tux Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Twórcy Graterlia OS nie udzielają jakiegokolwiek wsparcia w przypadku: - instalacji pakietów/plików spoza repozytorium Graterlia OS; - ingerencji w pliki, które są częścią pakietów dostępnych w repozytorium Graterlia OS (nie dotyczy to plików konfiguracyjnych); Powoli się zaczynam denerwować widząc po raz kolejny lamenty na forum, że coś nie działa, a na liście zainstalowanych rzeczy....coś na "i" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mars28 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Ale nie zawsze to coś na "i" jest przyczyną każdego problemu na tunerze. Miałem Graterlię na Arivie, zainstalowane to coś na "i" w czasach, gdy było w repo i w czasach kiedy stamtąd zniknęło, i jakoś nie zauważyłem, żeby problemy, które były z tunerem miały jakiś związek, najczęściej pomagały jakieś aktualizacje, reinstalacje pakietów itp. Tutaj też prawdopodobnie pomogła aktualizacja systemu. Jestem przekonany, że na czystej instalacji (bez tego czegoś na "i") wyświetlacz będzie zachowywał się tak, jak opisałem post wcześniej. Czy przyczyną tego, że dekoder nie puszcza mi uprawnień, też jest obecność tego czegoś? No bez jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Nikt tutaj nie będzie dociekał co z GOS (systemem) robia komponenty spoza GOS. Nikt na to nie ma czasu. Tym bardziej, że część z "tego czegoś" potrafi modyfikować system i nie raz już tutaj na forum zastanawialiśmy się co nie tak a okazywało się, że plik X czy Y został zmodyfikowany. Licencja to licencja. Pobrałeś GOS to chyba wiesz o niej i mam świadomość co zawiera ta licencja. Dla mnie dyskusja jest zakończona. Przykro mi. Takie są zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Ja nie mam iptv - tylko te wtyczki co w repo są - więc nie mieszane:) Siedzę w pracy, potem zobaczę czy jest aktualizacja i czy coś pomogła - jak tak to przywrócę backup i zobaczę jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Informacyjnie. Nie sugeruję, że coś spoza repo to powoduje. Chodzi mi tylko o to, że licencja to licencja a pakiety spoza repo często mieszają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Oczywiście. Również informacyjnie napisałem, że żadnych "obcych składników" nie mam w systemie a nie działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mars28 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Mam tylko iptv spoza repo. Po aktualizacji do najnowszej wersji GOS wariowanie wyświetlacza w czasie odtwarzania ustąpiło. Więc nie było to spowodowane obcym składnikiem. Pozostało tylko to znikające 0 przy godzinach od 01 do 09 i nieprawidłowy poziom jasności wyświetlacza po zakończeniu nagrywania. Gdybym choć przez chwilę podejrzewał, że takie zachowanie wyświetlacza powoduje obecność iptv, wywaliłbym w diabły, bo i tak mam to zainstalowane na zasadzie "a nuż się kiedyś przyda". Zostanie to kiedyś dopracowane to ok, nie to nie, nie jest to aż tak znacząca "usterka". Bardziej mnie boli to, że dekoder nie puszcza uprawnień na kartę, no ale rozumiem, że dopóki mam na pokładzie iptv, nie mam co liczyć na podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Nie zależnie od tego IPTV pytanie o uprawnienia to nie ten dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mars28 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Dział oscam czy dział dot. tunera Zgemma? Nie chcę robić śmietnika, a zadałem już to pytanie 2 dni wcześniej w dziale dot. tunera. Może da się przenieść tamten post? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 U mnie się nie naprawiło. Zaraz stawiam system od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Zabrałem się za instalację ale przy poleceniu opkg install graterlia-e2gui mam błąd. Paczka z dziś i teraz nie wiem czego wina - sysupdate wsio aktualne. Collected errors: * calculate_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for graterlia-e2gui: * libcdparanoia (>= 10.2-4) * * opkg_solver_install: Cannot install package graterlia-e2gui. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Dzięki za info... Już leci UPD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Już działa:) Niestety wgranie systemu od nowa nic nie dało - sysupdate, tylko gui i wtyczka vfd(edycja fstab bo odtwarzam z hdd), nawet nie ustawiałem oscama, brak list itp. i wciąż sobie miga wyświetlacz co sekundę. Może mój egzemplarz tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 No to mamy zagadkę. Ty napewno masz zgemma h2s? cat /proc/stb/info/boxtype Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Pokazuje się h3 a na klapce mam h.2s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Wrzuć zdjęcie frontu i tylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 A mi powiedz czy ogólnie da sie coś zmienić w ustawieniach no sam zegar lub tylko kanał. Nawet miganie jasnością przy nagrywaniu. Symbole rec olej bo to nie do tego tunera. I czy widać efekty na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Tak, wyświetlacz reaguje na zmiany jasność, opcję wyłącz oraz zostaw sam zegar itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Jutro jak bede miał chwile to zerkne. mars28[/member] jemu zaczęło działać a tobie nie. Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Tylko, że on zrobił update a ja czystą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Test czy release? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Ogólnie używam test(na systemie którego używam obecnie) ale pobrałem release do wgrania na czysto i tam również jest ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Zrób update do TEST i napisz co się stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 W test jest jeszcze błąd: Collected errors: * calculate_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for neon: * openssl (>= 1.0.2m) * Jutro wgram jeszcze raz na czysto release i zrobię update do test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 LOG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 IPKG.log? Bo w normalnym się nic nie dopisuje ipkg.log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nic z tego. Wgrany czysty system, sysupdate, zmiana na test, sysupdate, opkg update i upgrade i wciąż sobie wyświetlacz miga. Robię kopie i wracam do swojego starego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 System stawiany na nowo, zainstalowana skórka infinityhd, lecz jej nigdzie nie mam by ustawić (sh4) GraterliaOS:~# opkg list-installed alsa-libs - 1.1.4.1 autofs - 4.1.4-4 busybox - 1.27.2 chkconfig - 1.3.58 cron - 4.1-4 dev-gos - 1.0.16 dropbear - 2017.75 e2fsprogs - 1.43.3 enigma2 - 2016.09.11-21 enigma2-locale-pl - 2017.06.28 enigma2-plugin-fancontrol - 1.14.4 enigma2-plugin-hdmicec - 0.3.9 enigma2-plugin-positionersetup - 0.2.1 enigma2-plugin-satfinder - 0.2.5 enigma2-plugin-softwaremanager - 1.3.2 enigma2-skin-default - 2017.07.11 enigma2-skin-infinityfhd - 2017.11.18 ethtool - 6.0.0 expat-libs - 2.1.0 fonts-ae-almateen - 0.2.0 fonts-aller - 1.00.0 fonts-andale - 2.0.0 fonts-cool - 0.2.0 fonts-droid - 1.00.107 fonts-lcd - 0.2.0 fonts-liberation-sans - 2.00.1-7 fonts-nmsbd - 1.0 fonts-play - 1.003 fonts-roboto - 1.10041.1 fonts-tuxtxt - 0.2.4 fonts-ubuntu - 0.80.0 fonts-valis-enigma - 0.2.0 freetype - 2.6.5-1 giflib - 5.1.2 glib2-gos - 2.45.4-2 glibc-gos - 2.14.1-57 graterlia - 2.2.35 graterlia-core - 2.0 graterlia-locale-pl - 2.14.1 graterlia-logo - 1.0.16 graterlia-scripts - 0.2.7 gst-plugins-base-gos - 1.11.1-1 gst-plugins-dvbmediasink-gos - 1.11.1-1 gstreamer-gos - 1.11.1-1 kernel-core-default-gos - 2.6.32.61.0217.06 kernel-modules-cec-gos - 2.6.32.61.0217.03 kernel-modules-default-gos - 2.6.32.61.0217.04 kernel-modules-fan-gos - 2.6.32.61.0217.03 libass - 5.0.11-1 libbz2 - 1.0.6-3 libcap - 2.16.0 libdca - 0.0.5 libdreamdvd - 0.9 libdvbsi++ - 0.3.8-1 libdvdnav - 4.2.1 libdvdread - 4.9.9 libffi - 3.0.10 libgcc-gos - 4.8.3-135 libjpeg-turbo - 1.5.1 libmad - 0.15.1b-1 libogg - 1.3.2 liborc - 0.4.24 libpng - 1.6.29 libpopt - 1.16 libproc - 3.2.8 libsigc++ - 1.2.7 libstdc++ - 4.8.3-145 libtuxtxt - 1.99.1 libvorbis - 1.3.4-1 libxml2 - 2.9.0 lircd - 0.9.0 ncurses-libs-gos - 5.9 ntpdate - 1.0.3-24 openssl - 1.0.2m opkg - 0.2.4-38 oscam-gos - 1.20-r11392-1 procps - 3.2.8 python-base-gos - 2.7.12 python-twisted-gos - 16.4.1 python-zope-interface-gos - 4.1.3 remote-gos - 1.0.30 sti-firmware-audio - 1.0.1 sti-firmware-video - 1.0.1 stm-utils - 1.0.30 system-core - 2.1.36 sysvinit - 2.88.0dsf-42 tuxbox - 2017.10.16 tzdata - 2017b util-linux-gos - 2.28-2 vsftpd - 3.0.3-3 zlib - 1.2.11 nie ma nigdzie wyboru skórki, muszę coś doinstalować? P.s - enigma2-plugin-skinselector, załatwił sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Po ostatniej aktualizacji zauważyłem, że mi nie działa timeshift. Mam włączoną tą opcję w menu. Po 5 sec. powinien działać ale niestety tak jak by było brak tej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W konsoli: mkdir /hdd/timeshift Po weekendzie będzie poprawka w enigma2. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Ewentualnie można zmienić ścieżkę ręcznie w w opcji(tu chyba bo z pamięci) Nagrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Wszystko można ale nie lepiej by nagrania z timeshift były w timeshift a nie w jednym worku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W konsoli: mkdir /hdd/timeshift Po weekendzie będzie poprawka w enigma2. Dzięki za info. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Przy dzisiejszej aktualizacji taki błąd na końcu otrzymałem: Collected errors: * check_data_file_clashes: Package fhs wants to install directory /var/tmp/ But that path is currently a file * check_data_file_clashes: Package fhs wants to install directory /mnt/ But that path is currently a file Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 http://graterlia.xunil.pl/index.php/Informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 http://graterlia.xunil.pl/index.php/Informacje Dziękuję. Nigdy tam osobiście nie zaglądam a miałem ten sam błąd. Jeszcze dodam pytanie od siebie:co jakiś czas zdarza mi się, żę tak jakby net znika(możliwe, że znika) i potem za nic w świecie nie chce się oscam uruchomić: dziś ożywiłem go komendą oscam -b -r 2 a czy jest jakiś bardziej przyjazny sposób. Próbowałem wtyczki oscam status ale jakoś nie potrafię jej skonfigurować mam błąd 146 Connection refused. Dobra już oscam status działa, dziwny plugin, wciskam zapisz a on usuwa konfigurację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 Informacje na WWW są właśnie po to by tam zaglądać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordbath Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Cześć, Mam szybkie pytanie, podczas zdalnego logowanie przez Terminal otrzymuję zapytanie o hasło, którego nie pamiętam. Czy istnieje możliwość zresetowania hasła w jakiś sposób? Bez problemu mogę używać ftp, natomiast ssh prosi o hasło. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 A jak wchodzisz po FTP skoro po SSH nie da się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordbath Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 To jest właśnie najdziwniejsze. Program do FTP łaczy sie bez hasła, IP plus nazwa użytkownika i wszystko jest ok. SSH po wpisaniu IP natychmiast pyta o hasło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Obraz oficjalny, czy jakiś gotowiec? http://forum.xunil.pl/index.php/topic,3564.msg50009.html#msg50009 zobacz czy tak dasz radę usuwając po ftp ten plik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Na MIPS proponuję tego nie robić. To nie SH4 i to w wersji OKROJONEJ ile się da. Tutaj mamy SHADOW i jak coś poknocimy to już kaplica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordbath Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Dostęp do ww pliku poprzez FTP posiadam, mogę go edytować, kasować, przenosić. Po otworzeniu go nigdzie nie wiedzę hasła ani ciągu znaków, które mógłby przypominać hasło. Czy edytowanie/skasowanie tego pliku mogłoby pomóc? Z drugiej strony widzę datę utworzenia tego pliku i jest ona dużo starsza niż moja zabawa z softem. Dodam, że jeszcze jakiś czas temu robiłem upgrade poprzez SSH bez problemów. Na koniec proszę o ewentualną korektę mojego rozumowania, skoro bez hasła działa FTP to SSH także powinno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Na koniec proszę o ewentualną korektę mojego rozumowania, skoro bez hasła działa FTP to SSH także powinno? Niby poprawne, ale jak masz OpenSSH to możesz trochę zmienić zachowanie sshd poniższymi opcjami w pliku /etc/openssh/sshd_config: PermitRootLogin yes PermitEmptyPasswords no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordbath Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Dokładnie tak mam i nadal nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Jeżeli dokładnie tak masz, to zastanów się nad tym jaki masz problem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Najpierw napisz jaki masz dekoder bo czegoś tutaj nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Po dzisiejszej aktualizacji: netbase gosbase Dostałem taki komunikat. Teraz pytanie czy ten plik konfiguracyjny będzie brany pod uwagę czy muszę go podmienić i ponownie skonfigurować?? Existing conffile /etc/fstab is different from the conffile in the new package. The new conffile will be placed at /etc/fstab-opkg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 A może byś zajrzał do obydwu plików i sam ustalił co należy zrobić? GOS oferuje pewną standardową konfigurację. Można ją zmienić, ale także autorzy systemu czasami wprowadzają zmiany. Komunikat znaczy tyle, że ustawienia w Twoim pliku są inne niż domyślne. Powinieneś zrobić dokładnie tyle ile napisałem na początku: Porównać sobie te dwa pliki i ocenić, czy coś masz zmieniać. Może autorzy wprowadzili jakąś istotną zmianę, a może nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość egreg Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Witam czy jest taka możliwość żeby system mógł montować automatycznie nośnik usb podłączany "w locie" (czyli gdy jest już uruchomiony) pod /hdd ? Autofs montuje ale tylko pod /autofs/sdxx i nawet plugin "mediascanner" nie widzi nośnika, da się to zmienić ? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi