Gość spavnkkr Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Spokojnie. Pomysł z wyborem mapy wystarczy. Właśnie usunąłem AB ale hotkey się nie da. Wiem co zmienić żeby "+ -" działały tak jak chcę. Została tylko jedna sprawa co zmienić aby po naciśnięciu List pokazała się lista bukietów (do tego już raczej dojdę sam). Dla mnie temat zamknięty. Dziękować i nie kombinować :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 w Menadżerze mamy do wyboru keymap.xml i keymap_gos.xml - czym się różnią? Ten z gos to systemowy a ten pierwszy to ma być twój - tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Są 1:1. keymap.xml to symlink, tutaj do keymap_gos.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Tłumaczę jeszcze raz drukowanymi :D Zaczęło się od: Mała uwaga i prośba Czy dało by się usunąć-zablokować lub coś zrobić z wpisami w keymap_ab.xml i keymap_gos.xml bo przeważnie przy większej aktualizacji pliki te są zastępowane nowymi i muszę to zmieniać a denerwuje mnie i moich znajomych jeżeli na liście wyboru kanałów po naciśnięciu "+" wskakuje mi na ostatnią pozycję a na "- " pierwszą pozycję. Wolelibyśmy aby te klawisze działały jak PageUP czy PageDown. <map context="ChannelSelectBaseActions"> <key id="KEY_PAGEDOWN" mapto="nextMarker" flags="m" /> <key id="KEY_PAGEUP" mapto="prevMarker" flags="m" /> </map> Oczywiście nie wiem czy jest to zależność od tego ale jak zrobię: <!--key id="KEY_PAGEDOWN" mapto="nextMarker" flags="m" /> <key id="KEY_PAGEUP" mapto="prevMarker" flags="m" /--> to działa i wszyscy są zadowoleni. ... Rozwiązanie. Kopiujesz keymap_gos.xml do keymap_spavnkkr.xml Zmieniasz to co powyżej w swoim keymap_spavnkkr.xml wybierasz, że openpli ma korzystać z keymap_spavnkkr.xml Cieszysz się że ci ZAWSZE działa, niezależnie od update'ów udostępniasz innym , tux dodaje do opkg i każdy może sobie skorzystać z twojego układu. Prościej już nie umię wytłumaczyć. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Zrobiłem jak w instrukcji wyżej, ale w konfiguratorze nie mam do wyboru swojego pliku. Plik wkleiłem tu /usr/local/share/enigma2/ obok keymap_gos.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Już koniec, bez nerwów. Tak jak napisałem wystarczy. Teraz już tylko usunąć hotkey :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Zrobiłem jak w instrukcji wyżej, ale w konfiguratorze nie mam do wyboru swojego pliku. Plik wkleiłem tu /usr/local/share/enigma2/ obok keymap_gos.xml plik ma mieć nazwę: keymap_cośtam.xml czyli w Twoim przypadku keymap_obok.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Po cholerę kombinujecie z jakimiś AB czy hotkey to nie wiem. Nie wiem jak Hotkey ale AB umożliwia mi przypisanie konkretnych wtyczek pod klawisze. Tego za pomocą keymapa nie potrafię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Ja chciałbym wywalić @ a w jej miejsce dać restart oscam, ale nie bardzo też wiem jak to zrobić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Dyskusja robi się akademicka i zatacza koła. Czy, żeby zamienić funkcję klawiszy prawo/lewo na liście kanałów muszę korzystać z AB? Nie, wystarczy zmiana w keymap. Gwarantuję Ci, że taka zmiana będzie działać szybciej od AB. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 @skubi → poprawić konfig OSCam na tunerze lub na serwerze i skończyć zabawę z @, *, innym od restartu. Od ponad roku ja i inni ode mnie znajomi nie wiemy co to restart OSCam. Jak coś nie działa jak powinno to nie restart! Jak samochód staje co 100km to tez za każdym razem go pchasz aż ruszy i tak w kółko? [glow=red,2,300]Restart OSCam działa na mnie jak płachta na byka.[/glow] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Chciałbym dodać swoje 3 grosze w kwestii klawiszy P+/P-. One wcześniej były zdefiniowane na PageUP/PageDown, tak też są zdefiniowane w wszystkich mapach lirc jakie znalazłem. Nie wiem skąd pomysł aby domyślną wcześniejszą deklarację zmieniać na Home/End. Uważam że P+/P- powinny działać tak samo jak przed ostatnią zmianą, a dlaczego z prostego powodu... intuicyjne działanie klawiszy polega na tym, że bez względu jakie urządzenie czy system używamy, jak znamy działanie klawiszy z urządzenia A, B, czy C, to w D spodziewamy się takiego samego, a z obecnym tak nie jest. Wszystkie inne urządzenia jakie kojarzę po naciśnięciu P+/P- na liście wykonują PageUP/PageDOWN listy, tak jest np w XBMC. Ja osobiście korzystam z pilota uniwersalnego, on zawsze klawisze ma w tym samym miejscu i szczerze mówiąc doprowadza mnie do szewskiej pasji, jak muszę w graterlii po naciśnięciu P+/P- przełącza mnie na koniec listy, a znów lewo/prawo w innych urządzeniach działa jak lewo prawo a nie PageUP/Down. To właśnie w Enigmie ewenementem jest, że lewo/prawo na liście działa jako PageUP/Down. Co do dowolnych Keymap - super, jestem za, ale domyślna powinna być tak "ustandaryzowana" aby wymagała jak najmniej ewentualnych modyfikacji. PS W Kaymapach brakuje akcji dla klawisza KEY_PLAYPAUSE. Pilot od UHD nie ma osobnych PLAY i PAUSE przez co jest konflikt... warto by dodać tę deklarację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Nie używam tego, ale denerwuje mnie jak ktoś w przypadkiem kliknie @ i oglądają pixele... Nie musi to być oscam, może to być co bądź innego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Nie używam tego, ale denerwuje mnie jak ktoś w przypadkiem kliknie @ i oglądają pixele... Nie musi to być oscam, może to być co bądź innego.. wywal z lircd.conf i będzie nieaktywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Tylko czy przy ewentualnym update to się nie zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Tylko czy przy ewentualnym update to się nie zmieni? ta sama sytuacja co z keymap, kopiujesz lircd.conf na lircd_skubi.conf, zmieniasz co tam chcesz i ustawiasz, że ma korzystać tylko z Twojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 No tak.. tylko wtedy jestem zupełnie wyłączony z ewentualnej aktualizacji tych 2 plików ( chyba, że bym to sprawdzał.. ) coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 To może jednak musisz się skusić na AB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Nie ma sensu używać AB, bo teraz masz to wbudowane w openpli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Ale tam restartu oscam tam nie ustawie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Akurat restart oscama da się nawet w keymapie ustawić, bo @herpoi odpowiednią funkcję do InfoBarGenerics dopisał. W oryginalnym pliku jest to zakomentowane: <!--<key id="KEY_SUBTITLE" mapto="restart_softcam" flags="m" /--> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Witam, dzisiaj przeprowadziłem aktualizacje i mimo ,że miałem w NOR 11,4MB zabrakło miejsca. Teraz nie mogę uruchomić tunera, error pokazuje się zaraz po SSH, jednak nie mogę wejść na tuner przez putty, mogę natomiast przez Total commandera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Rozumiem, że OpenPLi zatrzymałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Niestety nie. Trudno, skopiuje co potrzeba i ruszam z nowym systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Na przyszłość - raz jeszcze - czytać WWW :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Czytam, do tej pory jakoś się udawało bez zatrzymywania, a druga sprawa to nie spodziewałem się tak dużej aktualizacji do wersji realease. Teraz zatrzymanie openpli będzie podstawą przed upgrade. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Czytam, do tej pory jakoś się udawało bez zatrzymywania, a druga sprawa to nie spodziewałem się tak dużej aktualizacji do wersji realease. Teraz zatrzymanie openpli będzie podstawą przed upgrade. Pozdrawiam eee tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Tym razem wymianie podlega 3/4 systemu operacyjnego z bibliotekami głównymi. Nie da się usunąc fizycznie ich póki nie zrobisz restartu. Dlatego zatrzymanie OpenPLi zwalnia chociaż część miejsca bo OpenPLi nie blokuje wielu plików jakby to miało miejsce podczas działania. Przy czym takich aktualizacji jest bardzo mało. Do tej pory od ponad roku aż dwie. Dlatego wystarczy czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Walczę już drugą godzinę i nie mogę uruchomić programowania ESI, nie wiem czy to wina PEN Drive sprawdziłem już 3szt.) czy czytnika w urządzeniu, ostatni raz wgrywałem system 8 miesięcy temu. Ale czy jest sposób wgrania przez total commandera plików do tunera, żeby dokończyć aktualizację z poziomu opkg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 w TC wyedytuj jakimś edytorem w stylu notepadplus (nie zwykłym notepadem) plik /etc/sysctl.gos i dodaj do niego linię "sshd=off". Restart systemu sprawdź, czy możesz teraz połączyć się z tunerem protokołem telnetu (w putty ustawiasz) Jak tak to dalej standardowo opkg z linii poleceń. Jak nie to musisz wgrać od nowa. p.s. Skoro masz tyle penów, to może być jednak postawił sobie system na jednym? Miejsca będziesz miał mnóstwo. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 OK , spróbuję dziś wieczorem lub w nocy. Dodam jeszcze ,że po nieudanej aktualizacji miałem po uruchomieniu "FS test is not OK", wyciągnałem dysk i poszło troche dalej po czym error. Czy coś może powodować, że system/update nie chce wystartować z pena? Sprawdzałem kilkukrotnie na USB-sda1 i USB-sb1, na trzech penach sformatowanych na FAT32, po wyborze mruga dioda na jednym z penów, pojawia się load i nic sie nie dzieje. Wcześniej nie miałem z tym problemów poszło prog bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 A może tak wetknąć PEN do USB (z boku), wcisnąć P+ lub P- i włączyć zasilanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Joozek, udało mi się uruchomić konsole poprzez telnet, ale niestety brakowało kilku plików m.in. opkg.conf. Tux, rozumiem, że irytują Cię takie problemy jak mój, i doskonale to rozumiem, samemu by mnie irytowały. Liczyłem na odpowiedż od mniej zaawansowanych użytkowników forum, jednakże przeważnie to osoby zaangażowane w tworzenie systemu pierwsze udzielają odpowiedzi. Mam kilka penow jednak większość to tzw"reklamówki" podarowane jako gażdżet z nadrukiem logo firmy, być może w tym tkwił problem. Udało mi się wgrać system, ale przy użyciu pena sformatowanego na Fat (nie fat32). Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Prosiłbym o odpowiedniki klawiszy w Hotkey w stosunku do klawiszy pilota N, czyli pod jaką nazwą kryje się dany klawisz. Oraz jak odblokować restart softcam gwiazdką (wiem, że gdzieś było ale nie mogę znaleźć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jak mnie diabli biorą przy pytaniach o * i .... Lepiej naduszać klawisz niż naprawić przyczynę. Jakie to normalne - prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Po prostu czasem potrzebuję zrestartować bez włączania TV (np. po podmianie binarki). I mógłby ktoś opisać te klawisze, np. N, VOD, itp. w Hotkey ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 /etc/init.d/softcam restart → i nie potrzeba telewizora po podmianie binarki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 A jak ustawić sobie pod klawiszem N np. jakiś plugin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 keymap.xml lub AB póki co :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jak się ten klawisz nazywa w keymapie ? I w której sekcji go zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 zajrzyj sobie do lircd.conf to się dowiesz. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Ok już wiem, teraz tylko jak wskazać wtyczkę ? Sama nazwa chyba nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Wchodzisz w AB i w nim przydzielasz odpowiednią akcję dla tego klawisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 AB już wywaliłem, chodzi mi jak to przypisać w keymap.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Co konkretnie chcesz przypisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 IPTVPlayer pod klawisz N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Tego się nie da zrobić modyfikacją samego pliku keymap.xml według mnie. Skoro nie chcesz korzystać z AB a wolisz z hotkey, to musisz lekko zmienić mapę klawiszy dla lircd, czyli : 1. kompiujesz /etc/lircd_multi-RC.conf na /etc/lircd_future0.conf 2. edytujesz plik lircd_future0.conf i zmieniasz linię "KEY_GOTO 0x1D030F #N", aby wyglądała tak "KEY_F1 0x1D030F #N" 3. restartujesz tuner (dla łatwości) lub obsługę pilota 4. wchodzisz na konsolę i wydajesz komendę irw 5 naciskasz parę razy klawisz N i sprawdzasz, czy jest rozpoznawany jako F1. Zakładam, że tak będzie. ;) 6. W settings>hotkey przypisujesz co tam chcesz do klawisza F1 7. I powinno działać. :) p.s. Tak informacyjnie. Jak masz klawisz, który chciałbyś, aby zawsze się zachowywał jak inny klawisz (np. żeby P+/P- działały zawsze jak lewo/prawo) to jak dasz tym klawiszom takie same nazwy w konfiguracji lirc, to automagicznie wszystko zacznie działać zgodnie z przykazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Już mnie przedmówca ubiegł :) AB albo HotKey. W samej keymapie nie da się wtyczek pod klawisze przypisywać. Chyba, że naokoło, czyli modyfikacja InfoBarGenerics.py, gdzie dopisujemy własną funkcję w postaci odwołania do wtyczki a potem tą funkcję w keymapie. PS. Z tego co pisał herpoi, to docelowo HotKey będzie przystosowany do naszych pilotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Super, działa. A jeszcze jak pod klawisz LIST przypisać wybór bukietu bo funkcja ShowFavourites nie działa (ta spod niebieskiego po wejściu w listę kanałów) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 a to już w keymap.xml Kopiujesz go tak samo jak lircd.conf do swojej nazwy i w kontekście ChannelSelectBaseActions dodajesz linię "<key id="KEY_LIST" mapto="showFavourites" flags="m"/> " wybierasz swoją mapę w GOS mgr restart GUI i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi