kiso Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 W tym temacie będą zbierane błędy w GOS. Proszę aby każdy kto znalazł jakieś błędy wpisał je w tym temacie a ja sukcesywnie będę je przenosił do pierwszego postu. Wątek powstał po to by nie dublować wpisów w innych tematach i każdy mógł łatwo sprawdzić czy dany błąd już został zgłoszony. Proszę tylko o zwięzłe opisywanie błędów oraz informacje czy dotyczą systemu w wersji RELEASE czy TEST. Rozwiązane problemy będą sukcesywnie skreślane z poniższej listy. Tym kolorem będą zaznaczane błędy które dotyczą wersji TEST. 26.06.2014 nie działają przednie przyciski w dekoderze ADB ADB5800xx nie działają przednie przyciski w dekoderze SagemCom ESI-88 nie działają przednie przyciski w dekoderze SagemCom DSI-87 nie działają przednie przyciski w dekoderze SagemCom UHD-88 jeśli aktualizacja systemu nie przywróciła działania przycisków na panelu, należy wydać polecenie: opkg install dev-gos --force-reinstall 15.07.2014 lista pakietów wymaganych przez enigma2-plugin-cutlisteditor powinna listować enigma2-plugin-moviecut a nie moviecut enigma2-plugin-moviecut powinno się nazywać moviecut. Trafia do poprawki. Dzięki za info. 09.08.2014 nie działa cec na dsi87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Nie działa sterowanie przez pilot i przyciskami na panelu jeżeli kanał ma złe parametry na liście kanałów. Skacząc po kanałach na liście kanałów z 17.06, Wyskoczył mi komunikat z na jednym z kanałów że SID nie znaleziony w PAT, to samo miałem na innym kanale na którym w ogóle nie wyskoczył żaden komunikat. Pilot wtedy przestaje reagować przyciski na panelu tunera również, obrazu i dzwięku brak. Aby wszystko wróciło do normy muszę wejść przez WEB-IF i zmienić kanał na taki z prawidłowymi parametrami. Wiem że błąd jest wywoływany niekatulaną listą kanałów ale takie coś każdemu może się zdarzyć. Tuner BSKA z SATA, najnowsza oficjalna Graterlia, wrzucana z Pendrive i zaktualizowana przez opkg update / upgrade dodane repo chlist, nie dodany test. Lista kanałów http://gigablue.hswg.pl/listy-kanalow-e2-by-hswg/ kanały z problemami to AXN SPIN HD na bukiecie Polska All i Comedy Central Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Lekko się w tej sytuacji przymula ale jak na około 10 sec odpuścisz duszenie czegokolwiek powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Wydaje mi się że odpuszczałem na dłuższy czas niż 10 sekund, nawet na kilka minut i dalej nie mogłem zmienić kanału z pilota ale zweryfikuje to po powrocie z pracy. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkep Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Ja mam problem z instalacją enigma2-plugin-cutlisteditor z RELEASE: nbox-01:~# opkg install enigma2-plugin-cutlisteditor Installing enigma2-plugin-cutlisteditor (0.1.0) on root. Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/enigma2-plugin-cutlisteditor_0.1.0_sh4.ipk. Collected errors: * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for enigma2-plugin-cutlisteditor: * moviecut * * opkg_install_cmd: Cannot install package enigma2-plugin-cutlisteditor. i dodatkowo: nbox-01:~# opkg list | grep -E '(cutlist|moviecut)' enigma2-plugin-cutlisteditor - 0.1.0 - Cut List Editor plugin for OpenPLi enigma2-plugin-moviecut - 0.1.0 - Movie Cut plugin for OpenPLi Jak dla mnie jedno z dwojga: - lista pakietów wymaganych przez enigma2-plugin-cutlisteditor powinna listować enigma2-plugin-moviecut a nie moviecut - enigma2-plugin-moviecut powinno się nazywać moviecut. EDIT tux: Trafia do poprawki. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiso Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 u mnie nie występują te objawy które opisałeś. mam gałąź RELESE, więc może niech ktoś jeszcze to sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkep Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Mam problem z obrazem na Class Horse TV. Program z HB, FTA, w Tivusat. Audio jest, wideo nie ma. Jak streamuje z webifa do VLC na Linux-ie - to mam i fonię i wideo. Wszystko na dwóch BSLA z aktualną Graterlią z gałęzi RELEASE. Możecie rzucić okiem, jak jest u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Witam, ponownie obecnie przesiadłem się na BSLA i problem z blokowaniem działania pilota IR nadal występuje i troszkę się nasilił. Repozytorium realese - błąd występuje od początku używania tj od lipca i chyba wcześniej ostatnia aktualizacja 21.08 nic nie zmieniła Oscam 9300 z webif Aktywna tylko głowica B na HB Pilot standardowy aby wywołać błąd należy wejść na kanał do którego niema uprawnień nie można juz z niego wyjść pilot nie reaguje. kolejnym sposobem na wywołanie błędu jest obejrzenie nagranego filmu, gdy odtwarzanie się samoistnie zakończy i tuner wraca do listy filmów tuner przestaje reagować na pilota. aby wyjść z sytuacji patowej w której nie można sterować tunerem, należy wejść przez web if lub aplikację vu+ player na komórce i wcisnąć przycisk wywołujący jakąś akcje na ekranie wtedy wszystko wraca do normy tuner zaczyna znowu obsługiwać pilota IR. EDIT: jak mogę z debugować ten problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nimloth Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Po ostatnim update ESI88:~# opkg update Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz[/url]. Inflating [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz[/url]. Updated list of available packages in /var/opkg/lists/graterlia. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/esi88/Packages.gz[/url]. Inflating [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/esi88/Packages.gz[/url]. Updated list of available packages in /var/opkg/lists/esi88. ESI88:~# opkg upgrade Upgrading enigma2-skin-default from 2014-06-21-tux to 2014-08-11-tux-1 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/enigma2-skin-default_[/url] 2014-08-11-tux-1_sh4.ipk. Upgrading openssh from 6.6.p1 to 6.6.p1-2 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/openssh_6.6.p1-2_sh4.ipk[/url]. Upgrading enigma2-data from 2014-06-25-git-1 to 2014-08-07-git-1 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/enigma2-data_2014-08-07-git-1_sh4.ipk[/url]. Upgrading enigma2-keymaps from 2014-07-12-git-1 to 2014-08-07-git-1 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/enigma2-keymaps_2014-08-07-git-1_sh4.ipk[/url]. Upgrading frontpanels from 1.12.0 to 1.14.3 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/frontpanels_1.14.3_sh4.ipk[/url]. Upgrading graterlia-logo from 1.0.0 to 1.0.3 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/graterlia-logo_1.0.3_sh4.ipk[/url]. Upgrading graterlia-scripts from 0.1.73 to 0.1.92 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/graterlia-scripts_0.1.92_sh4.ipk[/url]. Removing obsolete file /etc/sysconfig/system.conf. Removing obsolete file /etc/rc.local. Not deleting modified conffile /etc/sysconfig/system.conf. Upgrading autofs from 4.1.4.4 to 4.1.4.5 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/autofs_4.1.4.5_sh4.ipk[/url]. Upgrading enigma2-langpack from 2014-08-01-git to 2014-08-20-git on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/enigma2-langpack_2014-08-20-git_sh4.ipk[/url]. Upgrading enigma2 from 2014-06-27-git to 2014-08-07-git-3 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/enigma2_2014-08-07-git-3_sh4.ipk[/url]. Installing graterlia-manager (0.1.12) on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/graterlia-manager_0.1.12_sh4.ipk[/url]. Removing obsolete file /usr/bin/enigma2-2014-06-27. Upgrading graterlia from 2.1.6 to 2.1.7 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/graterlia_2.1.7_sh4.ipk[/url]. Upgrading enigma2-plugins-default from 2014-06-24-git to 2014-08-07-git-2 on root. Downloading [url]http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/enigma2-plugins-default_2014-08-07-git-2_sh4.ipk[/url]. Configuring enigma2-data. Configuring enigma2-keymaps. Configuring enigma2-langpack. Configuring enigma2-plugins-default. Configuring graterlia-manager. Wykryto paczkÄ PPanel Funkcje PPanel sÄ teraz dostÄpne w Graterlia OS MenadĹźer Zaleca siÄ usuniÄcie paczki PPanel opkg remove --autoremove enigma2-plugin-ppanel Configuring enigma2. Create symlink... OpenPLi binary file update done Please restart GUI! Configuring enigma2-skin-default. Configuring openssh. $Stopping sshd:ok $Generating SSH1 RSA host key: ok $Generating SSH2 RSA host key: ok $Generating SSH2 DSA host key: ok $Generating SSH2 ECDSA host key: ok $Generating SSH2 ED25529 host key: ok $Starting sshd:ok Configuring frontpanels. Configuring graterlia-logo. Configuring graterlia-scripts. Configuring autofs. Configuring graterlia. Collected errors: * file_md5sum_alloc: Failed to open file /etc/sysconfig/system.conf: No such file or directory. ESI88:~# /etc/init.d/openpli restart ZatrzymujÄ: Graterlia OpenPLi OpenPLi Stopped Uruchamiam: Graterlia OpenPLi OpenPLi Starting... ESI88:~# Uruchamiam: Graterlia Frontpanel Start Info Load OpenPLi cat: can't open '/etc/sysctl.gos': No such file or directory ESI88:~# Naprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Witam, Zaktualizowałem system 25.08 (uzywam tylko wersji release) ale dopiero około 2 dni temu , a raczej nocy zauważyłem że tuner kiedy jest w standby co chwilę włącza HDD. Mam ustawione żeby dysk usypiał po 1 min. ale niestety po około następnej minucie dysk ponownie się włącza. Nie mam ustawionego żadnego nagrywania itp. Trochę to wkurzające bo mój dysk do najcichszych nie należy, a i dla zdrowia samego dysku to też niezbyt dobrze. Wydaje mi się że już coś podobnego wystąpiło kilka miesięcy temu. Oczywiście system restartowałem. Proszę czy moglibyście zobaczyć co się zmieniło że ten HDD ciągle zasypia i wybudza się. Na pewno przed tą aktualizacją było wszystko OK bo jak napisałem dysk jest głośny i bym go słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Niech to ktoś potwierdzi bo u mnie na kilku tunerach tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwns Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Dokładnie jak wyżej dysk się włącza i wyłącza sam od siebie i tak bez przerwy, pomaga restart . Teraz już tego nie zauważam ale tuner bsla czasami sam się włączał później zawieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Tux może kojarzysz temat ale ja pamietam że podobny problem już kiedyś wystąpił , chyba jeszcze w czasach przed graterią , ale niestety nie pamietam jakie było rozwiazanie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Niech on wystąpi u mnie :) TO jest to jedno ze zjawisk, gdzie nie ma loga co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Chętnie zrobię loga ale nie wiem czy istnieje obecnie jakaś możliwość jego zrobienia be GS-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 O to chodzi, że wszystkie systemy na tunery to coś jak Embedded. Tu dużo się nie da. Poczekajmy aż do test wejdzie wersja jakby finalna OpenPLi. Być może coś się wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 O to chodzi, że wszystkie systemy na tunery to coś jak Embedded. Tu dużo się nie da. Poczekajmy aż do test wejdzie wersja jakby finalna OpenPLi. Być może coś się wyjaśni. Ok, mam tylko nadzieje że do tego czasu mój HDD nie padnie od tego załącz/wyłącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 U mnie w ESI cisza. Nic się nie dzieje. Kompilacja powinna być jeszcze w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 U mnie w ESI cisza. Nic się nie dzieje. Kompilacja powinna być jeszcze w weekend. Czy są może już jakieś informacje nt. rozwiązania tego problemu ? Chyba dzisiaj wrócę do softu z przed 25.08 , szkoda mi HDD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Za nic nie potrafię tego zasymulować. Spróbuj wgrać Soft na czysto (o ile możesz na test) i sprawdź czy będzie to samo. Może jakiś plugin coś robi. Testuję kilka dni na czterech boxach i NIC, kompletnie NIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Za nic nie potrafię tego zasymulować. Spróbuj wgrać Soft na czysto (o ile możesz na test) i sprawdź czy będzie to samo. Może jakiś plugin coś robi. Testuję kilka dni na czterech boxach i NIC, kompletnie NIC. W sumie to z dodatkowych pluginów mam jedynie info bar. Próbowałem nawet wyłączyć systemowy PTS ale niestety nic to nie dało. Ale OK spróbuję dzisiaj wrzucić wszystko od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Ja taki problem jak opisany miałem na Freebox'ie 8.6. Zainstalowałem na nim tylko to co instaluję zawsze przy nowym image (podmiana binarki oscam, clearmem, iptv, crossepg i w zasadzie tyle), żaden plugin nie był ustawiony na zapis w /hdd, praktycznie nigdzie nie występowała ta ścieżka oprócz ustawienia dla nagrywania a mimo to dysk przy usypianiu 5 minut włączał się po minucie - dwóch od uśpienia samoczynnie. Do tej pory nie mam bladego pojęcia czym było to spowodowane ale po przesiadce na Graterlie problem ustał chociaż na UHD w wersji stabilnej raz czy dwa zdarzyło mi się, że dysk również startował bez powodu ale po restarcie tunera wszystko wracało do normy. Odnośnie tej sytuacji, nie ma możliwości monitorowania co gdzie w danym momencie zapisuje? Ułatwiłoby to znalezienie przyczyny problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 W Graterlia OS Managerze jest "Włącz powiadamianie o aktualizacjach" i wyłącz na odwrót. Tzn. włączenie powoduje wyłączenie i na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Taka drobnostka kosmetyczna, w podmenu "Język audycji / napisów" w gdzie wybieramy preferowane języki to Holenderski i Angielski znajdują się nie przy językach na literę A tylko w miejscu litery E i w efekcie mamy Duński > Holenderski > Angielski > Estoński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Danish, Dutch, English, Estonian ... czy jakoś tak, ale w sumie po kolei jest ;) Najpierw nazwy są sortowane a potem tłumaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 No właśnie o tym mówię :) Wiem, że jest to po kolei wg. oryginału no ale przy ustawionym języku polskim wygląda to już dziwnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkep Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Daleki strzał do osób, którym się budzi dysk, ale zapytam. Ja mam coś takiego w logach: Sep 3 22:54:01 nbox-01 crond[4862]: (root) CMD (/bin/run-parts /etc/cron/minutely) co minutę. Cron wykonuje swoje obowiązki znaczy się. Pytanie: gdzie macie /bin/run-parts i /etc/cron/minutely? HDD czy flash? Czy są wołane jakieś skrypty/programy z HDD? Jeśli tak - to macie odpowiedź, czemu się budzi... Druga rzecz - IPTVplayer trzyma cache na HDD by default. Może coś tu jest na rzeczy? Trzecia sprawa: /etc/cron/minutely/freememory może robić takie coś: echo 1 > /proc/sys/vm/drop_caches Jeśli macie swapa na HDD, to nie zdziwiłbym się, gdyby dropowanie cache'y spowodowało zapisy do swapa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 W moim przypadku na 200% żaden plugin nie wykorzystywał dysku. IPTV, SWAP, CROSSEPG itd.miało ustawioną ścieżkę zapisu na pendrivie. Wina była ewidentnie gdzieś w samej konfiguracji systemu albo w jego plikach i o ile dobrze pamiętam to w Freebox'ie nie ma crona "fabrycznie". Teraz już rozstałem się z softami Freebox'a na rzecz Graterli i póki co problemu nie zaobserwowałem na dwóch tunerach (raz czy dwa zdarzyła mi się taka sytuacja na UHD ale po restarcie boxa wróciło do normy). W każdym bądź razie na Graterli szukałbym przyczyny raczej w pluginach. Problem jak widać występuje tylko u kilku osób. Być może sposób montowania dysku ma coś do rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Za nic nie potrafię tego zasymulować. Spróbuj wgrać Soft na czysto (o ile możesz na test) i sprawdź czy będzie to samo. Może jakiś plugin coś robi. Testuję kilka dni na czterech boxach i NIC, kompletnie NIC. W sumie to z dodatkowych pluginów mam jedynie info bar. Próbowałem nawet wyłączyć systemowy PTS ale niestety nic to nie dało. Ale OK spróbuję dzisiaj wrzucić wszystko od nowa. Tux miałeś rację, wgranie softu od nowa pomogło. Teraz w standby jest taka cisza że aż uszy bolą ;) Ale swoją drogą to ciekawe co wybudzało HDD, nie miałem za dużo śmieci bo gdzieś na przełomie czerwca-lipca wgrywałem też system od nowa i od tamtej pory używam tylko wersji release Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Poszukaj w pamięci - może jednak coś wgrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Poszukaj w pamięci - może jednak coś wgrałeś? Mam dokładnie tak samo skonfigurowany tuner. Porównałem to co mam teraz z backupem który robiłem przed aktualizacją 25.08 i jest dokładnie to samo, nawet 2 pluginy (info bar i autostandby) przekopiowałem ręcznie z tego backup Tak na marginesie to nie wiem czy już był poruszany temat ale znowu nie działają przyciski na przednim panelu. I jeszcze jedno na serwerze jest image do zainstalowania z 25.07 a od tego czas dość dużo się zmieniło , więc może warto by to uaktualnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 I jeszcze jedno na serwerze jest image do zainstalowania z 25.07 a od tego czas dość dużo się zmieniło , więc może warto by to uaktualnić ? Po to jest OPKG abym nie musiał w kółko tego uaktualniać. Samo uaktualnienie to też nie 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 I jeszcze jedno na serwerze jest image do zainstalowania z 25.07 a od tego czas dość dużo się zmieniło , więc może warto by to uaktualnić ? Po to jest OPKG abym nie musiał w kółko tego uaktualniać. Samo uaktualnienie to też nie 5 minut. Zgadzam się w 100%, to była tylko taka moja refleksja po ostatniej aktualizacji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Warto byłoby zrobić paczkę z image w którym byłby kreator trochę bardziej rozbudowany tzn. ustawienie sieci a po tym automatyczne sprawdzenie aktualizacji z OPKG :) ale to taka sugestia być może na daleką przyszłość. Wtedy sprawa z aktualizacją na stronie downloadu byłaby załatwiona na dobre (a przynajmniej dla zmian niewymagających ręcznego grzebania w plikach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Może niektórzy będę niezadowoleni ale finalnie będzie dostępny mini obraz. W nim będzie tylko podstawowa konfiguracja z DHCP i tyle. Osoba będzie musiała się zalogować po SSH i kontynuować instalację. Nawet OpenPLi nie będzie. Plan mam taki by powstała mini dystrybucja Linux na SH4. Jest np. dużo BSKA, które można by wykorzystać po włożeniu dużego HDD 2,5" jako odtwarzać FLAC (MPD) sterowany np. tabletem. Niestety to potrwa. Będzie też dalej wersja jak teraz z zainstalowanym podstawowym zestawem paczek dla mniej zaawansowanych. Niestety nie mam czasu wszystkiego aktualizować i doglądać na bieżąco. Cała Graterlia rozrosła się do rozmiarów, przekraczających moje wyobrażenia. Sama koordynacja tego projektu to już niezłe wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Na UHD po wejściu w IPTV, menadżer ściągania znika numer kanału z wyświetlacza. Po wyjściu z pluginu również się nie pokazuje. Trzeba przełączyć kanał żeby numer wrócił. Dodatkowo w freeplayer przy uruchomieniu pierwszego filmu na wyświetlaczu pojawia się ---- (czyli zakładam, że tak powinno być) natomiast jak odpali się drugi raz ten sam film albo inny (bez wychodzenia z programu) to wyświetlacz również robi się ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość voyteckst Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 ... Plan mam taki by powstała mini dystrybucja Linux na SH4. Jest np. dużo BSKA, które można by wykorzystać po włożeniu dużego HDD 2,5" jako odtwarzać FLAC (MPD) sterowany np. tabletem. Niestety to potrwa. ... A czy aktualnie istnieje jakiś sensowny odtwarzacz muzyki, który może być sterowany telefonem/tabletem? Mam kilka aplikacji do sterowania, ale po zakończeniu ich działania nie jestem w stanie włączyć tunera z trybu standby... Sent from my Nexus 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Niedługo będzie MPD :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 To od razu sterowniki to usb sound do jajca by dało sie coś sensownego podłączyć i grać niezależnie od tv a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 UHD i ESI już ma sterowniki do USB-Audio :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość voyteckst Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Super. Po optyku dźwięk będzie można ustawić? Co się stanie w przypadku włączenia tunera? Sent from my Nexus 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Za nic nie potrafię tego zasymulować. Spróbuj wgrać Soft na czysto (o ile możesz na test) i sprawdź czy będzie to samo. Może jakiś plugin coś robi. Testuję kilka dni na czterech boxach i NIC, kompletnie NIC. W sumie to z dodatkowych pluginów mam jedynie info bar. Próbowałem nawet wyłączyć systemowy PTS ale niestety nic to nie dało. Ale OK spróbuję dzisiaj wrzucić wszystko od nowa. Tux miałeś rację, wgranie softu od nowa pomogło. Teraz w standby jest taka cisza że aż uszy bolą ;) Ale swoją drogą to ciekawe co wybudzało HDD, nie miałem za dużo śmieci bo gdzieś na przełomie czerwca-lipca wgrywałem też system od nowa i od tamtej pory używam tylko wersji release Niestety moja radość była przedwczesna, wczoraj a raczej dzisiaj w nocy zauważyłem że dysk znowu się sam budzi, wyłacza i znowu budzi i tak na okrągło. Od ostatniej instalacji czystego systemu nic nowego nie wrzucałem na tuner, było tylko standardowe opkg upgrade. Czy udało się wam już może dojść co może byc powodem tak dziwnego zachowania HDD ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Niestety moja radość była przedwczesna, wczoraj a raczej dzisiaj w nocy zauważyłem że dysk znowu się sam budzi, wyłacza i znowu budzi i tak na okrągło. Od ostatniej instalacji czystego systemu nic nowego nie wrzucałem na tuner. Czy udało się wam już może dojść co może byc powodem tak dziwnego zachowania HDD ? Podaj model dysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Niestety moja radość była przedwczesna, wczoraj a raczej dzisiaj w nocy zauważyłem że dysk znowu się sam budzi, wyłacza i znowu budzi i tak na okrągło. Od ostatniej instalacji czystego systemu nic nowego nie wrzucałem na tuner. Czy udało się wam już może dojść co może byc powodem tak dziwnego zachowania HDD ? Podaj model dysku. Teraz nie pamiętam dokładnie modelu ale jest to WD 500GB. Zresztą nie sądzę żeby to była wina HDD, mam go w tunerze już ponad rok i nie było problemu aż do aktualizacji z 25.07. Oprócz tego jak pisałem wcześniej po zainstalowaniu w zeszłym tyg. świeżego systemu przez kilka dni było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Za nic na świecie od tygodnia nie mogę tego błędu wygenerować na 2x5800xx, 2x2850, ESI/UHD/DSI. Wszędzie mam dyski i nic się nie kręci jak nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Za nic na świecie od tygodnia nie mogę tego błędu wygenerować na 2x5800xx, 2x2850, ESI/UHD/DSI. Wszędzie mam dyski i nic się nie kręci jak nie trzeba. A może pomogło by jakbym wysłał Tobie zrzut mojego systemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Spróbować możesz, choć podejrzewam, iż efekt będzie ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Spróbować możesz, choć podejrzewam, iż efekt będzie ten sam. Wysłałem poprzez wetransfer.com , powinieneś dostać link do ściągnięcia na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwns Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Nbox dysk się włącza i wyłącz tak bez przerwy. koniec logu openpli z hdd: [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) [ePopen] command: ('sdparm', 'sdparm', '--flexible', '--readonly', '--command=stop', '/dev/sda') poll: unhandled POLLERR/HUP/NVAL for fd 59(16) GraterliaOS:~# pstree -p init(1)-+-autologin(1328)---sh(1335) |-automount(1283) |-crond(1263) |-evremote2(1314) |-inetd(1238) |-lircd(1313) |-oscam(1303)---oscam(1305)-+-{cw_process}(1345) | |-{dvbapi_event_th}(1380) | |-{garbage_collect}(1342) | |-{http_server}(1343) | |-{log_list_thread}(1312) | |-{oscam}(1379) | |-{reader_check}(1344) | `-{wr05-Free}(1347) |-sshd(1247)---sshd(4232)---sh(4244)---pstree(8992) |-startopenpli(1322)---enigma2(1340)-+-{enigma2}(1353) | `-{enigma2}(1423) |-udhcpc(1234) |-vsftpd(1255) `-wpa_supplicant(1221) Procesy z opisem: USER PID %CPU %MEM VSZ RSS TTY STAT START TIME COMMAND root 1 0.2 0.5 1396 532 ? Ss 21:02 0:10 init root 2 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [kthreadd] root 3 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [ksoftirqd/0] root 4 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [events/0] root 5 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [khelper] root 11 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [async/mgr] root 135 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [sync_supers] root 137 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [bdi-default] root 139 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [kblockd/0] root 145 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [ata/0] root 146 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [ata_aux] root 154 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [khubd] root 157 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [kseriod] root 173 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [rpciod/0] root 186 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [kswapd0] root 187 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [aio/0] root 188 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [nfsiod] root 189 0.0 0.0 0 0 ? S< 21:02 0:00 [kslowd000] root 190 0.0 0.0 0 0 ? S< 21:02 0:00 [kslowd001] root 222 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:01 [scsi_eh_0] root 228 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [mtdblockd] root 330 0.2 0.0 0 0 ? SN 21:02 0:09 [jffs2_gcd_mtd0] root 723 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [jbd2/sda1-8] root 724 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [ext4-dio-unwrit] root 1054 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [hdmid/0] root 1066 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [flush-8:0] root 1078 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [EMBXSHM-NewPort] root 1079 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [EMBXSHM-PortClo] root 1127 0.0 0.0 0 0 ? D< 21:02 0:03 [pti_task] root 1152 0.0 0.0 0 0 ? D 21:02 0:00 [Havana player E] root 1163 0.0 0.0 0 0 ? D 21:02 0:00 [sMART/0] root 1164 0.0 0.0 0 0 ? D 21:02 0:00 [sMART/1] root 1215 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [ExecutionLoopNo] root 1218 0.3 0.0 0 0 ? S 21:02 0:15 [RtmpTimerTask] root 1219 0.2 0.0 0 0 ? S 21:02 0:11 [RtmpMlmeTask] root 1220 0.0 0.0 0 0 ? S 21:02 0:00 [RtmpCmdQTask] root 1221 0.0 0.8 3388 868 ? Ss 21:02 0:00 wpa_supplicant -ira0 - root 1234 0.0 0.2 1984 228 ? Ss 21:02 0:00 udhcpc -R -n -p /var/r root 1238 0.0 0.3 1984 376 ? Ss 21:02 0:00 /usr/sbin/inetd root 1247 0.0 1.0 4772 1056 ? Ss 21:02 0:00 /usr/sbin/sshd root 1255 0.0 0.9 3952 952 ? S 21:02 0:00 /usr/bin/vsftpd root 1263 0.0 0.6 1832 656 ? Ss 21:02 0:00 crond root 1283 0.0 0.7 2136 724 ? Ss 21:02 0:01 /usr/sbin/automount -- root 1303 0.0 0.4 3948 432 ? Ss 21:02 0:00 /usr/bin/oscam -u -r 2 root 1305 0.1 2.1 22948 2140 ? SNl 21:02 0:06 /usr/bin/oscam -u -r 2 root 1313 0.0 0.5 1668 516 ? Ss 21:03 0:01 lircd root 1314 0.0 0.5 1536 540 ? S 21:03 0:00 evremote2 root 1322 0.0 0.5 1984 544 ? S 21:03 0:00 /bin/sh /usr/bin/start root 1328 0.0 0.4 1984 488 ttyAS0 Ss 21:03 0:00 /bin/sh /bin/autologin root 1335 0.0 0.6 1988 640 ttyAS0 S+ 21:03 0:00 -sh root 1340 3.9 32.2 63816 31608 ? Dl 21:03 2:48 /usr/bin/enigma2 root 1429 0.0 0.0 0 0 ? S 21:03 0:00 [kdvb-ad-0-fe-0] root 1440 0.2 0.0 0 0 ? S 21:03 0:10 [HostRec40800002] root 1441 1.1 0.0 0 0 ? D 21:03 0:47 [Player Aud Mixe] root 1442 0.0 0.0 0 0 ? D 21:03 0:00 [Player Aud 0] root 1443 0.0 0.0 0 0 ? D 21:03 0:00 [Player Aud 1] root 1444 0.2 0.0 0 0 ? D 21:03 0:08 [Player Aud 2] root 1445 0.6 0.0 0 0 ? D 21:03 0:25 [Player Aud 3] root 1446 0.0 0.0 0 0 ? S 21:03 0:04 [HostRec40800003] root 1447 0.0 0.0 0 0 ? D 21:03 0:01 [H264 Codec Int] root 1448 0.0 0.0 0 0 ? S 21:03 0:00 [Manifestor Buff] root 1449 0.0 0.0 0 0 ? D 21:03 0:00 [Manifestor Disp] root 1450 0.0 0.0 0 0 ? D 21:03 0:02 [interocitor 0] root 1451 0.0 0.0 0 0 ? D 21:03 0:00 [interocitor 1] root 1452 0.2 0.0 0 0 ? D 21:03 0:10 [interocitor 2] root 1453 0.0 0.0 0 0 ? D 21:03 0:00 [interocitor 3] root 1454 0.5 0.0 0 0 ? S 21:03 0:23 [HostRec40800004] root 4232 0.0 2.4 7416 2436 ? Ss 21:28 0:01 sshd: root@pts/0 root 4244 0.0 0.6 1988 684 pts/0 Ss 21:28 0:00 -sh root 9226 0.0 0.8 2316 848 pts/0 R+ 22:14 0:00 ps aux I jeszcze top: top - 22:17:23 up 1:15, 2 users, load average: 14.45, 14.48, 14.35 Tasks: 70 total, 1 running, 69 sleeping, 0 stopped, 0 zombie Cpu(s): 3.2%us, 14.1%sy, 0.0%ni, 82.0%id, 0.0%wa, 0.3%hi, 0.3%si, 0.0%st Mem: 98156k total, 58572k used, 39584k free, 1504k buffers Swap: 0k total, 0k used, 0k free, 12992k cached PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND 9317 root -65 0 0 0 0 D 7.7 0.0 0:01.58 Player Aud Mixe 9316 root -65 0 0 0 0 S 2.6 0.0 0:00.37 HostRec40800008 9501 root 20 0 2368 1076 836 R 2.6 1.1 0:01.10 top 1340 root 20 0 68004 30m 8100 S 1.9 32.3 2:56.97 enigma2 1218 root 20 0 0 0 0 S 0.6 0.0 0:16.48 RtmpTimerTask 1219 root 20 0 0 0 0 S 0.3 0.0 0:11.68 RtmpMlmeTask 9321 root -63 0 0 0 0 D 0.3 0.0 0:00.23 Player Aud 3 9328 root -61 0 0 0 0 D 0.3 0.0 0:00.63 Interocitor 2 9330 root -61 0 0 0 0 S 0.3 0.0 0:00.13 HostRec4080000a 1 root 20 0 1396 532 468 S 0.0 0.5 0:10.71 init 2 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.01 kthreadd 3 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.04 ksoftirqd/0 4 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 events/0 5 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.17 khelper 11 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 async/mgr 135 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 sync_supers 137 root 20 0 0 0 0 S 0.0 0.0 0:00.00 bdi-default Jak ustawiłem bez uśpienia dysk pracuje cały czas i brak efektu jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Nowa wersja sdparm w TEST. Obawiam się jednak, że chodzi o jakieś specyficzne opcje nowych dysków WD Green i im podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi