Gość jaro1970 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 czarna magia dla mnie ,nie poradzę sobie we flashu mam image tux a na penie miałem cały czas Openpli 8.2 i chciałem wgrać coś lepszego a tu zonk z Hdd we fleshu hdd działa super jak i na openpli który jest na penie a na Graterlia project na penie brak hdd,wgrałem znowu Openpli na pena i działa wszystko dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 taki dostałem komunikat :mkfs.ext4:No such device or address while trying to determine filesystem size i dalej nie nagrywa To cytat z jednych z wcześniejszych wypowiedzi. Zakładam, że zalogowałeś się przez SSH (używając putty czy tez innego klienta), czyli 99% trudnej pracy wykonałeś. Jeżeli nie, to nie wiem z czego ten komunikat ... Jeżeli tak, to teraz wydajesz 2 polecenia: fdisk -l U mnie pokazuje: Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 1 121601 976760001 83 Linux Disk /dev/sdb: 1000 MB, 1000275456 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 121 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 * 1 63 506016 83 Linux /dev/sdb2 64 82 152617+ 83 Linux /dev/sdb3 83 101 152617+ 83 Linux /dev/sdb4 102 121 160650 83 Linux Czyli mam podłączone do nboksa 2 urządzenia pamięci masowej. Nietrudno zauważyć, że dysk twardy to /dev/sda a na nim jedna wielka partycja /dev/sda1. Po przeczytaniu tych danych zostaje nadać tej partycji nazwę records poleceniem: tune2fs -L records /dev/sda1 Po tej komendzie reboot z konsoli albo restart systemu z pilota ... To naprawdę nie jest trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaro1970 Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 tak zalogowałem się przez SSH Putty ale po komendzie fdisk -l nie pokazało mi żadnych partycji hdd ,jutro jak się uspokoję to może znowu będę próbował zrobić .a właśnie po komendzie tej: tune2fs -L records /dev/sda1 dostałem tą odpowiedz :mkfs.ext4:No such device or address while trying to determine filesystem size , i nic więcej tam nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Z jednej strony dysk działa, bo nagrywasz pod innym systemem. Z drugiej fdisk -l nie pokazuje żadnych partycji. No to ja też odpadam, muszą się mądrzejsi wypowiedzieć :( Dla porządku dopytam: dysk wewnętrzny na SATA? A jak się logujesz do tego systemu, gdzie da się nagrywać (tam pewnie telnet/port: 23/ a nie SSH/port: 22/) to co pokazuje fdisk -l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Witam, fdisk -l pokazuje mi: Disk /dev/sdb: 250.0 GB, 250059350016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 1 30402 244196352 7 HPFS/NTFS Po komendzie mkfs.ext3 /dev/sdb1 fdisk -l pokazuje Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 1 30402 244196352 7 HPFS/NTFS Czy nie powinno być zamiast NTFS partycja linux? Przecież był format? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Sprawdzałeś czy partycja sdb1 nie była zamontowana? (df -h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Sprawdzałeś czy partycja sdb1 nie była zamontowana? (df -h) Dysk wewn sda1 a do USB mam podpięty drugi dysk sdb1 nbox:~# df -h Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 60.0M 52.2M 7.8M 87% / none 32.0K 16.0K 16.0K 50% /var/run none 32.0K 0 32.0K 0% /var/log tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /ram /dev/root 60.0M 52.2M 7.8M 87% /dev.static tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /dev tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /dev/shm tmpfs 47.9M 316.0K 47.6M 1% /tmp /dev/sda1 232.8G 59.9G 172.9G 26% /hdd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Najpierw powinieneś fdiskiem zmienić rodzaj partycji. Czyli w praktyce usunąć i założyć nową (83). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Najpierw powinieneś fdiskiem zmienić rodzaj partycji. Czyli w praktyce usunąć i założyć nową (83). Już ok, partycja usunięta, założona nowa i sformatowana;) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam, jak i czego należy użyć, abym mógł oglądać filmy na ESI , które są na moim dysku w komputerze... Nigdy nie było mi to potrzebne i nie interesowalo mnie to, a teraz przydałoby się ;) Sieć/Przeglądarka sieci?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Kiedys używałem plugin VLC Player ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 @franco78: Ja zwykle wchodzę przez Open Webif (trzeba aktywować w pluginach), wyszukuję program lub nagranie, klikam na linku "Stream", zapisuję plik m3u, który następnie otwieram w VLC. Druga opcja to instalacja samby i dostęp do plików TS przez otoczenie sieciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oracz Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 ale franco78 chce oglądać filmy z komputera na tv poprzez tuner a nie odwrotnie :) udostępniasz na kompie katalog z filmami potem w tunerze w ustawieniach sieci robisz wyszukiwanie i podmontowujesz ten katalog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 ale franco78 chce oglądać filmy z komputera na tv poprzez tuner a nie odwrotnie :) udostępniasz na kompie katalog z filmami potem w tunerze w ustawieniach sieci robisz wyszukiwanie i podmontowujesz ten katalog dokładnie tak - z komputera przez tuner. Ok - poćwiczę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PanVarg Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Witam wszystkich. Gdzie mam szukać pliku konfiguracyjnego pilota? Po instalacji Cool TV Guide z PPanels plugin nie zostaje nigdzie przypisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 SETUP -> Ustawienia -> System -> Konfiguracja pilota .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PanVarg Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Podziękował. Spotkał się ktoś z problemem obcinania boków? Obraz wydaję się cały jednak przy EPG widać że brakuje kawałka. Próbowałem zmieniać rozdzielczość jednak nic to nie daje. Sprzęt podłączony jest oczywiście przez hdmi. Czy istnieje jakikolwiek sposób na zmniejszenie strumienia streamingu? Po kabelku działa dobrze jednak przy wifi pojawiają się zacięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lexs5 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Witam mam pytanie odnośnie tunera abd 2850st, jak mam zainicjować dysk po usb żeby nagrywał na nim filmy i buforował IPTV Player? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Tak samo jak dysk HDD ... musisz tylko sprawdzić gdzie jest podpięty- (sda1, sda2,sdb1,sdb2) format nadanie etykiety "records" restart dekodera Szczegóły w FAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Czy istnieje jakikolwiek sposób na zmniejszenie strumienia streamingu? Po kabelku działa dobrze jednak przy wifi pojawiają się zacięcia. Nie. Przesyłany jest strumień wyciągnięty z nadawanego sygnału, bez żadnych modyfikacji. Musiałbyś prosić nadawców, żeby zmniejszyli bitrate ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robgie Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Witam Jako że używam głównie nboxa do ogladania z hdd to zauważyłem taki problem iz po ok 1 h oglądania kiedy chcę wyłączyć film wciskam back i zwiecha. Jaki inny odtwarzacz polecacie do filmów, ponieważ to jest problem raczej softowy (na innym image tak mi nie robi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Nic nie wiemy czego używasz to jak mamy zaproponować ci coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robgie Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Przyjąłem że mowa o Graterlia ale to przecież nie jest takie oczywiste. Mój błąd . więc chodzi mi o odtwarzacz który jest w graterlia 1.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Sprawdź na MediaPlayer i MediaPlayer2. Ja używam MediaPalyer2 i nic niepokojącego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robgie Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Na pierwszy rzut oka dużo ciekawszy ten mediaplayer2 tylko jedno pytanie. Jak to podlinkowac pod odtwarzacz w menu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freebox Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 @Robie Winna jest biblioteka gsteramer, o ile media sieciowe działają poprawnie to obsługa filmów (divx/xvid... itd) jest koszmarna i nie wiadomo kiedy się zawiesi. Dlatego zrobiłem obsługę OpenPLI z libeplayer3 tam nie ma takich problemów i jeżeli ktoś nie używa iptv/youtube to uważam że obecnie jest to najlepszy lib do oglądania filmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robgie Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 To ja jestem chętny , tak jak mówiłem nbox głównie do tego mi służy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Na pierwszy rzut oka dużo ciekawszy ten mediaplayer2 tylko jedno pytanie. Jak to podlinkowac pod odtwarzacz w menu? W konfiguracji pleyera pod OPT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 W sumie można przygotować paczkę z wersją libplayer3 dla tych co chcą będę mogli ją doinstalować.GStreamer na 100% lepiej sobie radzi z SAT. Ścieżki AC3 działają przynajmniej u mnie i u testerów wreszcie w 100% prawidłowo. Poniżej dwie wersje Enigma2 jako załącznik. Postaramy się dodać je jako opcje do system.sh enigma2_gst.tar.gz enigma2_lp3.tar.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robgie Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Na pierwszy rzut oka dużo ciekawszy ten mediaplayer2 tylko jedno pytanie. Jak to podlinkowac pod odtwarzacz w menu? W konfiguracji pleyera pod OPT Chyba coś robię źle bo nie mogę znaleźć konfiguracji pleyera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Odpalasz MP2-[setup]-[8]-Zastąp domyslny odtwarzacz MediaPlayer-TAK restart GUI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PanVarg Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Brakuje mi przeglądarkowego playera coś w stylu Dreambox WebTV. Istnieje możliwość dogrania takowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 27 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 @panvarg Sobie dograsz to będziesz miał. Na tym forum nie rozwijamy pluginów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 FS20, taki komunikat wyskakuje przy próbie aktualizacji do najnowszej Gratelii. W czym problem? Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamelia Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 FS20 oznacza rozpoczęcie sprawdzania systemów plików na partycji "records". FS21 oznacza, iż sprawdzenie przeszło poprawnie, a FS22, iż nie przeszło poprawnie i należy spróbować z konsoli naprawić metodą ręczną. FS1x oznacza sprawdzanie partycji rootfs (pomijając NAND/NOR), a FS3x oznacza sprawdzanie partycji datafs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 nie wiem co jest nie tak, wgrywam najnowszą Gratelie, świeci Eska tv, robie restart i pojawia się ciemność, sprawdzałem też na liście kanałów do Richtera. EPG zaciąga, poziom sygnału też jest wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Prawdopodobnie chodzi o plik lame.db Jeżeli będzie ze starej wersji systemu, może się tak dziać. Na liście dostarczonej z softem jest OK. Na liście od @richter też jest OK, ale pod warunkiem wgrania jej z PPanel i nie modyfikowania jej przed restartem tunera. Najlepiej wgrać listę i zrestartować z terminala :) Pamiętajmy, listy poprawiane na Graterlia 1.x.x mogą nie działać poprawnie albo nawet powodować GSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 To może to dopisz pod informacjami o sofcie, bo jak ktoś ma własną listę i ją wgra to się wysypuje soft. Dziękujemy :) Zamieścimy taką informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Jeżeli lista kanałów jest zrobiona poprawnie nie powinno się nic dziać. Jednak na wszelki wypadek dopiszemy informację o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamelia Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Informacja została dodana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 po aktualizacji softu należy z konsoli montować dysk? przy montowaniu z menu wyskakuje mi błąd "umonut: can't forcibly umonut /hdd" Device or resource busy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Powiedz o jakie montowanie z Menu Ci chodzi bo musimy coś ustalić. Napisz co klikasz albo co wykonujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Dysk HDD -> Inicjalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Jeżeli ją wykonasz (czyli zaorasz dane na HDD) to sam się zamontuje. Proces inicjalizacji jest dość długi a ta długość zależna jest od wielkości HDD. Po wykonanej inicjalizacji powinno pojawić się okienko, że wykonana. W trakcie inicjalizacji można normalnie oglądać TV. Jeżeli zaś HDD był już sformatowany i partycja ma etykietkę records (data) to system sam zamontuje. Wyjątek będzie stanowić sytuacja gdzie partycja ma błędy, których nie można bło wyeliminować podczas startu systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Cofnięcie do wersji 1.1 frontpanel było celowe, bo nie ma pluginu z plikami .py czy to przez pomyłkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Posiadamy źródła tylko do wersji 1.1, a przy Pytonie 2.7 nie ma wyjścia - potrzeba źródeł. Na początek dobre jest to, co jest. Postaramy się o zmianę tego faktu. Poprawiony błąd (brak jednego wyrazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lexs5 Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Dekoder 2850st po wgraniu wersji Graterlia 2.x.x odwrotnie świeci dioda w stanie czuwania zielona a podczas pracy czerwona, mam pytanie czy będzie dodana skóra do pobrania z panelu black glas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Co do diody to zerkniemy na to. Co do skórki → znajdź, które dodatki są jej potrzebne do działania a szybciej ją dodamy. Poza tym w 2.x.x działają nie tylko te skórki co były ale też te z DM/VU+/AzBox. Dużo w sumie tego. Nie zapominajmy, że w 2.x.x jest Python 2.7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lexs5 Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Tux na co mam zerknąć bo nie widzę linka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 To my sprawdzimy co z diodą. Nikt na to nie zwrócił uwagi :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi