Skocz do zawartości

Graterlia OpenPLi IMAGE zapytanie

Gość marani_26

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 288
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Domyślnie oscam w Gratelii ma wyłączone http.

Zgodnie z założeniami ma służyć WYŁĄCZNIE do legalnego oglądania kart przedpłaconych

a nie do majstrowania.

I uprzedzając następne pytania o oscam. Wiecej na tym forum o nim się nie dowiesz.

Konfigi w systemie są wystarczające do legalego oglądania kart przedpłaconych

Z racji, że mój temat http://forum.xunil.pl/index.php?topic=487.msg5830#msg5830 w którym zadałem pytanie odnośnie crontab został zamknięty, a kolega @pppp na moje pytanie odnośnie jego braku napisał:

Cytat
Jest tak jak był. Cos chyba za mocno przyciąłeś system. Stwórz ręcznie plik i zobacz czy działa

To ja wyjaśniam, że na świeżo zainstalowanym image także jego nie ma. Czy możecie udostępnić plik crontab wraz z ewentualnymi wymaganymi (standardowymi) wpisami? Z góry dzięki.

Kurde uwierz mi nie było od samego początku, a wgrywałem graterlie na 8.3.0  ??? Dzięki za plik.

Edit:

A teraz rebus dlaczego przez ftp nie widzę tego katalogu? Z konsoli jest ok

# ls -l
drwxr-xr-x    3 root     root             0 Jan  1  2000 lib
drwxr-xr-x    3 root     root             0 Jan  1  2000 lock
drwxr-xr-x    2 root     root            40 Jan  1  2000 log
drwxr-xr-x    3 root     root           160 Jan  1  2000 run
drwxr-xr-x    3 root     root             0 Jun 30 19:29 spool
lrwxrwxrwx    1 root     root             4 Jan  1  2000 tmp -> /tmp

W dniu 30.06.2013 o 08:35, pppp napisał(a):

Zgodnie z założeniami ma służyć WYŁĄCZNIE do legalnego oglądania kart przedpłaconych

a nie do majstrowania.

WitamPodepnę się z zapytaniem.

Mam legalnie opłaconą kartę tnk. Nie chcę nic majstrować, więc nie będę szukał jak włączyć http. Możesz napisać jak w prosty sposób sprawdzić na niej uprawnienia, oczywiście bez odblokowywania webif?

Dzięki.

W dniu 30.06.2013 o 17:48, algernon napisał(a):

Cytat

a nie do majstrowania.

WitamPodepnę się z zapytaniem.

Mam legalnie opłaconą kartę tnk. Nie chcę nic majstrować, więc nie będę szukał jak włączyć http. Możesz napisać jak w prosty sposób sprawdzić na niej uprawnienia, oczywiście bez odblokowywania webif?

Dzięki.

Jak Masz działający plik lub pliki z poprzedniego image ,to po prostu po ftp przeżuć configi do etc/oscam , restart GUI ,a potem gwiazdka dla pewności i powinno działać.

Niech użyje WinSCP w trybie SCP.

A nie uwazacie ze to juz przegiecie pały jest?

Skoro potrafi wyjąc ze starego image plik i przerzucuc go ftpem do tunera to nie prościej wyedytowac istniejący

według opisu powyżej?

Mi powoli ręce zaczynają opadać.

NA marginesie GUI nie trzeba restartowac w przypadku oscama

W dniu 30.06.2013 o 17:58, pppp napisał(a):

A nie uwazacie ze to juz przegiecie pały jest?

Skoro potrafi wyjąc ze starego image plik i przerzucuc go ftpem do tunera to nie prościej wyedytowac istniejący

według opisu powyżej?

Mi powoli ręce zaczynają opadać.

NA marginesie GUI nie trzeba restartowac w przypadku oscama

No ale zawsze ma kilka alternatów  ;D , i jak poczyta do dojrzeje  :P

Ale GUI nie zaszkodzi ,i Masz racje nie potrzeba ,wystarczy w PPanel zrobić restart oscama

tyle ze takie rzeczy to w podstawówce na pseudo informatyce.

Coś czuje, że zaraz padnie pytanie jak edytować w notepadzie.

I uprzedze to pytanie. Gdy skorzystasz z rady i użyjesz WinSCP w trybie SCP to po

połączeniu bedziesz mógł sobie w preferencjach wybrać edytor oraz tryb. Wybierz UTF-8

WinSCP doskonale działa w WINE - dla linuxiarzy informacja

W dniu 30.06.2013 o 18:01, pppp napisał(a):

tyle ze takie rzeczy to w podstawówce na pseudo informatyce.

Coś czuje, że zaraz padnie pytanie jak edytować w notepadzie.

Jezu Aleś Jest dzisiaj nastawiony Bojowo , nie wszyscy mieli  w szkole informatykę , a może byli akurat na zwolnieniu?  ;) , ja zamiast niej miałem  jezyk Rosyjski  ;D :D :'(

W dniu 30.06.2013 o 17:52, tux napisał(a):

Cytat
A teraz rebus dlaczego przez ftp nie widzę tego katalogu? Z konsoli jest ok

Ponieważ jest to symlink i nie każdy klient FTP to obsługuje.

Wgrałeś jeden system na drugi?

Tzn miałem Twoją modyfikacje 8.3.0 i wgrałem image Graterlia o to mi chodziło.

W dniu 30.06.2013 o 08:35, pppp napisał(a):

a nie do majstrowania.

I uprzedzając następne pytania o oscam. Wiecej na tym forum o nim się nie dowiesz.

Konfigi w systemie są wystarczające do legalego oglądania kart przedpłaconych

Ale po co blokować jak zawsze był do tego dostęp. A kto do czego używa to chyba jego sprawa. Czemu w tym "kraju" wszyscy wszystkim chcą coś narzucać ?.Oczywiście jest prosta alternatywa nie używać tego image.

W dniu 1.07.2013 o 07:06, markj1 napisał(a):

Ale po co blokować jak zawsze był do tego dostęp.

Przede wszystkim, to nic nie jest blokowane tylko domyślnie wyłączone. A po co? A żeby zaoszczędzić kilka kB pamięci i odrobinę zasobów sprzętowych na funkcję, która nie jest niezbędna do działania tunera.

Cytat

Ale po co blokować jak zawsze był do tego dostęp. A kto do czego używa to chyba jego sprawa. Czemu w tym "kraju" wszyscy wszystkim chcą coś narzucać ?.Oczywiście jest prosta alternatywa nie używać tego image.

@markj1

Nikt ci nic nie narzuca. Wręcz ty próbujesz coś narzucić.

I jak zauważyłeś , oczywiście nie musisz używać tego image.

Gość emarcin

Panowie da się w jakiś sposób zrobić screenshot z osd? Aktualny skrypt z granteli robi screeny ale bez obrazu video

# grab -d /tmp/screenshot.jpg
AiO Dreambox Screengrabber v0.82

Detected STB: STb7109
Grabbing 32bit Framebuffer ...
... Framebuffer-Size: 1920 x 1080
Grabbing Video ...
... converting Video from YUV to RGB color space
... Video-Size: 0 x 0
Resizing Video to 1920 x 1080 ...
Merge Video with Framebuffer ...
Saving 24 bit /tmp/screenshot.jpg ...
... Done !

Wszystko jedno, czy przez OpenWebif, czy z plugina, czy z linii poleceń - screenshot zawsze jest robiony przez program grab (AiO Dreambox Screengrabber). Program ten nie ma pojęcia gdzie w pamięci szukać obrazu ekranu w przypadku nboksa i jedyne co potrafi pokazać to rysunek grafiki ekranowej (GUI/OSD) na czarnym tle.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, pewnie się skuszę jak przetestuję, to dam znać jak DVB-T smiga.

Wczoraj wgrałem najnowszą wersję, wszystko śmiga bardzo ładnie, DVB-T bez żadnych problemów, śmiga aż miło  :)

Gość franco78

A tak z ciekawości - "dawno" już nie było żadnej poprawki live do Graterlia :) to chyba dobry znak ;) ?

aha

@tux - przypominam o FAQ dot. zmiany MAC w ESI ;)

witam,

zauważyłem dwie rzeczy:

1) korzystając z pluginu IPTV Player na OPENPLI 8.3 mod by tux i teraz Graterlii nie działają mi linki *.m3u8 (URllists player) natomiast na oryginalnym FREEBOX OPENPLI 8.3 uruchamiają się.

2) GS w mierniku sygnałów przy ustawieniach: tuner A- nieskonfigurowany, tuner B - prosty, jeden, Hotbird, nie,

ale to pewnie wina pluginu.

Sprawdziłem, że  streamy*.m3u8 działają z biblioteką libplayer3 natomiast z Gstreamer nie działają ( po przestawieniu w OPENPLI8.3 mod by tux zaczęło wszystko działać, natomiast w Graterlii nie ma już tej biblioteki).

Odnośnie miernika na każdej skórce mam GS przy podanych wcześniej ustawieniach, ale dopiero po wejściu w tryb skanowania. (natomiast jak mam skonfigurowany tuner A GS nie występuje).

@tux mam pytanko co mogło się zmienić w graterli w stosunku do ostatniej wersji mod.8.3.0 ponieważ zauważyłem że niektóre kanały które na 100% chodzą na 8.3.0 na geraterli nie działają. Nie są to jakieś szczególnie ważne i często oglądane kanały ale, dzisiaj nawet specjalnie to sprawdziłem bo mam na HDD mod 8.3.0 a w NAND graterlie.

W dniu 15.07.2013 o 06:40, tux napisał(a):

...

Co do libplayer3 → stara technologia i póki co już nie wspierana.

Echh ! Czasami lepiej pozostać przy starym, jeśli lepiej działa jak nowe...

Sugeruję żeby przywrócić starą , skoro nowa nie zawsze działa.

a w założeniach wyraźnei napisane:

Cytat
nikt nie będzie pielęgnował starych bibliotek, jeżeli to niekonieczne, i nikt nie będzie trzymał starszych kodeków, jeśli nie będzie to niezbędne

wygląda na to że czasami jest konieczne , a Ipla i tak długo nie będzie działać.

Kolega wyżej nie czytał założeń softu, dlatego dostaje nagrodę w postaci 35% ostrzeżenia.

Jako "wisienka na torcie" :)

Co do tego, że starsze czy nowsze jest lepsze? Co kolega napisze na to, że na starej bibliotece libplayer3 nie działa Ipla Player / IPTV Player?

I jestem z tych, co cenią sobie starą, dobrą technologię.