loki7777 Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Już jest OK, skórka nie wywołuje GS, reszta tzn. położenie klawiatury się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Już jest OK, skórka nie wywołuje GS, reszta tzn. położenie klawiatury się nie zmieniło. Dlatego jak ktoś chce nam pomóc to warto się przełączyć na gałąź TEST tam prawie codziennie są jakieś aktualizacje i nowe funkcje i pakiety w przeciwieństwie do gałęzi release gdzie update występuje co miesiąc. Wtedy dużo szybciej wyłapuje się potencjalne błędy i je naprawiamy zanim przerzucimy do release pakiety. Skórki jeszcze nie aktualizowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Pytanie z ciut innej beczki. Czy jest możliwy do wykonania/planowany plugin do backupu systemu ? Coś na kształt systembackup z Nboxów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Czy polecenie systemowe "sysbckp" przestało działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Oczywiście działa. Po przesiadce z SH4 przeoczyłem że sysbckp jest poleceniem systemowym. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 W przypadku MIPS32EL mamy do dyspozycji (piszemy o tunerach wspieranych przez GOS) co najmniej 256MB FLASH z czego co najmniej około 200MB jest dostępne dla systemu operacyjnego. W efekcie to czego bardzo często brakowało w SH4 a było "systemowe" jest w MIPS32EL standardowo jak w każdym innym Linux. Tutaj nie tniemy wszystkiego jak inny a wręcz przeciwnie - nawet jak system ma zajmować więcej to...to będzie zajmował więcej. Trudno. Ale za to nie ma problemów z obsługą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam, mam pytanie odnośnie formatowania dysku i karty SD. dysk 1 TB karta 16 GB jak sformatować żeby nie było problemów z montowaniem ? GraterliaOS:~# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 256 MiB, 268435456 bytes, 524288 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 6 MiB, 6291456 bytes, 12288 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock2: 250 MiB, 262144000 bytes, 512000 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mmcblk0: 14.6 GiB, 15707668480 bytes, 30679040 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x000aae8b Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/mmcblk0p1 * 2048 30679039 30676992 14.6G c W95 FAT32 (LBA) Disk /dev/sda: 931.5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Dysk walnij na ext4 i label "records". A sd walnij ext3 i label "data" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 A co przeszkadza żeby w i u przypadkach było ext4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 możecie sprawdzić czy wszystko jest ok. GraterliaOS:~# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 256 MiB, 268435456 bytes, 524288 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 6 MiB, 6291456 bytes, 12288 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock2: 250 MiB, 262144000 bytes, 512000 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mmcblk0: 14.6 GiB, 15707668480 bytes, 30679040 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x000aae8b Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/mmcblk0p1 2048 30679039 30676992 14.6G 83 Linux Disk /dev/sda: 931.5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x684ab7dc Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sda1 2048 1953525167 1953523120 931.5G 83 Linux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Wrócę jeszcze do tematu związanego z celowym lub przypadkowym (zanik zasilania) restartem Zgemmy. Temat z utratą czasu systemowego wydaje się być ogarnięty dzięki poradzie TomTelos[/member] i wtyczce systemtime. Kłopot jest inny. Tak się składa, że mam dwa bukiety TV, ten z którego korzystam i ten jakby wbudowany Favourities (pusty). Po powstaniu po restarcie, Zgemma ustawia bukiet Favourities. Trzeba ręcznie kliknąć niebieski i przełączyć się na właściwy bukiet. Można jakoś ustawić bukiet "domyślny", coś a'la kanał startowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Wybierz kanał na liście, wciśnij MENU i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Panowie, przeważnie na wszystkich ekranach da się wywołać dodatkowe opcje wciskając MENU. Nie zawsze jest to pokazane na skórce ale należy pamiętać o tym przycisku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 No dobrze. Ale ja jestem świadom istnienia i funkcji guzika MENU w różnych kontekstach. Kanał startowy oczywiście działa ok. Załączam SS z guzika MENU na bukiecie. Niestety nie widzę tam opcji która pozwala ustawić domyślny bukiet. Po restarcie systemu ustawia się pustak - Favourities. Co przeoczyłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Masz ustawić kanał a nie bukiet :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Włącz tryb przenoszenia potem ok na twój bukiet i daj go na pierwszą pozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Panowie, dzięki za cierpliwość :) Możliwe że ja coś źle tłumaczę. Nie chodzi o kanał startowy a o bukiet startowy. Załączam jeszcze dwa SS. Po restarcie - pusto, świeci tylko plansza GOS. Pod OK pusty ekran (bez kanałów). Muszę użyć Niebieskiego i ręcznie przełączyć na bukiet NC+, który BTW jest na topie listy. Od tej chwili wszystko gra, do kolejnego restartu. Dodałem "z ręki" dla testu kilka bukietów (pustych) z NC+ na topie. To nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Czy po restarcie GUI też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Właśnie sprawdziłem. Jest tak samo, muszę ręcznie wybrać bukiet. Ciekawe jest to, na screenie też to widać, że on wcale się nie ustawia (jak początkowo myślałem) na pustym bukiecie Favourities, ścieżka brzmi Bukiety/ tak jakby był w jakimś katalogu domowym. ------------------- Dzięki pomocy tux'a problem rozwiązany. Nie dość że błyskawicznie to jeszcze otrzymałem garść pożytecznych porad na przyszłość. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 tux[/member] coś jest nie tak, zobacz on po restarcie czy zaniku to nawet zegar mu wywala jak wcześniej wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mars28 Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Czy to, że dekoder nie puszcza uprawnień na kartę to wina oscam'a? Muszę go jakoś skonfigurować, zmienić wersję? Nie wiem od czego zacząć poszukiwanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Czy to, że dekoder nie puszcza uprawnień na kartę to wina oscam'a? Muszę go jakoś skonfigurować, zmienić wersję? Nie wiem od czego zacząć poszukiwanie problemu. z dużą dozą prawdopodobieństwa to wina złych ustawień oscama, zacznij od rozglądnięcia się po forum i zaglądnięcia od właściwej jego sekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssdi Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Czy udało się komuś w końcu zainicjować tą kartę microSD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Czy udało się komuś w końcu zainicjować tą kartę microSD? A czemu miało się nie udać? Wszystko co potrzebne zostało napisane na forum i FAQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Gdzieś widziałem ale nie mogę znaleźć: jak powinny być skonfigurowane tunery A i B jak mam dwa kable? Tylko 1 satelita HB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Gdzieś widziałem ale nie mogę znaleźć: jak powinny być skonfigurowane tunery A i B jak mam dwa kable? Tylko 1 satelita HB. Też mam dwa kable, oba tunery skonfigurowane tak: Tryb konfiguracji: Prosty Tryb: Jeden Satelita: 13.0 Eutelsat Hot Bird ...... Wysyłanie DiSEqC: NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mars28 Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Czy to, że dekoder nie puszcza uprawnień na kartę to wina oscam'a? Muszę go jakoś skonfigurować, zmienić wersję? Nie wiem od czego zacząć poszukiwanie problemu. z dużą dozą prawdopodobieństwa to wina złych ustawień oscama, zacznij od rozglądnięcia się po forum i zaglądnięcia od właściwej jego sekcji. Poszedłem po najmniejszej linii oporu, czyli podegrałem konfigi dla karty nc+ seca. Czy da się gdzieś z poziomu menu albo z konsoli sprawdzić datę uprawnień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 OSCam WebIf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mars28 Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Dzięki. Wygląda na to, że teraz jest ok, uprawnienia przechodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Panowie, wykonałem dzisiaj tą sporą aktualizację. Przestało działać usypianie HDD po czasie zdefiniowanym z poziomu GUI. Bug czy feature ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A masz ustawiony czas? Pytam bo doszła nowa opcja i nie mam pojęcia czy to nie spowodowało, że ustawiania są teraz inne. Jeżeli masz ustawione OK to znaczy, że może być to BUG i póki co jesteś jedyną osobą, która to zgłasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 A masz ustawiony czas? Pytam bo doszła nowa opcja i nie mam pojęcia czy to nie spowodowało, że ustawiania są teraz inne. Jeżeli masz ustawione OK to znaczy, że może być to BUG i póki co jesteś jedyną osobą, która to zgłasza. Co masz na myśli pisząc "ustawiony czas" ? Czas systemowy czy usypianie dysku po czasie ? Jedno i drugie ok. Zmiana tego drugiego na inną wartość przekłada się na wpis w /etc/enigma2/settings więc wszystko wygląda poprawnie a dysk się kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Zweryfikuj czy masz hdparm/sdparm w systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Tak jest. hdparm - 9.51 sdparm - 1.10 Z palca: hdparm -S 4 /dev/sda wyłącza HDD po 20 sekundach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Podejrzewam co to może być ale nie wiem czy przed weekednem coś się z tym zrobi. Po weekendzie raczej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Spoko, to nic wielkiego :) ----------------------------- Po poniedziałkowej aktualizacji usypianie HDD działa poprawnie. Dzięki Panowie. ---------------------------- Aktualizacja enigma2 do wersji: enigma2 - 2017.11.26 Usypianie HDD przestało działać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Dzięki za info... Inaczej tego nie można przetestować jak nie ma się kręcącego HDD a SSD :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 No więc melduję, że po dzisiejszej aktualizacji, kręcący się HDD przechodzi w tryb niekręcący po zdefiniowanym czasie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Powinno już być OK. Dodatkowo jest już dostępny tryb "kontroli zewnętrznej". W tym trybie można samemu kontrolować dysk poprzez hdparm/sdparm lub nawet uaktywniają opcję usypiania w samym dysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 GraterliaOS:~# sysupdate Upgrading gosscripts from 1.0.31 to 1.0.32 on root. Upgrading gosscripts (1.0.32) on root. Downloading http://repository.graterlia.xunil.pl/release/mips32el/gosscripts_1.0.32_mips32el.ipk. Upgrading graterlia-opkg-repository-configs from 1.0-3 to 1.0-4 on root. Upgrading graterlia-opkg-repository-configs (1.0) on root. Downloading http://repository.graterlia.xunil.pl/release/zgemmah2s/graterlia-opkg-repository-configs_1.0-4_zgemmah2s.ipk. To remove package debris, try `opkg remove graterlia-opkg-repository-configs`. To re-attempt the install, try `opkg install graterlia-opkg-repository-configs`. Configuring gosscripts. Collected errors: * pkg_run_script: package "graterlia-opkg-repository-configs" preinst script returned status 1. * preinst_configure: Aborting installation of graterlia-opkg-repository-configs . Po opkg update && opkg upgrade sysupdate pokazuje że wszystko jest aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dein Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Po ostatniej aktualizacji przestało działać mi WiFi. Miał ktoś coś podobnego ? Widzi kartę ale nie może się połączyć do sieci, testowane na 3 kartach wifi i na w wszystkich portach usb. Lan działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 To ja poproszę o instalację syslog-ng (po LAN), restart tunera i podesłanie tego co po restarcie jest w /var/log. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 U mnie nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dein Opublikowano 5 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 tux[/member] masz na @ zawartość var/log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booli Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Kilka dni temu aktualizacja tunera zatrzymała mi się bodajże na pakiecie glibc - stała tak kilkanaście minut i postanowiłem zrestartować boxa. Po restarcie już nie wstał. No to nowa instalacja i powstał problem z zamontowaniem udziału nfs. Zauważyłem po jakimś czasie, że w menu "sieć" nie mam zielonej kropki "Połączenie". Zrobiłem test sieci i w linii "Sieć lokalna" mam wpis "Nieznany". Być może w tym tkwi problem? Oczywiście połączenie sieciowe działa wg mnie prawidłowo - epgimport czy yweather prawidłowo pobierają dane. Zauważyłem także, że uruchomiona jest obsługa IPv6 która nie jest w mojej sieci używana. Czy do obsługi nfs jest potrzebna instalacja jakiegoś dodatkowego pakietu? Poprzednio, wydaje mi się, że niczego specjalnego nie instalowałem i działało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booli Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 W uzupełnieniu poprzedniego posta. Próba ręcznego zamontowania zasobu daje następujący wynik: [root@Zgemma ~]# mount -t nfs 192.168.2.2:/nfs/nagrania /mnt mount: /mnt: bad option; for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might need a /sbin/mount.<type> helper program. Na drugim dekoderze (nbox) ten sam zasób montuje mi się zarówno z menu jak i ręcznie bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 opkg update && opkg list | grep nfs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booli Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wykonywałem to wielokrotnie, ale w opisie pakietów nfs-utils jest błędny opis nfs-utils - 1.2.8 - Userspace utilities for kernel nfs The nfs-utils package provides a daemon for the kernel NFS server and related tools. nfs-utils-miniclient - 1.2.8 - Userspace utilities for kernel nfs The nfs-utils package provides a daemon for the kernel NFS server and related tools. Wynika z niego, że oba pakiety dotyczą serwera nfs - więc nie instalowałem. Sprawdziłem też w nbox-ie - tam nie mam zainstalowanego pakietu nfs-utils, a montowanie nfs działa. Po zainstalowaniu nfs-utils-miniclient próba ręcznego montowania po nfs kończy się tak: [root@Zgemma ~]# mount -t nfs 192.168.2.2:/nagrania /mnt mount.nfs: rpc.statd is not running but is required for remote locking. mount.nfs: Either use '-o nolock' to keep locks local, or start statd. mount.nfs: mounting 192.168.2.2:/nagrania failed, reason given by server: No such file or directory Pomagało dodanie parametru '-o nolock', ale montowanie przez menu nie działało. Zauważyłem, że montowanie po nfs4 przebiega poprawnie. Zacząłem szukać jakiegoś rozwiązania i przy tym restartowałem boxa kilkukrotnie. Postanowiłem dopisać do fstab-a montowanie po nfs4. Po restarcie okazało się, że w międzyczasie zadziało montowanie poprzez menu (pozostawiłem wpis) i udział mam zamontowany dwukrotnie. Usunąłem zatem wpis w fstab, restart i zadziałało montowanie przez menu. Montowanie ręczne pozostało jak wyżej. Ale cel osiągnięty, dzięki za pomoc. PS Popraw proszę opis pakietu nfs-utils-miniclient. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 Dziś zainstalowałem soft od nowa. Niby wszystko ok, ale ... 1. Gdy dekoder jest bez karty uruchamia się bardzo szybko. 2. Gdy jest włożona karta 128 GB dekoder uruchamia się 8 min. Większość czasu mija na 13% (nie wiem co się wtedy robi). Karta sformatowana na ext3. Formatowałem na ext4 też bez efektu. Jest zamontowana pod /media/hdd zgodnie z odhashowaną linijką w fstab. 3. Timeshift się nie włącza mimo ustawionej opcji w menu "start po 5s". 4. Zmiana ścieżki z /hdd/timeshift na /media/timeshift i próba zapisania zwraca komunikat, że w tej lokalizacji jest mało miejsca czy kontynuować? 5. Po świeżym formatowaniu i ręcznym montowaniu pokazuje prawidłowo użycie dysku. Po restarcie systemu zaczyna się wszystko od nowa. Od pkt. 1. 6. W opcjach mam ustawione by przechodził w stan czuwania po uruchomieniu to też mi nie działa. 7. Komenda "mkdir /hdd/timeshift" zwraca komunikat: GraterliaOS:/hdd# mkdir /hdd/timeshift mkdir: cannot create directory ‘/hdd/timeshift’: No space left on device GraterliaOS:/hdd# Czy jest na to jakieś rozwiązanie?? GraterliaOS:/# df -h Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on ubi0:rootfs 217M 126M 92M 59% / devtmpfs 153M 4.0K 153M 1% /dev tmp 153M 8.0K 153M 1% /tmp run 153M 32K 153M 1% /run /dev/mmcblk0 121G 121G 0 100% /media/hdd GraterliaOS:/# Na zdjęciu widać, że nic tam nie ma. Co zrobiłem źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielonyBB Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Dzisiejsza aktualizacja (staram się być na bieżąco). Po restarcie, na ekranie jedynie plansza GOS na przemian z zielonym ekranem (GS bez żadnej treści) - dekoder nie startuje. W załączeniu log. enigma2.log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi