Jump to content
Guest jordan87

Pomoc dla świeżaka

Recommended Posts

Guest jordan87

Hej

Od kilku dni jestem właścicielem przerobionego nboxa. Powoli zaczynam ogarniać coraz więcej ale mam problem jeszcze z kilkoma funkcjami. 
Wgrałem aktualnie najnowszą wersje Freeboxa 8.1 z modem.

Mój tuner to 5800sx BSLA z wbudowanym dyskiem 250GB i na tym sofcie w ogóle nie udało mi się go uruchomić tak aby nań nagrywał lub odtwarzał z niego filmy. Na np Enigmie od razu dysk działał. Próbowałem uruchomić Inicjalizacje dysku z menu ale bardzo długo (około 2h) wisi na tym komunikacie i nie widać końca. Próbowałem usuwać partycja z kompa i czystego dysku również nie udało mi się uruchomić. Stworzyłem nawet cztery partycje z użyciem telnetu i fdisk'a ale prawdopodobnie trzeba jeszcze je jakoś zamontować czego mi się nie udało.

Kolejna sprawa, ale tej na żadnym sofcie nie udało mi się dobrze uruchomić. Wyłączenie zamiast standby. Zawiesza mi się na ekranie trwa wyłączanie i tyle. Czy tu trzeba spełnić jakiś warunek aby ta funkcja zadziałała? I czy ze stany Wyłączenia może się wybudzić w celu nagrania audycji z timera?

Zainstalowałem plugin Cool TV Guide ale nie wiem jak wywołać jego menu. Sprawdzałem w pluginach i w standardowym EPG ale nigdzie nie widzę :(

Przepraszam jeśli uraziłem czyjeś uczucia bo uważa że pytam o podstawy podstaw ale poświęciłem temu tunerowi sporo moich godzin w ostatnim tygodniu i powoli zapominam jak się nazywam :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opisz dokładnie co i jak robisz z dyskiem.

Podpowiedź → partycjonowanie + formatowanie z telnet → pamiętaj o etykietkach na partycjach.

 

Tuner nie ma deepstandby. NIE WOLNO UŻYWAĆ TEGO TRYBU. Całe urządzenie jest zaprojektowane do prac ciągłej.

 

CoolTVGuide należy przpisać pod jakiś klawisz (np. EPG) w konfiguracji pilota w menu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest jordan87

Co do dysku no to partycjonowanie i formatowanie według FAQ http://nbox.xunil.pl/index.php/FAQ

FAQ ma opis dla pendrive ale zastosowałem go dla dysku.

sda1 512mb ext2 "system1" juz wrzucilem system na probe i udalo mi sie zabootowac

sda2 512mb ext2 "system2" druga partycja na system, na razie czysta

sda3 256mb ext2 "data" myslalem zeby go wykozystac jako swap ale jeszcze nie wiem jak

sda4 ext2 "movie" pozostałe 240GB jako partycja z danymi

O czyms zapomniałem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sda4 format na ext4 → względy fragmentacji → etykieta \"records\"

sda3 format swap + etykieta \"swap\" lub ext4 i etykieta \"data\"

 

sda1 i sda2 → jak jeszcze możesz to format na ext3

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest jordan87

Według twoich zaleceń

 

Device Boot      Start        End      Blocks  Id System

/dev/sda1              1          63      506016  83 Linux

/dev/sda2              64        126      506047+ 83 Linux

/dev/sda3            127        158      257040  83 Linux

/dev/sda4            159      30401  242926897+ 83 Linux

 

Tylko nie jestem pewien czy właściwej komendy użyłem do formatowania swapa

mkswap -L"swap" /dev/sda3

 

Każda inicjalizacja dysku z pozycji menu rozwali tablice partycji?

 

edit.

 

Widze że dysk już nagrywa

Głównym problemem była nazwa czy brak ext4?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • mkswap ok
  • tak każda inicjalizacja wywali tablicę partycji → docelowo nie będzie w ogóle opcji w menu
  • głównym powodem etykieta records. ext4 dlatego że ten system mam zaimplementowaną opcję zapobiegania fragmentacji a nBox ładnie supportuje ext4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest jordan87
Istnieje możliwość dodania ręcznie wsparcia chipsetów wifi dla innych kart? Mam w domu karty na chipsetach  
BCM43236
RTL8191SU
ZyDAS 1211B RF Chip Airoha AL2330S wynalazek sagema dodawany do liveboxa

Myślałem o głębokim standby bo mierzyłem pobór prądu i między normalnym działaniem a czuwaniem prawie nie ma różnicy 25-20W, dosyć sporo 20W jak na czuwanie.

Dzięki za pomoc z dyskiem i EPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po uśpieniu dysku 18W na standby 12W.

Tuner można wykorzystywać do różnych celów jak śpi. U mnie służ jako HDD dla drugiego po NFS.

 

Co do modułów jądra → w późniejszym czasie tak. Nie sprecyzuję jednak pojęcia \"w późniejszym czasie\" na chwilę obecną.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest jordan87
Pobór mocy jaki podajesz to katalogowy? Bo ja mam watomierz i w standby po uśpieniu dysku mam 20W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy Twój watomierz bierze pod uwagę współczynnik przesunięcia konta oraz rozróżnia moc czynną i bierną?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

Witam:)

Ja również jestem świeżakiem w temacie nBoxa i Enigmy,

Jak kolega @jordan87 staram się opanować temat i jakoś powoli idzie. Dużo czasu spędzam na forach i dużo czytam. Są już pierwsze efekty;)

Do rzeczy:

nBox z dyskiem, w Nand Enigma 2 - takiego dostałem po przeróbce. Teraz testuje mod tuxa.

Zainstalowałem go przez HDCLone na penie 8G , 3 partycje.

Soft testuje kilka dni. Aktualny i główny problem to "Nie znaleziono HDD lub dysk nie jest zainicjowany" podczas próby nagrywania.

Posiłkowałem się już info z tego tematu, ale bez efektów:(

Dane w Telnet po komendzie fdisk -l

Disk /dev/sda: 250GB

/dev/sda1

 

Disk /dev/sdb: ok 8GB

/dev/adb1

/dev/adb2

/dev/adb3

 

Szczegóły w załączniku.

Proszę o pomoc co i jak i gdzie, aby używać dysk.

 

CZy po tej operacji na sofcie z Nand dysk nadal będzie wykrywany i nadal mogę nagrywać. Bo to działa dobrze na tym sofcie z Nand.

Dziękuję i pozdrawiam,

79dc3bf95c4497a7a47a5acb2192c2.jpg.c95563a66004b56fe4bf0bf0354e9057.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pena masz do przepartycjonowania → wyraźnie jest napisane dlaczego

Co do "Nie znaleziono HDD lub dysk nie jest zainicjowany"→ chyba posypie się BAN → nawet sekcji ogłoszenia nie przeczytałeś → nie możemy w kółko i do znudzenia pisać o tym samym czyli:

"Nie znaleziono HDD lub dysk nie jest zainicjowany"

Jak ktoś ma problem z opanowaniem czytania to przykro nam. Nawet początkujący musi mieć jakąś wiedzę.

 

Poza tym, skoro uzyłeś HDCLONE to podejrzewam (mogę się mylić), iż nie wiesz nic lub prawie nic o linuxie. Nie wyobrażam sobie abyś używał tuner z linuxem nie mając podstaw.

Soft wgrywa się nie przez HDCLONE a do nand odpowiednimi plikami lub wypakowuje archiwum na pendrivie do rootfs.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest jordan87

Co do watomierza to mam dwa. W żadnym nie znalazłem konkretnej informacji od producenta. Jestem jednak skłonny przyjąć że jest to moc czynna z której to rozliczamy się z dostawcą i za nią płacimy.

 

W obronie franco78 dodam że trudno trafić na ten temat http://forum.xunil.pl/discussion/81/najcześciej-zadawane-pytania

 

Nie spodziewał bym się takich informacji w dziale "Ogłoszenia"

 

Co do znajomości linuxa, nie każdy się z nią rodzi. Zresztą tuner można raz skonfigurować i później nie ingerować praktycznie w ogóle.

 

tux, nie bądź zły na nas

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78
@tux
czytam sporo, uwierz.
aktualnie mam już soft na penie wypakowane archiwum na pendrivie do rootfs wg. Twojego poradnika.
Szukam więc odpowiedzi w ogłoszeniach.
Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

Prawdopodobnie nie masz nadanej etykietki "records" dla partycji dysku.

Zakładając, iż /dev/sda1 to ten dysk i partycja, które mają być zamontowane do /hdd należy w telnet wpisać:

tune2fs -L "records" /dev/sda1

 

Po tej operacji w telnecie i restarcie GUI już powinno być wszystko ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zł nie jestem i nie zamierzam

Tutaj wystarczy przeczytać historię wersji...Tam jest wszystko co najważniejsze

 

CO do watomierza → podejrzewam że zmierz to samo co miernikiem ze wzoru P=UxI

 

____________________

cytuję:

W obronie franco78 dodam że trudno trafić na ten temat http://forum.xunil.pl/discussion/81/najcześciej-zadawane-pytaniaNie spodziewał bym się takich informacji w dziale "Ogłoszenia"

---

Nie ma lepszego miejsca → pierwsze co rzuca się w oczy po wejściu na forum

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

Jeżeli nie masz partycji z taką etykietą, należy ją nadać. Dla /dev/sda1 komenda będzie wyglądać tak: tune2fs -L "records" /dev/sda1;

jeżeli będziesz dopiero formatował partycję, nie zapomnij o parametrze -L "etykieta";

dzięki temu rozwiązaniu za każdym razem ta partycja, która się nazywa "records", będzie montowana do /hdd niezależnie od tego na jakim urządzeniu się znajduje w danym momencie;

 

a więc.. biorę sie jeszcze raz za instalacje image na penie przez telnet ...

a potem...

tune2fs -L "records" /dev/sda1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

aha... @tux  - ogłoszenia - faktycznie ot mnie zmyliło... sorry

Share this post


Link to post
Share on other sites

raz nadana etykietka do czasu formatowania (tutaj /dev/sda1) będzie i nie trzeba jej nadawać co chwilę.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

Dziękuję za info!:)

ostatnie pytanie na dziś:) gwiazdka nie restartuje softcam, mimo zaznaczenia tej opcji i ustawieniach pilota....?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic mi o tym nie wiadomo.

Standardowo nie działa ale można włączyć.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest conqest

mam nadana już te etykietę bo dysk mi widzi i można nagrywać ale można to jakoś sprawdzić czy ta etykieta jest OK??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest conqest

dziekuję :) sprawdzę jak wrócę z pracy

P.S. ten tuner to nałóg - siedzę w pracy i czytam fora ciągle hehe

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest luckrz

Witam jako świeżak mam pytanko jak wgrać np. te aktualizacje które są do ściągnięcia w dziale AKTUALIZACJE LIVE ? lub pluginy lub skórki jak to zrobić ręcznie ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualizacje z działu, o którym piszesz są dla osób, które wiedzą co z nimi zrobić i jak je wgrać. Po akceptacji i testach trafią one w finalnej ich wersji do zbiorczej aktualizacji dostępnej z pilota nBoxa.

 

Co do drugiej części pytania to wszelkie dodatki wgrywa się w ich miejsce przeznaczenia. Zdecydowana większość dodatków tu na forum jest tak przygotowana aby zawierała pełną strukturę katalogów dla ułatwienia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest markj1

Utworzyłem na penie 3 partycje system,swap,records ale gdy sprawdzam to w swap mam wartości 0. Czyli swap nie działa. Co zrobić żeby działało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest marb5

Witam wszystkich na forum.Jestem nowy i zielony w tych klockach.Zainstalowałem sobie Freebox 8.1.1 mod by tux wszytko lata dobrze .Mam prośbe używam zamiast dysku pendriva i nie wiem jak go zainstalować aby działał.Wpiołem go do usb i nie widać go można jakąś instrukcje dla zieleniaka podać:D Co jak gdzie i czym.Przydało by się aby ta funkcja była dodana .

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powoli powstaje → ale póki co chce się pisać tylko mnie a ja mam czau tyle co kot napłakał i pożytkuję go na moda. Tak więc wszystko rodzi się diabelnie wolno.

 

Co do dysku to pewnie to co jest na samej górze na głównej stronie forum pomoże.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

:)

to jeszcze jedno pytanie do użytkowników.
Jak wyszukać z długiej listy jakiś kanał?
Chodzi mi o coś w stylu \"szukaj\" po nazwie kanału... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do szukania kanałów to robię tak: OK (lista kanałów) -> czerwony (wszystkie kanały) -> kilkakrotnie klawisz z klawiatury numerycznej. Ostatnie powoduje, że lista przesuwa się na pozycję zaczynającą się od klikniętego znaku - dla \"2\" są to odpowiednio: 2/A/B/C. Potem zostają już tylko strzałki: prawo/lewo (cały ekran) i góra/dół (po jednej pozycji).

PS. Akurat klawisz \"2\" nie działa domyślnie w tym trybie, bo 1 i 2 mają przypisane inne funkcje. Ale poprawiłem u siebie plik /usr/local/share/enigma2/keymap.xml komentując linie 16 i 17, czyli w wyniku jest tam:

<!--            <key id=\"KEY_1\" mapto=\"moveUp\" flags=\"mr\" />
                <key id=\"KEY_2\" mapto=\"moveDown\" flags=\"mr\" />-->

i także kalwisze 1 i 2 działają w trybie szukania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Rafciu

Z racji że to moja pierwsza wypowiedz to na początek witam wszystkich serdecznie.

Niestety już w pierwszej swojej wypowiedzi chciał bym prosić o pomoc, otóż mam podobny problem co franco78 z tym że u mnie napis \"dostrojenie nie udało się \" pojawia się tylko na kanałach HD kanały SD działają bez problemu. W sobotę wymieniłem prawie wszystkie kondensatory w głowicy (nie wymieniłem tylko tych 100uF) i wszystkie w przetwornicy oprócz 1500uF bo tego nie miałem. Tuner do dziś pracował bez problemu i dziś znów pojawił się komunikat \"dostrojenie nie udane\", ale tylko na kanałach HD. Co do anteny to nie używam diseqa, ale mam konwerter Twin i na jego drugim wyjściu jest podłączony IPBox9900, a w momencie gdy na NBOX giną kanały HD i jest powyższy komunikat to na IPBox cały czas jest wszystko OK. Czy jest możliwe że NBOX potrzebuje wyższego poziomu sygnału niż IPBox? W nbox mam soft nand Enigma; 2013.01.18 master  V.R. 8.0.0 2013..01.26. Jest to chyba wersja freebox nie wiem do końca bo jeszcze w nboxach nie orientuję się tak jak w Ipbox.
Dziękuję za wszelkie uwagi i pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

witam.

pojawił się problem z którym nie mogę sobie poradzić:(
odebrałem drugiego nBoxa po przeróbce - BZZB.
Kupiłemgo bez dysku i wysłałem do przeróbki.
Wrócił. Wgrałem do nand tuxa. Dekoder startuje.... Nbox....Nand Lamer ..E2 itd...
NIESTETY po podpięciu dysku sata wewnątrz ENigma nie uruchamia się,,, staje na NAND Lamer i tyle... :(
Odepnę dysk wtedy jest OK.
Pod USB startuje.

Jak sformatować dysk zanim go podepnę i z nim wystratuję boxa??
HELP

PROBLEM ROZWIĄZANY - Inny dysk ruszył:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rafciu

Witam, problem może być po stronie instalacji antenowej .

Kanały z DVB-S2 wymagają dokładniejszego ustawienia anteny (azymut,elewacja,skos na konwerterze)

Opisz instalację antenową (wielkość czaszy, użyty konwerter) podaj poziomy sygnału (siła, jakość) z kilku TP w kanałach SD i HD.

Dobrze by było sprawdzić dekoder pod inną sprawdzoną instalacje antenową co pokazało by czy problem jest po stronie dekodera czy instalacji antenowej.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Rafciu

matzg trochę to dziwne by nawalała instalacja bo na drugim wyjściu ipbox śmiga idealnie, a poza tym jak na kanałach HD mam strojenie nie udane to wystarczy że zrobię reset tunera i z nów ma ze 24 godziny spokoju. No ale wszystko jest możliwe, bo kiedyś pamiętam jak instalowałem koledze N-kę to na mniejszej antenie Nbox sobie nie radził z kanałami HD, Ferguson śmigał, więc skończyło się wymianą anteną na większą, co może być dowodem że w nboxach są słabsze głowice i wymagają wyższego poziomu sygnału.

Antena to coś między 80 a 90cm i taka z wolnej sprzedaży żadna po N-ce czy C+. Konwenter Twin jakiś z tańszych firmy nie pamiętam.
Co do sygnału to na sofcie freebox 8.0.0 i skinie InfinityHD nbox ma takie wartości:
HD
TVP1 HD  11,449 H   snr 11,0 agc 61% ber 1,7e-02
TVN HD    11,508 V  snr 10,5 agc 62% ber 2,2e-02
TVP2 HD  12,648 V  snr  9,6  agc 51% ber 2,2e-02

SD
4FunTV    10,719 V snr 11,8 agc 63% ber 0,0e-00
PULS       11,487 H snr 12,1 agc 59% ber 0,0e-00
TV6          12,284 H snr 11,8 agc 57% ber 0,0e-00

Dziękuję za rady i pozdrawiam
Rafał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SNR masz dość niski ale nie na tyle by nie działało.

Wymień ten kondensator 1500uF. Podejrzewam, że był na wylocie a teraz już może nawet to po nim widać.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pppp

@rafciu. Witam na forum.

Te cwaniaki z pkt go poniewierały bo się przyznał się że freeboxa używa no i ...dostał namiar na openpli by tux :) Przy okazji pytał o zagadnienia kondensatorowo - sprzętowe jakby to miało znaczenie dla nich. Brak słów.

 

@franco78. Ostatnio przerabiałem to samo i dzięki sugestiom tuxa okazało się że moj dysk to SATA II.

nboxy wspierają tylko SATA I. Teoretycznie SATA II powinn negocjować wersję z kontrolerem ale jak to w życiu \"bywają niekompatybilności\". Niestety do mojego dysku nie ma ani zworek ani narzędzia do zmuszenia z palca do pracy jako SATA I

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasem bywa. Nie warto jednak źle pisać o innych :)

Kolega @rafciu zapewne wymieni ten kondensator co to go pominął i będzie działało :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pppp

Ile dla przykładu powinno być SNR? Jak wiecie, walczę ostatnio z podobnym tematem (tyle że związany z diseq). U mnie dla TVP 2 HD jest 13 dB na antenie 80 cm + stary (ale jary) konwerter samsung. Są transpondery że i 17dB wyciągam.

 

Który to kondzior ten 1500uF na płycie? Nie kojarzę. Wymieniłem wszystkie (chyba z 8 sztuk) 470uF na płycie i zostały jeszcze 3 sztuki ale 1000uF obok złącza głowicy. O tych myślicie?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franco78

@pppp

dzięki za info.
Teraz bądź tu mądry i poznaj czy dysk, który trzymam w ręce to sataI czy sataII :)
Nie ruszał dysk Toshiba. Oprócz gniazda sata i zasilania są jeszcze jakieś 4 piny...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pppp

To ci powiem  ze ten co mi nie ruszył to też Toshiba. Wcześniej gdzies na forum pisałem że mam dziwnego Seagate 120GB ale jak wróciłem do tematu po sugestiach tuxa to okazało się że to Toshiba 120GB MK1246SGX model bodajże. Podłaczyłem swojego do kompa przez obudowę USB/SATA i jakimś softem do testów dysków znalezionego googlem sprawdzałem tryb i wyszło że SATAII.

 

Chyba te toshiby cos kiepsko negocjują wersję SATA.

Podobno niektóre dyski daje się zworkami lub jakimś utilities zmuszać do trybu SATA

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pppp

Te 3x1000uF to w rzeczywistości 2x1000uF i 1x1500uF

 

Co do SNR → minimum takie w miare to 12dBi przy czym popatrz na BER → minimum coś do e-3. Przy e-2 prosimy się o kłopoty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pppp

Ciężko jednoznacznie określić minimum dla SNR zależy jaki TP jaki FEC wielkość czaszy

mała ściąga dla ogarnięcia tematu LINK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Rafciu

@pppp też cię witam.

To co na PKT to idzie przyjąć lepszy numer był na DVHK tam mój temat poleciał od razu na dzień dobry, a jak się odezwałem że mimo przerobienia poradników i tak dalej jest problem to mi koleś dowalił że moderator może usunąć post bez podania przyczyny i tyle.

No, ale olać to.

Wymieniłem dziś ten kondensator 1500uF i niestety nadal jest to samo, co 24h mam strojenie nie udane na kanałach HD robię reset tunera i znów 24h spokoju.

@tux

"Przy e-2 prosimy się o kłopoty." no właśnie a ja mam na wszystkich HD x.xe-02, tylko w sumie to problemy były by częstsze a nie takie regularne co 24h albo co dwa dni.  Właduję jeszcze soft freebox 7.1.6 podobno stabilny.

 

@pppp

odnośnie komunikatu strojenie nie udane i diseqc znalazłem coś takiego:

Na ekranie komunikat:

Strojenie nieudane

 

Oto rozwiązanie problemu:

jeśli ktoś ma DiseqC i podczas skakania po kanałach wyskakuje jak wyżej:

Wchodzimy w konfiguracje ->Szukanie Serwisów ->Zaawansowane Ustawienia (wyskoczy komunikat ostrzegawczy) - i zmieniamy wartość w kolumnie Delay after change voltage before switch coommand - domyślna wartość to 0020, co oznacza opóźnienie po zmianie napięcia, można testować od 0020 do pewnie 1000 ja ustawiłem 0040 i pomogło, a kanały szybciej się wstrajają. Można też sprawdzić z DiseqC, z którymi do tej pory nie działało, może pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

też miałem problemy z kanałami HD, domyślnie miałem ustawione Hotbird + Astra. Usunąłem Astre i teraz jest ok, mimo że mam

TVP1 HD  11,449 H   snr 10,8 agc 30% ber 2,0e-02
TVN HD    11,508 V  snr 11,0 agc 32% ber 2,0e-02
TVP2 HD  12,648 V  snr  9,8  agc 23% ber 4,2e-02
mam sporadyczne ciecia obrazu, czasza 60

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@pasik → antena do poprawki i to ostrej → stawiam, że nie trzyma pionu. Instalacja anteny bez poziomnicy to najczęstszy błąd. Czasza 80 czy więcej wybaczy te lekkie błędy ale czasza 60 musi być ustawiona idealnie.

U mnie na czasz 60 średnia to 55-85% (10-15dBi) jakość i około 55-78 AGC na całym HB. Nawet 11411 nie zacina się.

 

@Rafciu

\"Wymieniłem dziś ten kondensator 1500uF i niestety nadal jest to samo, co 24h mam strojenie nie udane na kanałach HD robię reset tunera i znów 24h spokoju.\"

Co masz w instalacji? Jakieś DiSEqC, może jakiś monoblock?

 

EDIT:

Nie dopisałem

Na dachu jeszcze 3 anteny + DiSEqC + zwrotnica sat/naziemna + około 35 metrów kabla w czystej miedzi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest markj1

Druga sprawa to prawidłowo ustawiony skos konwertera, no i ustawianie z możliwie dobrym miernikiem bo w innym przypadku nie ma możliwości dobrego ustawienia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@markj

Oczywiście → ja specjalnie napisałem o wypoziomowaniu bo to już plaga. Prawie każdy monter robi to \"na oko\" a ludzie zapomnieli, że milimetr niedokładności na ziemi przy antenie to kilometry, a czasem setki kilometrów  na niebie. Dojdzie  do tego, jak piszesz, źle/niedokładnie ustawiony skos konwertera i oglądamy ciemność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...