cronos20 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 czy na tym modzie tuxa można instalować IPTV Player - development thread ? i czy działa to stabilnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Ja nie narzekam... pod warunkiem że masz aktualne aktualizacje moda (chodzi o TMP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dawidf Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Witam wszystkich na forum, Przechodzę z Mgcamda na Oscama, w sumie robiłem już parę podejść i nigdy nie mogę go poprawnie skonfigurować, czy ktoś mógłby przedstawić przykładowe poszczególne pliki konfiguracyjne pod nBoxa? Jadę na linijce od przyjaciela i nic więcej, nie wkładam żadnych kart itp. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Na forum jest cała sekcja poświęcona OScamowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jomamoto Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Podpowiedzcie jak sobie ułatwić przywracanie ustawień po aktualizacji nand. Bo aktualnie prawie wszystko muszę konfigurować ręcznie od nowa. Podłączam się. Dotyczy to także grupowego instalowania ulubionych pluginów nie występujących w czystym sofcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Kochani → wiecie może dlaczego dzisiaj Mrówki postanowiły wyjść z mrowiska? Niektórzy swoimi pytaniami mnie przerażają. Czy dzisiaj już zanika myślenie? Chcesz odpowiedzi? Zadaj chociaż pytanie tak żeby każdy wiedział o co chodzi. Teraz możemy wróżyć z fusów po herbacie i odpowiedź będzie tak samo trafna jak każda inna. Zastanów się jak zadać pytanie, jakie dane mogą się przydać i jak opisać okoliczności zdarzenia a następnie zadaj je jeszcze raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam Od paru dni mam "Dostrojenie nie udalo sie" na swoim czarnym nboxie. Dziwna sprawa jest otoz user oscama normalnie oglada, czyli karta dostaje kody z satelity(?). U mnie zaczelo sie to dziac na poprzednim sofcie od czasu do czasu, ale pomagalo przelaczenie programu na inny i juz chodzilo. Teraz juz w ogole nie mam obrazu. Zrobilem update do najnowszego i tez nie ma. Czy to problem z glowica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 System zasilania z głowicą na czele jest w 100% OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Tak, nic nie bylo kombinowane/zmieniane. Oprocz tego rodzice maja w swoim pokoju podlaczone pod ten sam konwerter i im chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Znaczy wymienione kondensatory wszystkie w ostatnich 12 miesiącach (ale wszysrtki) i zasilacz też nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Tak, nbox zakupiony jakos marzec/kwiecien tego roku powymieniane kondensatory. Zasilacz ktory byl w standardzie padl(mialem problem z dyskiem 500G i nie podolal). Podmienilem na inny od znajomego ktory rezygnowal z n-ki i na nim wsio chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 ...Podmienilem na inny od znajomego ktory rezygnowal z n-ki i na nim wsio chodzilo Wiec kondensatory w zasilaczu nie były wymieniane... Dodam że dostać nowy zasilacz nawet w ADB nie jest sprawą łatwą... same używki. Podłącz na instalacji rodziców dekoder (wykluczy sie instalację) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Przede wszystkim to w momencie gdy wymieniał zasilacz na nowy powinien sprawdzić pojemnosci w toże zasilania w nBoxie. Jest wielce prawdopodobne, że szpilki i tętnienie lekko "ubiły" pojemności w zasilaniu. Dzisiejsze konensatory nie są już tak dobrej jakości jak kiedyś. Efekt o którym tu mowa wskazuje na kondensatory w głowicy. Jeżeli faktycznie będzie to to - zalecam wymianę wszystkich. Jednak jak masz drugiego boxa podmień chociaż zasilacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Cos chyba bedzie albo z kablem antenowym albo z konwerterem, bo podlaczylem innego nboxa bialego i tez "strojenie nieudane" na kanalach FTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zamień miejscami boxy. Instalacja antenowa to pierwsze co się eliminuje zanim zacznie się zadawać pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Dlaczego wiec ida uprawnienia na karte a obrazu brak? Dlatego wykluczylem kabel antenowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Dobra konwerter uwalony. Mialem jeden slot jeszcze wolny, przelaczylem na niego i obraz jest. Czyli dwa sloty na konwerterze sa walniete, a na dwoch chodzi. Tylko co to moglo spowodowac. Podlaczylem pod czarnego z tego wolnego slotu i tez chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Z konwerterami 4x często coś się dzieje → dlaczego? Nie mam pojęcia. Mogę się tylko domyślać, że chodzi o separację kanałów jeżli chodzi o zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Od paru dni mam "Dostrojenie nie udalo sie" na swoim czarnym nboxie. Ja tam nie wiem z jakiego powodu opisane problemy miał kolega za to wiem z jakiego miałem takie problemy wczoraj ja... Mój BSLA ordynarnie się przegrzał w aktualnych warunkach pogodowych. Wszedłem do ustawień i rozkręciłem śmigło na maksa i działa od tego czasu stabilnie ... i głośno. Jak będę miał dłuższą chwilę muszę dodać jakieś radiatorki do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mario2424 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Odnoście komunikatu "Strojenie nieudane" - u mnie okazało się, ze po burzy padła głowica, po wymianie z innego nbox'a wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Znowu tez raz na jakis czas(przy codziennym reboot) dzwiek leci normalnie a obrazu brak. Gdy wykonam kolejny reboot, obraz wraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stillo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 mam problem. Wgralem u boota b4t aby mi nebul ruszył. Wszystko bylo ok. Jednak nie jestem zadowolony z szybkości Nebula, non stop mi sie wieszał i chciałbym zainstalować ADB5800xx_freebox_OpenPLi_mod_by_tux_live_nand_08_06_2013. Wrzucam 3 pliki na pena, odpalam UPDT, kontrolka na penie miga ok 5 sekund i koniec.... gdzie jest problem? dodam, ze dopiero zaczynam przygodę nboxem. prosze o pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Jeżeli Masz tylko czystego ubota od pkt, to nie wgrasz na niego nic innego oprócz image od nich. Wgraj dualboota od Jacka i przestaw na uboota freeboxa i wtedy właduje sie do nand Freebox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stillo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 aktualnie nbox nie wstaje :( po podlaczeniu nic się nie pokazuje... dziwnym trafem na zworce 19 startuje OpenPLI. Jak naprawić zworkę 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Jeżeli Masz tylko czystego ubota od pkt, to nie wgrasz na niego nic innego oprócz image od nich. Wgraj dualboota od Jacka i przestaw na uboota freeboxa i wtedy właduje sie do nand Freebox Nieprawda, bo normalnie wgrasz, wystarczy tylko przeczytać instrukcję wgrywania. Przeczytaj dokładnie co napisałem - gdzie tu jest nieprawda? r-r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stillo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 przeczytałem instrukcję wgrywania z FAQ i jakoś nie chciało iść...aktualnie naprawiłem zworkę a20, znowu wróciło menu z wyborem usb,hdd i Nand. Tyle tylko, że z nandu na A20 nie statruje. Po wybraniu Nand stoi w miejscu. Na zworce A19 soft normalnie rusza...gdzie tkwi problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 FAQ od u-boota. Wgraj mac i env. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stillo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 mam ogromną prośbę, czy możecie napisać co i jak zrobić ale tak łopatologicznie. Piszecie jakieś skróty, które niewiele mówią. Wam to zajmie 5 minut a mi kolejne 4h kombinowania co z czym i dlaczego... za dużo plików update.... wgrałem samo env i nadal wisi na nand... wziąłem z folderu nand lamerek plik update do tego 3 pliki z softem, zrobilem update coś się wgrało ale nadal wisi na nand dobra, już działa. Wystarczylo wybrać nLan zamiast nand :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Jezeli FAQ jest dla Ciebie nie czytelne to daj tuner komus co to zrobi i pokaze jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stillo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 prosze o pomoc w ustawieniu newcamd i mgcamd, pobralem plik http://forum.xunil.pl/index.php/topic,52.0.html zainstalowalem ale nie ma menu aby aktywowac te protokoły. W katalogu var brak folderu keys gdzie są pliki z protokolów... w Nebuli mialem oscam do ktorego moglem sie zalogowac poprzez ip:8888 a w tym sofcie nie działa ten adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Tyko ze względu na temat tego wątku odpowiem... Od kiedy pamiętam to w freebox oraz w freebox mod by tux działa oscam a Tobie nie działa? W mod by tux pliki konfiguracyjne są na swoim miejscu, czyli w /etc a konkretnie /etc/oscam. Zajrzyj do pliku /etc/oscam/oscam.conf, poszukaj linii zaczynającej się od httpallowed i porównaj z IP Twojego komputera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wNuk Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Witam, Czarnego nboxa z modem tux mam od 2 dni i nie udalo mi sie go uruchomic. Jestem swiezy w temacie enigmy nie wiem gdzie jest prawidlowe wejscie anteny, 1 czy 2, nie wiem jak wogole to ugryzc...wydaje mi sie ze na forum nie ma tematu czy tutka pierwsze kroki z modem tux lub cos w tym stylu. Zakupilem dekoder na allegro po odebraniu przesylki podlaczylem do instalacji antenowej na ktorej mam ferdka i dzialja mi kanaly HD, w celu sprawdzenia dekodera i wlaczeniu na tele 5 mam komunikat Stojenie nieudane :( Jakie powinny byc podstawowe ustawienia satelity dla sprawdzenia pozimou sygnalu, gdzie i jak podlaczyc by sygnal zaswiecil? Mam instalacje na HotBird i wgralem plik ze strony http://satellites-xml.eu z aktualnymi transponderami jednak nie udalo mi sie do tej pory cokolwiek zmienic czy oderbac sygnal. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Gdzie podłączyć ... tak trudno sprawdzić jeden port a potem drugi? Mnie wyszło, że kiedy aktywny jest tylko jeden tuner, to jest to ten podpisany "2". A miernik sygnału... Wejdź np. na kingofsat i spisz parametry jakiegoś transpondera do miernika. BTW: Ściąganie satelites.xml nie było konieczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja tylko dodam ze satelites.xml musi byc ten na ktorym ukladana byla lista kanalow bowiem rowniez moze nie dzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 A myślałem, że tylko /etc/enigma2/lamedb jest istotny przy korzystaniu z wszelkich list... Ja zwykle robię tak: wrzucam jakąś listę kanałów i uruchamiam pełne skanowanie nieba - to aktualizuje plik lamedb. Po tej operacji zwykle z list "znikają" (są <n/a>) mi kanały, których tuner nie znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Przy okazji zerknij jak Ci roścnie plik lameDB i jak zwalnia tuner przy dużym pliku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jomamoto Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Witam. Spaliła mi się karta sieciowa po burzy i zainstalowałem kartę WiFi. Niestety pomyliłem się wprowadzając hasło i teraz nie mogę go zmienić. Klawiatura wirtualna nie ma kasowania, a próba najścia na złą literę i wprowadzenia poprawki dodaje nowy znak zamiast poprawiać. Jak temu zaradzić? Jaki plik trzeba poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 ... Klawiatura wirtualna nie ma kasowania,... ..ma kasowanie znak <- (strzałak w lewo) ... sprawdź w pliku settings czy tam jest zapisane to hasło... edytuj , reboot -f z konsoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 koledzy może ktoś wie co może być walnięte w nboxie BSKA gdy na wyświetlaczu są dwie ósemki "8.8. " po włączenie zasilania (zasilacz sprawny 100%) startuje boot potem E2 na TV enigma2 a na wyświetlaczu 8.8. nie wiem jaki jest soft ale coś z przed roku enigma2 freeboxa najprawdopodobniej jeszcze ma jedną przypadłość - uwalił mi już drugi wyświetlacz LED. szkoda go wywalać może coś podpowiecie - gdzie szukać przyczyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quell Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Chyba coś jest ciągle nie tak z przełączaniem list Radio/Tv... Radio włączyło się bez problemu ale nijak nie moge włączyć listy TV, męcze przycisk Home ale nic się nie zmienia ... Jak to naprawdę działa? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Chyba coś jest ciągle nie tak z przełączaniem list Radio/Tv... Radio włączyło się bez problemu ale nijak nie moge włączyć listy TV, męcze przycisk Home ale nic się nie zmienia ... Jak to naprawdę działa? :) Home ( Domek ) i zaraz 0 ( zero ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 @Quell: Sugeruję zmienić: Menu główne -> Ustawienia -> System -> Interfejs użytkownika i Ukryj listę wyboru kanałów w trybie radio -> Tak ... wtedy IMHO przełączanie domkiem działa w sposób przewidywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Quell Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Dzięki za podpowiedzi. Ta opcja ukrycia list wyboru w trybie radio jest na tak domyślnie, póki co kombinacja Home i Zero działa. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaro1970 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Witam i proszę o pomoc wgrałem image Hdclonem na pena Graterlia OpenPLi i nie działa mi HDD komunikat jest taki Nie znaleziono HDD lub dysk nie został zainicjowany :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 @richter: To nie tak prosto... Nie wszyscy mają dysk do nagrywania pod /dev/sda2... Przede wszystkim poczytać FAQ: http://openpli.xunil.pl/FAQ#mozTocId823396 ... a potem trochę forum i poszukać czegoś na temat records albo inithdd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 @richter: To nie tak prosto... Nie wszyscy mają dysk do nagrywania pod /dev/sda2... Przede wszystkim poczytać FAQ: http://openpli.xunil.pl/FAQ#mozTocId823396 ... a potem trochę forum i poszukać czegoś na temat records albo inithdd. Fakt - tak to jest jak sie niedokładnie czyta posty :P ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaro1970 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 taki dostałem komunikat :mkfs.ext4:No such device or address while trying to determine filesystem size i dalej nie nagrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 @jaro1970: Temat już był tyle razy wałkowany, że w każdym innym wątku niż ten jest już ignorowany... Co pokazuje fdisk -l? Dysk masz czysty, czy są nim nagrania ze starej wersji systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaro1970 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 mam jedno nagranie z OpenPli 8.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Dalej nie napisałeś co Ci pokazuj fdisk -l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi