Jump to content

Power w ESI-88

314TeR

Recommended Posts

• 1 month later...
Guest Nimloth

Dokładnie chodzi o przycisk POWER na dekoderze.

Wciśnięcie go nie przełącza dekodera w STANDBY. Dłuższe wciśnięcie wyłącza "dziwnie" dekoder :)

• 3 weeks later...

Ten klawisz zawsze działał jako OK. klawisz OK jest bardziej przydatny niż power o ile działają P+ i P-

Wciśniesz P+ i co wtedy? Bez pilota ani rusz.

tak się zastanawiając, najlepsza logika byłaby:

POWER działa jak OK gdy widać listę kanałów, a jak nie widać to jak POWER :D

Tux, ale on nie działa jako OK. ;)

Zresztą logika nakazuje aby oznaczenie klawisza pasowało do do funkcji którą realizuje. Teraz P+/P- odpowiednio przełączają o kanał następny poprzedni a power nie reaguje. Natomiast długie przyciśniecie go powoduje kompletne wyłączenie dekodera, coś jak głęboki sleep, tyle że trzeba rwać zasilanie aby go zrestartować.

Dla mnie to drobiazg, ale czasami mi wystarczy aby tylko włączyć/wyłączyć dekoder i leciał obraz, bez konieczności szukania pilota. Teraz tego nie można zrobić.

Generalnie dla mnie osobiście to drobiazg, bardziej mnie ciekawi czy ten problem jest globalny dla ESI czy tylko to przypadłość mojego egzemplarza.

OpenPLi wypisuje coś takiego:

+ (21) input device driver
Input device "TDT RC event driver" is a remotecontrol
Input device "SagemCom88 frontpanel buttons" is a remotecontrol
Found 2 input devices.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę: to pierwsze to jest evremote2 a drugie front_vfd.ko.

W tych źródłach, które znalazłem zdefiniowane są KEY_LEFT i KEY_RIGHT, trzeci klawisz nie jest opisany. I tak działały te klawisze na panelu jak ostatnio sprawdzałem. Gdyby ktoś to ruszył to sugeruję KEY_PAGEUP, KEY_PAGEDOWN i KEY_POWER ... czyli jak opisane.

• 3 years later...
Guest raciborek20

Tux, ale on nie działa jako OK. ;)

Zresztą logika nakazuje aby oznaczenie klawisza pasowało do do funkcji którą realizuje. Teraz P+/P- odpowiednio przełączają o kanał następny poprzedni a power nie reaguje. Natomiast długie przyciśniecie go powoduje kompletne wyłączenie dekodera, coś jak głęboki sleep, tyle że trzeba rwać zasilanie aby go zrestartować.

Dla mnie to drobiazg, ale czasami mi wystarczy aby tylko włączyć/wyłączyć dekoder i leciał obraz, bez konieczności szukania pilota. Teraz tego nie można zrobić.

Generalnie dla mnie osobiście to drobiazg, bardziej mnie ciekawi czy ten problem jest globalny dla ESI czy tylko to przypadłość mojego egzemplarza.

Witam,

"co znaczy ,ze trzeba rwac zasilanie aby go zrestartowac?",poniewaz mam ten sam problem co u pana i niemoge go obudzic.  

[warning]Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić.[/warning]

Guest raciborek20

Pali sie tylko dioda po przycisnieciu Power zapala sie zegar lekko podswietlony a jak przytrzymam dluzej to zegar pali sie wyrazniej.

[warning]Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić.[/warning]