mickey Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 To co się ustawia z pilota to za mało? Jeżeli tak, to zostaje OpenVPN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czerwus Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 To co się ustawia z pilota to za mało? Jeżeli tak, to zostaje OpenVPN. Może jestem ślepy... ale jak i gdzie z pilota? Bo za chiny nie mogę znaleźć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrpot Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Wtyczki > OpenWebIf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Ok a gdzie określa użytkownika i hasło bo w tych wtyczkach tylko mogę włączyć lub wyłączyć uwierzytelnianie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 useradd/passwd z terminala? Chyba jakoś tak to się robiło. Poprawcie jak coś zamieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Akurat w GOS z terminala działa useradd, ale nie próbowałem jeszcze dodać nowego użytkownika. Nie wiem czy "nie root" będzie miał wystarczające uprawnienia. Na pewno działa uwierzytelnianie użytkownika root, a jego hasło zmienia się używając passwd z terminala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehos Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Potrzebuje najnowszy os w wersji tar.gz do wgrania na partycje dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Wróżka mi powiedziała,że ten GOS pewnie Wgrasz do Philipsa nc+. ale zerknij tu>> http://forum.xunil.pl/index.php?topic=871.0 wgraj na pena i spakuj potem Sobie już jak Chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lehos Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Zmień wróżke. wgraj na pena i spakuj potem Sobie już jak Chcesz. Tak też robiłem ale nie startuje, z tej samej partycji freabox i pkt startują, paczke wgrywam do innego tnera na partycje i jest ok. Obraz z linka wgrany na pena startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Jak już nie masz ochoty na zabawę z Linux to masz dwa wyjścia: [*]Jak masz już GOS to zaktualizuj sobie przez OPKG - nie trzeba wgrywać od nowa :) [*]Zrób pena, z którego startuje System (@richter Ci podał linka), wystartuj tuner, zamontuj do jakiegoś katalogu rootfs i do innego partycję z dysku po czym przekopiuj dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 witam, dzisiaj pobrałem i zainstalowałem System Core dla ADB5800xx ADB5800xx_Graterlia_nand.tar.gz ADB5800xx_Graterlia_nand.tar.gz.md5 i... GraterliaOS:~# opkg update Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz. Inflating http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz. Updated list of available packages in /var/opkg/lists/graterlia. Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/adb5800xx/Packages.gz. Inflating http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/adb5800xx/Packages.gz. Updated list of available packages in /var/opkg/lists/adb5800xx. GraterliaOS:~# opkg upgrade Configuring openssh. $Stopping sshd:ok $Generating SSH1 RSA host key: co to za key? czegoś chyba nie doczytałem przy okazji jak już zawracam szanowne głowy, to jak zainstalować listę z repo? i przy okazji pikony do niej. wiem że opkg install ... tylko nie wiem jak się nazywają paczki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekk Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 opkg list pomoże, a najlepiej opkg list |more Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 @cronos20 → to są klucze SSH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ale upgrade zatrzymał mi się na tym key i nie wiem co mam wpisać. @jurekk dzięki w list nie znalazłem. Może w more coś pokaże. W każdym razie powinno być napisane coś jak lista i piony w nazwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Z katalogu /etc/openssh usuń wszystkie pliki co w nazwie mają "host". Pozostaną 3 pliki. Zrestartuj boxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jordan87 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Dziś po po kilkumiesięcznej przerwie chciałem uruchomić tuner i zaktualizować, jednak po komendach opkg nic się nie dzieje, żadnego błędu. Co mogę z tym zrobić? Wersja jądra 2.6.32.59_stm24_0211 Relase 2.0.0 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 opkg update && opkg upgrade To musi działać. Jak nie działa to hmm... - nie wiem czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jordan87 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Kurde, nie chce robić czystej instalki bo mam teraz tylko dostęp do wifi. No i konfiguracja oscam :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Co pokaże: opkg list-installed | grep scripts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jordan87 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Dokładnie to samo, czyli nic :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 To polecenie musi pokazać wersję graterlia-scripts. Jak tego nie robi to wniosek, że masz naprade prehistoryczny system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jordan87 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Kiedyś robiłem na tym systemie komendy opkg no chyba że coś się zmieniło w międzyczasie. Poprawiono pisownię... proszę zwrócić na to uwagę przy pisaniu następnych postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Od miesięcy jest tak samo. Co masz w /etc/opkg/opkg.conf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jordan87 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Nie posiadam nawet katalogu OPKG pod tą scieżką. Szkoda zabawy, albo wgram czystą wersje albo przetestuje od razu inny soft. Dzięki Poprawiono pisownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 W takim razie masz prehistorie :-) Lepiej wgrac nowy soft. Ten co masz jezeli to Graterlia to jeszcze wersja 1 lub bardzo wczesna 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarecki1 Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Mam pytanie po ostatnim upgrade status pamięci jest na poziomie: System Ram Total: 95.86MB Free: 11.85MB Used: 84.01MB Buffer: 0.61MB Czy te wartości są w porządku ? System zainstalowany w NAND Tuner to ADB 5800 BSLA Przed momentem sprawdziłem ponownie i teraz wygląda to tak: System Ram Total: 95.86MB Free: 32.16MB Used: 63.70MB Buffer: 0.63MB Skąd takie wahania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość edass Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Witam. Jak się upewnić, że mam wgrane najnowsze aktualizacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiso Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Witam. Jak się upewnić, że mam wgrane najnowsze aktualizacje? na pilocie niebieski -> zielone -> zarządzanie -> sprawdź dostępność aktualizacji systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 jak zmienić EPG aby wyświetlało pogram z kilku kanałów, a nie tylko obecny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiso Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 jak zmienić EPG aby wyświetlało pogram z kilku kanałów, a nie tylko obecny? na pilocie żółty -> Domyślny EPG -> Multi EPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fhroma Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 A ja mam taki problem GOS na penie . Po wyłaczeniu boxa BSLA po ok 1 min przestaje chodzić zegar na wyświetlaczu i nie można uruchomić boxa , pozostaje tylko restarcik z prądu . Wrzuciłem na drugim penie OpenPli 8.3 i to samo natomiast GOS bez żadnych moich modyfikacji wgrany do flesha jest OK Macie jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 A coś więcej? Może lista tego co się pokazuje przed tym jak wygasza się zegar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fhroma Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 A coś więcej? Może lista tego co się pokazuje przed tym jak wygasza się zegar? Po problemie Miałem kopię z przed kilku dni , wgrałem zaktualizowałem i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 @tux mam takie pytanie bo co rusz widzę, że dodajesz różne paczki do repozytorium a dla przeciętnego zjadacza chleba nic one nie mówią. Czy jest możliwość zebrać gdzieś tą wiedzę i ją uzupełniać?? Każdy mógłby spojrzeć przeczytać i stwierdzić czy mu to jest potrzebne i czy będzie z tego korzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość megajoy Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Mam problem z nagrywaniem tz z timera działa ale bezpośrednio z pilota po wciśnięciu klawisza REC na ekranie tylko przekreślony prostokąt. I jak chcę coś natychmiast nagrać muszę szybko ustawiać timer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Skoro przekreślony prostokąt to pewnie coś z mapowaniem klawiszy na pilocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Problem z klawiszem "REC" (czyli z czerwonym guzikiem z literą "R"?) powraca od jakiegoś czasu jak bumerang. Oczywiście jak potrzebny wątek to jest mam problem znaleźć. Jak chodzi o mapowanie to jest tam: <key id="KEY_RECORD" mapto="instantRecord" flags="m" /> I AssignButton też tego nie zmienia. Ale o ile pamiętam jest jakiś problem przy aktywnym PTS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 u mnie z PTS działa prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość megajoy Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Nie działa dalej wyłączyłem PTS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Zrób restart systemu bo tak też kiedyś miałem i po restarcie już działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xlow Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 może zapytam tu. Ostatni OS dostępny dla win (wgrywany r-drive..). na pen drive. Wcześniej wszystko chodziło. czy to ssh czy telnet. Na kilku ostatnich wersjach - tylko telnet. Teraz mam problem z jakimkolwiek połączeniem z tunerem. open webif działa. Chciałem zaktualizować OS (tylko opkg update i upgrade) - wyłączona gałąź test. Ani prze ssh, ani prze telnet nijak sie nie mogę połączyć. BSLA a na kompie mam Ubuntu 14. soft na pena ładuję przez inny komp z win bo nie umiem jeszcze z Linuksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 jakie kodeki trzeba mieć na PC z win7 żeby oglądać nagrane filmy z gos? mam Paczka kodeków FFDShow, Matroska Splitter, Real Alternative i QuickTime Lite, DScaler5 odtwarzam MPC-HC niestety mam zacinki, nie ma płynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 jakie kodeki trzeba mieć na PC z win7 żeby oglądać nagrane filmy z gos? mam Paczka kodeków FFDShow, Matroska Splitter, Real Alternative i QuickTime Lite, DScaler5 odtwarzam MPC-HC niestety mam zacinki, nie ma płynności. Używam FFDShow (i to ze względu na soft do tunera tv-sat) plus MPC-HC do odtwarzania nagrań, to wszystko na win7 i nie mam przycięć, w dodatku na naprawdę słabej konfiguracji, więc rekomenduje byś przyjrzał się swojej konfiguracji. MPC-HC potrafi sporo sam "wewnętrznie" odtwarzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 @cronos20: VLC próbowałeś? SMPlayer? Obydwa mają kodeki własne i nie korzystają z systemowych paczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 sorry za lamerskie pytanie Czy na nBoxie 5800 da radę uruchomić tv naziemną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 DVB-T Dongle działa poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 jakiś konkretny model jest wskazany pod nbox'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 ADB100T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iratex Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Witam Mam problem po aktualizacji mam na wyświetlaczu napis "Root FS notOK" co można z tym zrobić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Było wiele razy. Zalogować się do tunera po SSH/Telnet i naprawić system pików. Skoro jest problem z RootFS to stawiam na zbyt częste używanie wyłączenia "na chama" albo nośnik z RootFS ma powoli dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi