Gość spavnkkr Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Trafił mi się nBox BSLA w którym Graterlia nie może automatycznie tak jak na moim głównym zamontować (zainicjować) dysku. Jest on widoczny ale przy próbie montowania sda1 na /hdd w GOS Menadżerze wyskakuje komunikat "Błąd montowania partycji, zrestartuj tuner, aby zmiany zostały zastosowane".Po restarcie znowu to samo. Poza tym podczas ładowania systemu bardzo długo trwa sprawdzanie (REC FS test itd) i ogólnie bardzo wolno się wgrywa. W menu "Wybierz ścieżkę do nagrania" mam: 1. Inne 2. /hdd/movie 3. ST3250820SCE /autofs/sda1 4. Internal flash Po wybraniu opcji 2 dostaje "katalog nie istnieje". Po wybraniu opcji 3 pingwin chodzi a później komunikat jak powyżej Dopiero format w GOS Menadżerze, następnie montowanie i dysk jest. Ale po czasie znowu problemy i odnowa to samo. Co może być nie tak? Z góry dzięki nBox BSLA Relase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Często te dyski są już po przejściach. Zacznij od sprawdzenia SMARTu dysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Często te dyski są już po przejściach. Zacznij od sprawdzenia SMARTu dysku. Sorki ale jak to sprawdzić? W GOS menadżerze czy jakieś narzędzia z konsoli - fdisk czy coś innego. Gdy wybrałem "Sprawdzanie spójności" w GOS M to dostałem "Error reading block 30474866 (Attempt to read block from filesystem resulted in short read). records: UNEXPECTED INCONSISTENCY;RUN fsck MANUALLY) (i.e. without -a or -p option) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 W terminalu: smartctl -a -t long /dev/sdXY W jednej z ostatnich linii tego co wypluje komenda będzie podany czas kiedy powinien test się skończyć. Jakieś 10 minut po tym czasie wydaj polecenie: smartctl -a /dev/sdXY Jeżeli na liście będzie 100% OK to super. Jak Będzie ERROR to masz do wymiany HDD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 @tux Po wydaniu pierwszej komendy trochę wyskoczyło a czas testu to 92 minuty a więc czekam. Przed tym dużo różnych informacji i np: Error 13695 occurred at disk power-on lifetime: 39564 hours (1648 days + 12 hours) When the command that caused the error occurred, the device was active or idle. After command completion occurred, registers were: ER ST SC SN CL CH DH -- -- -- -- -- -- -- 40 51 00 ae 54 1c e0 Error: UNC at LBA = 0x001c54ae = 1856686 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Te errory to jeszcze nic strasznego. Czekaj do końca. I zobacz czy przeszedł test Ponadto: power-on lifetime: 39564 hours (1648 days + 12 hours) Tu mamy info, że w momencie wystąpienia błędu dysk pracował już 1648 pełny dób. Daje nam to ponad 4,5 roku ciągłej pracy 24/h na dobę. Nie wróży to nic dobrego :) chodzi o tą sekcję: SMART Self-test log structure revision number 1 Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error # 1 Extended offline Completed without error 00% 6287 - # 2 Extended offline Completed without error 00% 6037 - Tutaj akurat HDD jest 100% sprawny. Jeżeli coś będzie nie tak to będzie podany % i pierwszy napotkany sektor błędny. Dodam tylko, że test S.M.A.R.T. to tak naprawdę najlepszy test. Jeżeli on nie przejdzie to żaden inny też nie. Ponadto jest to test wewnętrzny dysku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Po 2 godzinach dysk cały czas chodzi a więc nie wiem czy test zakończony czy nie ale to ważne pole o którym wspomniałeś: ART Self-test log structure revision number 1 Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error # 1 Extended offline Completed: read failure 90% 39565 243800978 # 2 Extended offline Completed: read failure 90% 39564 243800978 Ciekawy jestem czy oznacza to że jest źle czy da się cokolwiek zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Wyraźnie w teście wskazano pierwszy sektor błędny, który, został wykryty. Dysk do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Czyli byle jaki 3.5" SATA będzie działał - oczywiście jeżeli będzie sprawny? PS: Jaki największy dysk może obsłużyć nBox? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Powinny wszystkie 3,5 cala a nawet 2,5 cala. Pojemność bardzo możliwe że nawet do 2tb, tylko jest sens taka wielka pojemność. Ja mam 250GB i mi starcza, zależy wszystko co tam będziesz trzymał i ile nagrywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 A ja polecę Ci dysk 2,5 plus adapter na 3,5 będzie ciszej i chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 @artur_n: Jak myślisz a może obsłuży dysk SSD? będzie jeszcze lepiej ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 SSD najpewniej będzie śmigać ale jaki w tym sens? Te dyski są zbyt drogie aby używać ich jako magazyny na dane/filmy. Mojego 2,5 HGST dosłownie nie słychać czy pracuje czy jest w spoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Zdecydowałem że wyciągnę dysk i użyje stacji dokującej. Uruchomiłem GParted i stworzyłem dwie partycje 200 GB i 39 GB. Następnie uruchomiłem sprawdzenie i tak chodziło chyba z kilka godzin aż zdecydowałem się anulować. Po podłączeniu i uruchomieniu nBoxa miałem 1. Inne 2. /hdd/movie 3. ST3250820SCE /autofs/sda1 4. ST3250820SCE /autofs/sda2 5. Internal flash Montowanie w GOS-Menadżerze sda1 na /hdd bez żadnych problemów i wszystko śmiga. Restart i dalej OK. A więc na razie wystarczy - zobaczymy na jak długo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Dysk to już szrot, więc tylko przedłużasz jego agonię. Pamiętaj, że wcześniej czy później umrze i lepiej abyś nie miał na nim ważnych nagrań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Dysk to już szrot, więc tylko przedłużasz jego agonię. Pamiętaj, że wcześniej czy później umrze i lepiej abyś nie miał na nim ważnych nagrań. Zdaję sobie z tego sprawę ale na potrzeby nagrania czasami jakiegoś filmu lub wykorzystania jako bufor np. dla IPTV wystarczy.Napewno nie włączę permanent timeshift :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Zwreyfikujesz ten pogląd szybciej niż myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Dam znać kiedy już nic nie da się zrobić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Twoje podejście jest co najmniej nie logiczne, skoro kilka osób już Ci pisało, że ten dysk to szrot a Ty nadal się upierasz aby go używać. Może on powodować zawiechy, spowalnianie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 a ja się zgadzam z kolegą @spavnkkr. Gdyby każdy robił co ktoś inny powiedział, nie byłoby postępu. Skoro nie piszemy o danych wrażliwych, można spróbować. Jedyne co się może stać, to nagrania nie będą działać, albo przytnie się dekoder. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jak narazie nic nie spowalnia i nagrania działają, a w zapasie już czeka 1TB. PS: Tak samo z autem. Jak bym miał (szrot) używać do jazdy np 3 km do pracy i z powrotem i na zakupy to czemu nie. Ale jak miałoby to być auto służbowe na dłuższe trasy to oczywiście że nie ma oczym mówić. Chyba logiczne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bleve2000 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 A ja mam coś takiego. Tuner ADB5800. Wygląda jakby nie było podpiętego dysku. Próbowałem wywołać 'dmesg' żeby zobaczyć jaki jest stan przy odpalaniu ale komenda nie działa. Czy to znaczy że dysk padł albo się odpiął? GraterliaOS:/dev# df -h Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 60.0M 56.1M 3.9M 93% / tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /ram /dev/root 60.0M 56.1M 3.9M 93% /dev.static tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /dev tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /dev/shm tmpfs 47.9M 16.0K 47.9M 0% /tmp GraterliaOS:/dev# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 60 MiB, 62914560 bytes, 122880 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 4 MiB, 4194304 bytes, 8192 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Na to wygląda... a słychać czy kręci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi