tux Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 No raczej nie zrobisz kopi piku swapfile :P Przed kopią wydaj polecenie: swapoff /gdzieś_tam/swapfile Po wykonaniu kopii wydaj polecenie: swapon /gdzieś_tam/swapfile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 626 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 W putty nie udało mi się wyłączyć swap,więc zrobiłem to t tunerze dając swap disable,ale nawet tak nic to nie daje bo dalej stoi na swapfile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 po wyłączeniu restart był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Chwila bo czegoś nie rozumiem. W GOS nie ma swapfile a jest partycja SWAP montowana z automatu jak jest i ma label=swap. Jeżeli masz plik swapfile to musiałeś go stworzyć i gdzieś dać opcję montowania tego pliku jako swap. Jeżeli masz GOS i masz partycję SWAP to nie ma prawa wisieć, chyba że plik ma np. 512MB to wtedy nie tyle wisi co może nawet ze 2-3h pakować go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 626 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Chce zrobić kopię openpli którą mam na pendrive,plik swap ma ok.130mb,po zatrzymaniu restart był,ale dalej stoi na swapfile,chyba że faktycznie to tak długo musi być,a po zrobieniu kopii zamierzałem wgrać graterlię na pendriva. Ok,poszło bez problemu.Dzięki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Swap file musi się długo pakować. Mozesz usunąć ten plik a potem raz jeszcze go stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fold Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 często trafiam na filmy które odtwarzane na nboxie tną się Doinstalowałem eplayer3 i praktycznie nie ma różnicy. Da się coś z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Zainstalowałeś enigma2-multiframework? Jeżeli są powyżej 720p to raczej nic nie pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fold Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 zainstalowałem multiframework duża cześć tych filmów jest w wysokiej rozdzielczości, ale zdarzają sie też perełki 480p w mpg które tną nbox nie da rady odtworzyć płynnie 1080 z niektórymi kodekami? mam model 2850 i na nim też tnie któryś dekoderów obsługiwanych przez gos ma lepsze parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 podrzuć link do jakiegoś 1080, co tnie na 2850 do testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fold Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 montowanie CIFS przez fstab działa ? dodałem sobie wpis fstab i nie montuje wpisze te same ustawienia "z ręki" w mount i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pokokolo Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 @pokokolo: Pendrajwy mają inne identyfikatory (numerki/literki) w zależności od tego, czy w czasie bootowania jest podłączony dysk twardy. Zawsze inne kiedy dysk jest na SATA, a jeżeli dysk jest na USB i korzystasz z huba, to identyfikator zależy od tego, do którego portu pendrajw jest podłączony. wystarczyło zmienić podczas boot na usb b i wszystko gra. dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 montowanie CIFS przez fstab działa ? dodałem sobie wpis fstab i nie montuje wpisze te same ustawienia "z ręki" w mount i jest ok Jaki tuner? W ESI CIFS jest modułem. W nboksie w jajku. I jeżeli jest modułem i moduł jest ładowny po fstab... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Na razie tak. Niedługo będzie poprawnie - moduły na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fold Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 akurat testowałem na ADB5800, więc jest jajku i niby powinno działać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Witam, Od tygodnia-dwóch moje UHD (wersja stable) ma bardzo dziwną przypadłość. Mianowicie gdy skończę oglądać jakieś nagranie z TV żaden kanał nie świeci. Jest po prostu ciemno a po kilkunastu sekundach pojawia się komunikat o nieznalezieniu kanału w PAT czy coś takiego. Wygląda jakby coś działo się z głowicą w tym czasie. Oczywiście to nie jest wina oscama, kanały FTA również nie świecą. Pomaga tylko pełny restart tunera i wszystko wraca do normy. Dodam jeszcze, że sytuacja taka występuje tylko z nagraniami z TV. Jeżeli odpalę jakiś film przesłany z komputera, IPTV czy jakieś inne materiały wszystko działa normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Witam, Od tygodnia-dwóch moje UHD (wersja stable) ma bardzo dziwną przypadłość. Mianowicie gdy skończę oglądać jakieś nagranie z TV żaden kanał nie świeci. Jest po prostu ciemno a po kilkunastu sekundach pojawia się komunikat o nieznalezieniu kanału w PAT czy coś takiego. Wygląda jakby coś działo się z głowicą w tym czasie. Oczywiście to nie jest wina oscama, kanały FTA również nie świecą. Pomaga tylko pełny restart tunera i wszystko wraca do normy. Dodam jeszcze, że sytuacja taka występuje tylko z nagraniami z TV. Jeżeli odpalę jakiś film przesłany z komputera, IPTV czy jakieś inne materiały wszystko działa normalnie. sprawdź dla pewności co się będzie działo na oscamie 11001-1 ostatnio (10999, 11001) zostały wyłapane dwa błędy, które mogły rzutować na stabilność odbiorników, zwłaszcza jeśli używana była lokalna karta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pokokolo Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Jednak potrzebuje pomocy bo się pogubiłem i nawet nie bardzo wiem co robię. Aktualnie z wszelkimi poradnikami na forum udało mi się uruchomić dysk twardy dev/sda1 który jest zamontowany do /hdd Następnie zapragnąłem postawić system na pendrive bo nie mogłem juz aktualizacji zrobić bo mało miejsca było. System też postawiłem wg poradników i uruchamiał się z usbA. Wszystko fajnie działa do czasu zanim nie podłączę dysku twardego- napis cały czas load. kol. mickey mi podpowiedział, że to jest wina montowania usb- przestawiłem aby wystartowało z usbB i wszystko super- tylko znowu nie widizi mi dysku w dekoderze. Jak wydaję komendę fdisk -l widać tylko pendrive /dev/sdb1 dysku nie widać. po wydaniu komendy df -h widać zamontowany /dev/sda1 do /hdd po wydaniu polecenia umount /hdd już go wogóle nie widać. Teraz nie wiem co dalej począć. Proszę o podpowiedź tylko jak dla początkującego nie na tacy ale żebym mógł cos zrozumieć;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Witam, Od tygodnia-dwóch moje UHD (wersja stable) ma bardzo dziwną przypadłość. Mianowicie gdy skończę oglądać jakieś nagranie z TV żaden kanał nie świeci. Jest po prostu ciemno a po kilkunastu sekundach pojawia się komunikat o nieznalezieniu kanału w PAT czy coś takiego. Wygląda jakby coś działo się z głowicą w tym czasie. Oczywiście to nie jest wina oscama, kanały FTA również nie świecą. Pomaga tylko pełny restart tunera i wszystko wraca do normy. Dodam jeszcze, że sytuacja taka występuje tylko z nagraniami z TV. Jeżeli odpalę jakiś film przesłany z komputera, IPTV czy jakieś inne materiały wszystko działa normalnie. Podobnie jest - juz o tym pisałem ,w przypadku cofnięcia sie z 1 kanału sat na liscie strzałka w lewo na ostatni kanał sat na danej liście, oraz jeżeli dopisany do settingu sa kanały stream'u , powrót z nich powoduje tupanie tuxa i tak sobie wisi,pomaga jedynie zabawa z wtyczka i gniazdkiem. Oscam w/g mnie, nie ma tu znaczenia,sprawdzałem praktycznie na wszystkich mi dostępnych( tunek UHD) opli.log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 @pokokolo: Dysk (HDD) na USB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pokokolo Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 dysk podpięty na sata wewnątrz dekodera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Jak wydaję komendę fdisk -l widać tylko pendrive /dev/sdb1 dysku nie widać. po wydaniu komendy df -h widać zamontowany /dev/sda1 do /hdd po wydaniu polecenia umount /hdd już go w ogóle nie widać. Tak w skrócie: Przerabiałem to, ale z dyskiem 3,5" podpiętym na kablu SATA na zewnątrz. Dysk sobie sam znikał z systemu i dopiero po restarcie tunera wracał. Dokładnie tak to wygląda jeżeli dysk był na starcie a potem go "odpięło od kabla" (chwilowy zanik zasilania, nie wiem...). Taki dysk jest ciągle zamontowany ale fdisk -l go nie pokazuje. Czasami udawało się zresetować port SATA a wtedy dysk się montował jako ... sdc. U mnie pomogło zakupienie dysku 2,5" i wpakowanie go do środka w oryginalnej kieszonce. Zapomniałem o problemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pokokolo Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 No dokładnie tak mam. dysk jest 2,5 cala wpięty wewnątrz dekodera. dolutowane kable. z nand wszystko działa ok. problem pojawił się po wgraniu systemu na pendrive, teraz tak myślę faktycznie wypiąłem samo zasilanie i jak zacząłem zabawę to wyłączyłem i włączyłem z prądu- widocznie to nie pomogło. Spróbuję jeszcze raz postawić system na pendrive i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Witam, Od tygodnia-dwóch moje UHD (wersja stable) ma bardzo dziwną przypadłość. Mianowicie gdy skończę oglądać jakieś nagranie z TV żaden kanał nie świeci. Jest po prostu ciemno a po kilkunastu sekundach pojawia się komunikat o nieznalezieniu kanału w PAT czy coś takiego. Wygląda jakby coś działo się z głowicą w tym czasie. Oczywiście to nie jest wina oscama, kanały FTA również nie świecą. Pomaga tylko pełny restart tunera i wszystko wraca do normy. Dodam jeszcze, że sytuacja taka występuje tylko z nagraniami z TV. Jeżeli odpalę jakiś film przesłany z komputera, IPTV czy jakieś inne materiały wszystko działa normalnie. sprawdź dla pewności co się będzie działo na oscamie 11001-1 ostatnio (10999, 11001) zostały wyłapane dwa błędy, które mogły rzutować na stabilność odbiorników, zwłaszcza jeśli używana była lokalna karta. Od prawie 3 lat używam wersji r8846. Nigdy na żadnym systemie takie cuda mi się nie działy :) Poza tym tak jak wspomniałem wcześniej na kanałach FTA również jest problem. Wygląda tak jakby obie głowice były wyłączone/zajęte. Nie wyskakuje pingwin, nic się nie wiesza, mogę normalnie operować tunerem oprócz oczywiście oglądania telewizji. Wydaje mi się, że problem pojawił się gdy IPTV zainstalowało jakąś bibliotekę do systemowego katalogu (być może ext3player? Nie pamiętam dokładnie nazwy ale biblioteka ta na pewno jest w multiframework). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Od prawie 3 lat używam wersji r8846. Nigdy na żadnym systemie takie cuda mi się nie działy :) Poza tym tak jak wspomniałem wcześniej na kanałach FTA również jest problem. Wygląda tak jakby obie głowice były wyłączone/zajęte. Nie wyskakuje pingwin, nic się nie wiesza, mogę normalnie operować tunerem oprócz oczywiście oglądania telewizji. Wydaje mi się, że problem pojawił się gdy IPTV zainstalowało jakąś bibliotekę do systemowego katalogu (być może ext3player? Nie pamiętam dokładnie nazwy ale biblioteka ta na pewno jest w multiframework). To, że coś mogło namieszać w systemie jest możliwe - i tu mądrzejsi ode mnie się pewnie wypowiedzą. natomiast w drugiej kwestii, pozwolę sobie na cytat działu z rekomendowanymi oscamami: Ze względu na przeraźliwie dużą ilość poprawek, zmian, optymalizacji nie udzielamy pomocy użytkownikom, którzy zdecydują się na używanie wersji OSCam'a starszych niż 10980. Aktualnie rekomendujemy używanie wersji r10980 sh4. Jak działa Tobie działa, to dobrze, ale jeśli będzie jakiś błąd, czy konieczność użycia jakiś nietypowych sztuczek pod tą wersję... cóż, nikt po 3 latach nie będzie o tym pamiętał. Poza tym, zwracam uwagę że w ciągu tych 3 lat mocno się zmieniło openpli, oscam który kiedyś był dla starego openpli ok (bo był do niego na tamten czas dostowany) wcale nie musi prawidłowo radzić sobie z rozwiązaniami o trzy lata nowszymi, stosowanymi w aktualnym openpli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 @Shouces: Ci ci generuje: opkg list-installed | grep kernel Dorzuć jeszcze: ls -al /dev/dvb/adapter0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 @AbrahaM Pozwolę sobie zaznaczyć, że do Graterli (wersja stable czyli release) od dłuższego czasu nie wychodzą już żadne aktualizacjie. Ostatni raz opkg aktualizowałem przed wakacjami o ile mnie pamięć nie myli a opisany wyżej problem zauważyłem całkiem niedawno. Nie oczekuję pomocy w dziedzinie oscama bo wydaje mi się, że skoro kanały FTA również nie działają to nie ma to nic wspólnego z nim. Oczywiście mogę się mylić bo moja wiedza od zaplecza jest raczej znikoma ale na chłopski rozum do takich wniosków doszedłem :) @mickey opkg list-installed | grep kernel kernel-core-default-gos - 2.6.32.61.0217.01 kernel-modules-cifs-gos - 2.6.32.61.0214.02 kernel-modules-cpufreq-gos - 2.6.32.61.0217.01 kernel-modules-default-gos - 2.6.32.61.0217.01 ls -al /dev/dvb/adapter0 drwxr-xr-x 2 root root 460 Jan 1 2000 . drwxr-xr-x 3 root root 60 Mar 25 2014 .. crw-r----- 1 root root 212, 1 Mar 16 2015 audio0 crw-r----- 1 root root 212, 6 Mar 16 2015 ca0 crw-r----- 1 root root 212, 22 Mar 16 2015 ca1 crw-r----- 1 root root 212, 4 Mar 16 2015 demux0 crw-r----- 1 root root 212, 20 Mar 16 2015 demux1 crw-rw---- 1 root root 212, 36 Mar 16 2015 demux2 crw-rw---- 1 root root 212, 52 Mar 16 2015 demux3 crw-r----- 1 root root 212, 5 Mar 16 2015 dvr0 crw-r----- 1 root root 212, 21 Mar 16 2015 dvr1 crw-rw---- 1 root root 212, 37 Mar 16 2015 dvr2 crw-rw---- 1 root root 212, 53 Mar 16 2015 dvr3 crw-r----- 1 root root 212, 3 Mar 16 2015 frontend0 lrwxrwxrwx 1 root root 28 Jan 1 2000 frontend1 -> /dev/dvb/adapter0/frontend1_ crw-r--r-- 1 root root 212, 19 Mar 16 2015 frontend1_ lrwxrwxrwx 1 root root 33 Jan 1 2000 frontend2 -> /dev/dvb/adapter0/frontend2_uhd88 crw-r----- 1 root root 212, 67 Mar 16 2015 frontend2_ crw-r--r-- 1 root root 212, 35 Mar 16 2015 frontend2_uhd88 crw-rw-r-- 1 root root 212, 51 Mar 16 2015 frontend3_ crw-r----- 1 root root 212, 7 Mar 16 2015 net0 crw-r----- 1 root root 212, 8 Mar 16 2015 osd0 crw-r----- 1 root root 212, 0 Mar 16 2015 video0 Oczywiście wpisywałem gdy tuner jest w 100% sprawny. Jeżeli zajdzie taka potrzeba to mogę wywołać opisywany problem i sprawdzić jeszcze raz. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to używam najnowszej wersji IPTV, która oficjalnie nie jest wspierana na Graterli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Cytuję: << 26 Sierpień 2015 >> Przeniesienie pakietów z test do ready. Poniżej lista przenieisionych pakietów: enigma2_2015-08-10-git-1_sh4 enigma2-data_2015-08-10-git-2_sh4 enigma2-i18n-default_2015-08-18-1_sh4 enigma2-libs-metapack_1.0.9_sh4 enigma2-multiframework_2015-08-10-git-1_sh4 enigma2-picon-weather-style-01_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-02_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-03_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-04_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-05_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-06_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-07_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-08_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-09_1.0.0_sh4 enigma2-picon-weather-style-default_1.0.1_sh4 enigma2-plugin-coverfind_0.7.3-5_sh4 enigma2-plugin-osd3dsetup_0.2.2_sh4 enigma2-plugin-satfinder_0.2.3_sh4 enigma2-plugins-default_2015-08-10-git-1_sh4 enigma2-plugin-shootyourscreen_0.1.5_sh4 enigma2-plugin-userskin_0.2.27_sh4 enigma2-plugin-weatherplugin_0.2.6_sh4 enigma2-plugin-yweather_0.1.2_sh4 enigma2-skin-blackglasshd_0.2.3_sh4 enigma2-skin-default_2015-08-23-tux-1_sh4 enigma2-skin-infinityhd-gos_2015-08-24-1_sh4 graterlia-manager_0.1.154_sh4 graterlia-manager-i18n-default_0.1.106_sh4 graterlia-scripts_0.1.247_sh4 oscam_1.20-r10940-4_sh4 oscam-camd35-cccam-client_1.20-r10940-4_sh4 oscam-camd35-client_1.20-r10940-4_sh4 oscam-cccam-client_1.20-r10940-4_sh4 oscam-doc_1.20-r10940-4_sh4 oscam-full_1.20-r10940-4_sh4 oscam-webif_1.20-r10940-4_sh4 Czyli jednak release było aktualizowane w sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 @Tux Być może, na moim tunerze wciąż ostatnią aktualizacją jest czerwiec 2015. Wskazuje na to chociażby paczka enigma2-libs-metapack, którą mam w wersji 1.0.8. Dodatkowo moje repozytoria są ustawione na: http://graterlia.xunil.pl/repodata_2015-06-07/release/uhd88 http://graterlia.xunil.pl/repodata_2015-06-07/release/sh4 Czyli w tunerze od 3 miesięcy nic się nie zmieniło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Jak masz zamrożony system to nic dziwnego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 To ja przetłumaczę: Jak masz zamrożony system to nic dziwnego. Poczytaj na ten temat było na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Może ustalmy coś bo nie bardzo rozumiem. Jeżeli w tunerze nie zmieniło się nic od 3 miesięcy to dlaczego nagle zaczął nawalać? Fajnie, że BYŁO tylko ja nie będę teraz przeszukiwał 143 stron tego tematu żeby znaleźć odpowiedź, którą zapewne możecie napisać w jednym zdaniu... Także proszę o taką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ja bym zaczął od czytania listy zmian na www. Chyba po coś je piszemy prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 @mickey opkg list-installed | grep kernel kernel-core-default-gos - 2.6.32.61.0217.01 kernel-modules-cifs-gos - 2.6.32.61.0214.02 kernel-modules-cpufreq-gos - 2.6.32.61.0217.01 kernel-modules-default-gos - 2.6.32.61.0217.01 Sprawa jest trochę pokręcona. Możesz poczytać więcej tutaj: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=2333. Ogólnie, to problemem jest wersja 0217.01. Do tego stopnia, że została ona wycofana z release i obecnie w release jest 0214 (chyba 0214.08) ... i mamy ready i jeszcze parę innych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 @mickey Dzięki za odpowiedź :) Zmieniłem repozytoria, przeanalizowałem cały tamten temat ale tak jak tamtemu koledze mi również nie działa --force-reinstall. Błąd o braku źródeł chociaż w opkg list pakiet jest w niższej wersji. Jest jakiś pomysł jak to naprawić? Bo w tamtym wątku kolega już się poddał i po prostu przeinstalował system. @Tux Przed każdą aktualizacją czytam www i historię zmian. Nie ma tam żadnej informacji na temat tego błędnego kernela. To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem zanim opisałem mój problem w ogóle na forum. Celowo nie zmieniałem repozytoriów na ready, tuner działał kompletnie bez zarzutów na release a w przypadku UHD to jest dla mnie główny priorytet. W przypadku 2850 mogłem sobie pozwolić nawet na repozytoria TEST, które aktualizuję regularnie. Do tej pory zero problemów - nawet częstego błędu z brakiem reakcji na pilota. Dobrze, że już się wyjaśniło w czym jest problem ale tutaj rodzi się moje kolejne pytanie, skoro problem był w aktualizacji z czerwca to dlaczego dopiero teraz zaczął się pojawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Jest jakiś pomysł jak to naprawić? W przypadku systemu na pendrajwie zrobiłbym backup kalalogów /boot i /lib/modules a potem wgrał tam pliki ze ściągniętych ręcznie paczek "zastępujacych" z repo release te, które masz w wersji 0217.01... W przypadku systemu w NOR ... nie wiem :( A jak to zrobić z opkg? Jak nie działa --force-reinstall, to może wymusić deinstalację odpowiednich paczek a potem zainstalować je ponownie z opkg? Wymuszenie będzie konieczne, bo to paczki, od których zależy połowa systemu i opkg będzie protestować. Zdaje się, że opcja --force-remove będzie pomocna. A może opcja --force-downgrade wystarczy? Zmiana na TEST ... we wspomnianym wątku coś poszło nie tak, bo niestety zmian na dzisiaj jest baaaaaardzo dużo: sterowniki, biblioteki (po zmiane openssl), gstreamer, enigma2, ... Dobrze, że już się wyjaśniło w czym jest problem ale tutaj rodzi się moje kolejne pytanie, skoro problem był w aktualizacji z czerwca to dlaczego dopiero teraz zaczął się pojawiać? Bo problem jest z gatunku dziwnych i zdaje się, że to powrót tego problemu: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=768.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 @Tux Przed każdą aktualizacją czytam www i historię zmian. Nie ma tam żadnej informacji na temat tego błędnego kernela. To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem zanim opisałem mój problem w ogóle na forum. Celowo nie zmieniałem repozytoriów na ready, tuner działał kompletnie bez zarzutów na release a w przypadku UHD to jest dla mnie główny priorytet. W przypadku 2850 mogłem sobie pozwolić nawet na repozytoria TEST, które aktualizuję regularnie. Do tej pory zero problemów - nawet częstego błędu z brakiem reakcji na pilota. Obawiam się, że chyba jednak nie czytałeś strony, albo zapomniałeś. Ja pisałem tylko o tym: << 07 Czerwiec 2015 >> W dniu 07.06.2015 nastąpiło zamrożenie repozytorium GraterliaOS. Wszyscy, którzy uzywają linii release, po aktualizacji systemu zostaną przełączeni na repozytorium z dnia 07.06.2015, które znajduje się tutaj: http://graterlia.xunil.pl/repodata_2015-06-07/ Cała operacja ma na celu zostawienie stabilnej wersji GraterliaOS i umożliwienie dalszych prac nad nową wersją. Niestety, przy wprowadzaniu zmian przez jakiś czas nie możemy zapewnić stabilności. Dlatego podjęliśmy decyzję o zamrożeniu wersji i automatycznym przełączeniu użytkowników linii release na release 2015-06-07. Użytkownicy linii TEST dalej są w linii TEST i muszą liczyć się z tym, że może coś nie działać jak powinno. Jeżeli nadal chcesz użytkować najnowszą linię release i godzisz się na to, że przez jakiś czas może być/będzie niestabilnie, możesz powrócić do release w terminalu wydając polecenie: mv /etc/opkg/opkg.conf_release /etc/opkg/opkg.conf Ponadto release 2015-06-07 pozostaje całkowicie bez aktualizacji od dnia dzisiejszego. Jednocześnie zostaną wygenerowane obrazy dla release 2015-06-07 a repozytorium nie będzie kasowane. Umożliwi to korzystanie z repozytorium na obrazach z 2015-06-07. Jak dobrze pamiętam to w release wprowadzone były drobne poprawki. Jednak już nie w zamrożonym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 @Tux W dalszym ciągu nie rozumiem co ma do tego fragment, który zacytowałeś. Tak, byłem w zamrożonym repozytorium i wg. tego fragmentu wynika, że jest ono najbardziej stabilne. Przecież nie dograłem sobie z czapy nowego kernela :D Zrobiłem update w czerwcu i tak już zostało dlatego w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego miałbym się spodziewać po najstabilniejszym wydaniu takich problemów. @mickey Od dawna na szczęście mam każdy tuner postawiony na pendrivie ze względu na małą pojemność nand/nor oraz takich sytuacji jak ta gdzie system może się po prostu wysypać. Zrobiłem sobie jeszcze raz backup, najpierw pokombinuje przez samo opkg, może coś zadziała. Jak nie to wrzucę ręcznie pliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 No właśnie ma. Ma bo przez chwile był błędny kernel. Jak wprowadziliśmy zagrożona wersje to wycofane zostały zmiany. Niestety, ci co mieli już zaplanowany błąd zostali z tym. Ot, cała filozofia. Teraz są trzy repo. Dlaczego i po co - opisane na www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Po co są i dlaczego to wiem ale nie ma słowa o tym błędzie, który mnie i pewnie kilka innych osób dopadł. Wg. mnie warto o tym wspomnieć. Gdyby było tak od początku to prawdopodobnie nie dyskutowalibyśmy teraz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Gdzieś na forum było. Po kilka razy to już nikomu się nie chce pisać :) Tak czy inaczej - zalecam zerknąć na to co jest w TEST. Tam jest już tak dużo poprawek naprawiających sporo, że w sumie dyskusja na temat softu sprzed 2-3 miesięcy staje się dziwna, lekko pisząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 System zaktualizowałem już do wersji ready. Chyba nie muszę dodawać, że paczki kernela zostały wciąż z wyższym numerkiem? Gdyby w repozytoriach był nowszy kernel od tego wadliwego to problem przy aktualizacji sam by się rozwiązał. Póki go nie ma to trzeba ręcznie naprawiać. Wydaje mi się, że jednak jest jeszcze jakaś spora rzesza osób, które działają na wadliwym jajku i być może zastanawiają się tak jak ja co może być nie tak. Proponuję umieścić wzmiankę w aktualizacjach o tym wadliwym wydaniu, niektórym na pewno się przyda. Na ten moment zrobiłem tak jak radził @mickey, usunąłem paczki: kernel-core-default-gos, kernel-modules-cifs-gos, kernel-modules-cpufreq-gos, kernel-modules-default-gos z argumentem --force-depends i zainstalowałem je ponownie. Efekt: opkg list-installed | grep kernel kernel-core-default-gos - 2.6.32.61.0214.08 kernel-modules-cifs-gos - 2.6.32.61.0214.02 kernel-modules-cpufreq-gos - 2.6.32.61.0214.03 kernel-modules-default-gos - 2.6.32.61.0214.11 Tuner się uruchomił, póki co działa także wydaje mi się, że operacja "downgradu" powiodła się ale czy mój pierwotny problem rozwiązał się będę mógł powiedzieć dopiero po dłuższym czasie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Pytanie czy będzie OK dla TEST i kernela 217 obecnego. Teoretycznie powinno. Obecne obrazy z WWW powinny działać OK. Przynajmniej nie mają tej wadliwej poprawki. TEST u mnie działa OK. Nawet bardzo OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Obrazy jak najbardziej ale jeżeli ktoś siedzi na wadliwym jajku? Będzie miał problem jak ja. Zmiana repozytoriów nie pomoże bo wadliwa paczka ma końcówkę 17, w ready jest 14 a w test 15 czyli nie "zaktualizuje" się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (...) a w test 15 czyli nie "zaktualizuje" się. W test jest 0217.04. Aktualizuje się poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pokokolo Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Mam jeszcze jedno pytanie- dysk u mnie się nie usypia. Cały czas słychać że talerze pracują. W opisu http://forum.xunil.pl/index.php?topic=81.msg21864#msg21864 w pliku etc/sysctl.gos powinienem usunąć linijkę oPLIdbg=on Jednak mam 2 problemy: plik /etc/sysctl.gos ma rozmiar 0 B i jest pusty w środku. jest plik /etc/sysctlgos.conf są ustawienia ale wyżej wymienionej linijki brak. W ustawieniach mam ustawione autousypianie dysku na 5 min. jednak to nic nie daje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Niemożliwe że tam nic nie masz. Sprawdź Gos Manager>dodatkowe ustawienia systemu>DEBUG do plików.... ma być wył. Daj zapisz i restart gui. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 w zasadzie to możliwe, kiedy użytkownik nigdy nie wszedł w tę opcję i generalnie oznacza wyłączone debugowanie. Pytania dodatkowe: gdzie zainstalowany system? czy masz jakieś zaplanowane nagrania (właczajac pobieranie w iptv)? czy masz włączonego swap-a na dysku? czy masz właczony permanenttimeshift? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Jak to teraz będzie po zmianie kanałów z SD na HD jak ktoś ma starego dreamboxa dm7000s i stary TV, kanałów w jakości HD nie będzie mógł oglądać ale czy te kanały HD da się w ogule oglądać na tym sprzęcie? Nie wiem jakieś skalowanie do SD czy cuś? czy faktycznie trzeba wyrzucić do kosza. Pytam bo wgrałem dzisiaj listę E1_SD_settings_2x1_richter_011015 a tam tylko 62 kanały - dziadki w rozpaczy poratujcie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 No raczej tuner, który nie odbiera MPEG4 cudem go nie odbierze - prawda? Cytuję specyfikację: Video decoder: Video Compression MPEG-2 and MPEG-1 compatible Video Standard PAL G/ 25 Hz Video Formats 4:3 / 16:9 Footage 16:9, automatic assimilation for 16:9 TV-Device (over Scart) Letterbox precolating for 4:3 TV-Device W końcu to musiało nastąpić. Tunery HD już są po 150zł. Nie przesadzajmy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi