Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

Gość jordan87

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xMakosPLx

Witam wszystkich,

Mam problem z wyświetlaniem napisów DVB, wyświetlają się i nie mogę ich wyłączyć.

Wgrany Image Core doinstalowałem tuxtxt. Po naciśnięciu APP na pilocie przechodzę w ustawienia ścieżki audio mogę wejść w wybór i ustawienia napisów ale nigdzie nie mogę ich wyłączyć.

Pozdrawiam

Da się jakość w standardowym odtwarzaczu zmieniać czas wyświetlania napisów ?

Scalono wiadomość: [time]1467483796[/time]

Da się jakość zmienić ustawienia pilota pod ESI z menu dekodera czy muszę wgrac inny plik ? Nowa wersja oprogramowania.

Witam, mam taki problem, że co jakiś czas wiesza mi się box. Biały ADB5800. Wgrałem tam GOS do NAND kilka dni temu + najnowsze aktualizacje z OPKG. Podczas oglądania nagle zaczyna brakować dźwięku, a kilka sekund później box wisi. W lewym górnym rogu pojawia się ikona chodzącego pingwina. Pomaga reset 5 naciśnięciami power z pilota. Czy mogę gdzieś zobaczyć lub zrobić logi tego co to powoduje ? Czy może usterka jest sprzętowa ?

Witam, mam taki problem, że co jakiś czas wiesza mi się box. Biały ADB5800. Wgrałem tam GOS do NAND kilka dni temu + najnowsze aktualizacje z OPKG. Podczas oglądania nagle zaczyna brakować dźwięku, a kilka sekund później box wisi. W lewym górnym rogu pojawia się ikona chodzącego pingwina. Pomaga reset 5 naciśnięciami power z pilota. Czy mogę gdzieś zobaczyć lub zrobić logi tego co to powoduje ? Czy może usterka jest sprzętowa ?

po dopisaniu paru parametrów można próbować diagnozować czy to aby nie problem z softem.

ale na Twoim miejscu zacząłbym od otwarcia obudowy i dokładnej wizualnej kontroli wyglądu kondensatorów.

Witam,

Mam pytanie odnośnie opcji nagrywania Timeshift. Używam tylko systemowego i po naciśnięciu przycisku nagrywania pokazują się mi.in. opcje nagrywania Timeshift:

Zapisz Timeshift

Zapisz Timeshift w katalogu movie

Zapisz Timeshift tylko bieżącego zdarzenia

Czy ktoś może wytłumaczyć jaka jest różnica w zapisie pomiędzy poszczególnymi opcjami i czym różni się to od zwykłego nagrywania ?

Gość krystiano

po dopisaniu paru parametrów można próbować diagnozować czy to aby nie problem z softem.

ale na Twoim miejscu zacząłbym od otwarcia obudowy i dokładnej wizualnej kontroli wyglądu kondensatorów.

Miałem podobny problem w swoim BZZB (pisałem o tym w innym temacie ( i znalazłem przyczynę.

Kondensatory wymieniłem. Image w nand i na pewnie i dalej to samo. (Zwiecha dekodera jak w twoim przypadku)

Okazały się zimne luty zaraz za wtyczka od zasilacza.  Obejrzyj w jakim stanie jest cyna, czy jest matowa czy się świeci. Ja w swoim poprawiłem luty bo były matowe i dekoderek  śmiga aż miło.

Witam

Mam problem z update nboxa po wpisaniu komend

opkg update

/etc/rc.d/init.d/gui stop

opkg remove wget (o ile jest zainstalowany!) - UWAGA - nie wolno ponienąć tej czynności!!!! w tym miejscu się wysypuje i nie wiem co zrobić proszę o pomoc

GraterliaOS:~# opkg remove wget

No packages removed.

Collected errors:

* print_dependents_warning: Package wget is depended upon by packages:

* print_dependents_warning:    iptvplayer-installer

* print_dependents_warning: These might cease to work if package wget is removed.

* print_dependents_warning: Force removal of this package with --force-depends.

* print_dependents_warning: Force removal of this package and its dependents

* print_dependents_warning: with --force-removal-of-dependent-packages.

GraterliaOS:~#

:(

pozdrawiam

Proponuję podać więcej szczegółów:

• kiedy był ostatni update;
  • która linia softu!

Z tego co pamiętam to dawno temu a linia to relase jak dobrze pamiętam jeśli o to chodzi

ewentualnie jak to mogę sprawdzić ponieważ dopiero się uczę ale próbuje :)

P.S

jak dobrze pamiętam to rok temu jak była ta duża aktualizacja i i nie można było jej już aktualizować bo posypał sie iptvplayer jak się na niego wchodziło to pisał coś o wget brak

Czyli mam rozumieć że nie da się tego naprawić tylko reinstalacja wchodzi w grę szkoda bo nigdy tego nie robiłem nic zostanę przy tym co  mam najwyżej nie będę aktualizował systemu.

pozdrawiam

Witam

A jednak nie dałem za wygraną i zainstalowałem z obrazu z forum nową poustawiałem wszystko i śmiga jak ta lala.

Dzięki bardzo już się tak bardzo tego nie boje najgorszy był pierwszy raz hehe ;D

Pozdro ;)

Proszę o pomoc pojawiła mi się ikona aktualizacji na ekranie i chcąc zaktualizować system pojawił się komunikat że pozostało 4mb wolnej przestrzeni a potrzeba co najmniej 8mb. Nie mogę znaleść informacji jak zwolnić miejsce.

Miałem podobny problem w swoim BZZB (pisałem o tym w innym temacie ( i znalazłem przyczynę.

Kondensatory wymieniłem. Image w nand i na pewnie i dalej to samo. (Zwiecha dekodera jak w twoim przypadku)

Okazały się zimne luty zaraz za wtyczka od zasilacza.  Obejrzyj w jakim stanie jest cyna, czy jest matowa czy się świeci. Ja w swoim poprawiłem luty bo były matowe i dekoderek  śmiga aż miło.

Zauważyłem także, że to się dzieje przy próbie zmiany kanały. Objawia się, to tak, że obraz się zacina, mogę sobie chodzić po menu, ustawieniach itd. ale przy zmianie kanału pojawia się pingwin i tuner wisi.

Proszę o pomoc pojawiła mi się ikona aktualizacji na ekranie i chcąc zaktualizować system pojawił się komunikat że pozostało 4mb wolnej przestrzeni a potrzeba co najmniej 8mb. Nie mogę znaleść informacji jak zwolnić miejsce.

A tak wogóle to ile powinien zajmować najnowszy czysty OS po instalacji ? Pytam bo na moim BSLA po instalacji tylko z dodatkowym skinem  Infinity HD zostaje 10MB wolnego. Tak ma być ?

To może być coś koło tego. IMAGE zawiera więcej pakietów niż poprzednia wersja. Wersja Core jest minimalizowana.

A czy istnieje jakaś lista niezbędnych/minimalnych pakietów żeby tuner mógł spełniać swoje podstawowe zadanie tzn, oglądać TV ?

Chodzi mi o wersję Core+ coś tam = oglądanie TV

To może być coś koło tego. IMAGE zawiera więcej pakietów niż poprzednia wersja. Wersja Core jest minimalizowana.

A czy istnieje jakaś lista niezbędnych/minimalnych pakietów żeby tuner mógł spełniać swoje podstawowe zadanie tzn, oglądać TV ?

Chodzi mi o wersję Core+ coś tam = oglądanie TV

ależ proszę, "jak to zrobić", czyli jak dograć do core najbardziej podstawowe/typowe elementy.

opkg update
opkg upgrade
opkg install enigma2

to by już wystarczyło, aczkolwiek przypuszczam, że większość osób by chciała jeszcze zrobić

opkg install enigma2-plugin-cec enigma2-plugin-frontpanel enigma2-plugin-softwaremanager enigma2-plugin-openwebif

jak widać, przyjąłem założenie, że ktoś ma/chce CEC, chce obsługę frontpanelu, softwaremanagera ułatwiającego zarządzanie i openwebif, w tym samym celu. Jeśli nie chce któregoś z nich, to odpowiedni element wpisu (np. dotyczący openwebif, bo go ktoś nie chce - albo frontpanelu, żeby dzieci nie przełączały kanałów) należy zmienić, usuwając to, czego ma nie być.

dla "sparkow" można dodać plugin pozwalający na przełączanie się między NAND a USB

opkg install enigma2-plugin-duckba

jak ktoś lubi mieć wygodnie, można dodać także

opkg install nano mc

na koniec wybieramy oscama w takiej wersji, w jakiej chcemy

opkg list | grep oscam
opkg install oscam-costamtam

potem tylko

sync && reboot

i gotowe

Z tego co mi wiadomo, to wtyczka frontpanel nie ma nic wspólnego z obsługą guzików na panelu przednim - obsługuje tylko wyświetlacz.

Ciekawe, zawsze mnie się wydawało, że guziki też. Widocznie byłem w błędzie.

Przy okazji, zauważyłem, że na moim sparku guziki na panelu błędnie działają. VOL +/- przełącza kanały, a ch +/- już nie pamiętam co...

Witam, pytanie jak ustawić na stałe by podłączenie bylo hdmi, oraz 1080i?  Gdy wybieram taka konfiguracje nagle obraz znika.  Proszę o pomoc

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Brak informacji jaki dekoder

Scalono wiadomość: [time]1469478872[/time]

Witam, pytanie jak ustawić na stałe by podłączenie bylo hdmi, oraz 1080i?  Gdy wybieram taka konfiguracje nagle obraz znika.  Proszę o pomoc

Ariva link 200

taka lista jest na web w faq, zarówno dla e2 jak i neutrino ;)

Na FAQ jest tylko info jak doinstalować GUI do Core, oraz info że następnie w GUI możemy doinstalowywać co chcemy.

Problem polega na tym że tacy laicy jak ja nie wiedzą co chcemy aby oglądać TV.

AbrahaM

wielkie dzięki za "łopatologiczną" instrukcję , właśnie o to chodziło.

Gość zdzislaw22

do flasha arivy miesci sie tylko system z neutrino. nie ma szans na e2 we flashu.

na pena wgrywa sie zgodnie z ogolnie dostepna instrukcja za pomoca j00ztalatora

Gość krystiano

Zauważyłem także, że to się dzieje przy próbie zmiany kanały. Objawia się, to tak, że obraz się zacina, mogę sobie chodzić po menu, ustawieniach itd. ale przy zmianie kanału pojawia się pingwin i tuner wisi.

Jeszcze jedna sprawa jest. Z drugim dekoder em działo się to samo i nic nie pomogło co pisałem wcześniej ale .... jest sposób.

Pod głowica jest miejsce na kondensator [glow=red,2,300]C449[/glow]. Wlutowalem tam 1500uF v16 i wszystko śmiga.

Scalono wiadomość: [time]1469478872[/time]

Ariva link 200

A już myślałem, że coś robię nie tak. 3 razy przygotowywałem od nowa pena, bo myślałem, że coś się źle rozpakowało. Mam taki sam objaw - nie mogę ustawić 1080 bo obraz znika. Pierwszy raz natrafiłem na taki problem przy instalacji GOS. Nawet jak w trakcie pierwszej konfiguracji wybiorę 720, to i tak później przy zmianie w ustawieniach na 1080 widzę ciemność.

Witaj, aby rozwiązać ten problem musisz ustawić obraz 1080i oraz 50hz.a na dole przy polu baypas zaznacz tak.  Zapisać ustawienia i restart.  Daj znac czy problem znikł[emoji1]

• 3 tygodnie później...