fargot Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Witam Właśnie przesiadłem się z nBoxa na ESI-88 i zauważyłem objaw migania OSD przy 1080i/50Hz i 1080p/50Hz. Czytałem że taki objaw jest przy 60Hz. U mnie pojawia się sporadycznie przy 1080i/50Hz i częściej przy 1080p/50Hz podczas zmiany zawartości OSD. Po przeróbce był zainstalowany Freebox 8.4 i tam nie zauważyłem migania. Czy to jest znana przypadłość ESI-88 czy tak ma tylko mój egzemplarz ? Druga sprawa to SNR w dB. Po włączeniu w konfiguracji cały czas jest w %. Czy to też jest typowa cecha ESI-88 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Tylko BSKA/BSLA ma SNR w dB. Inne tunery nie :) Co do OSD - tutaj trzeba innego u-boota najprawdopodobniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 O co chodzi dokładnie z tym OSD? Efekt taki, że po wyświetleniu, głównie listy kanałów, obraz przez chwilę wyświetla się poprawnie, żeby za chwilę zniknąć całkowicie (czarny ekran) i tak w kółko? Bo coś takiego widywałem u siebie. Zarówno w 720p/50 jaki i 1080i/50. W drugim przypadku chyba częściej. Ostatnio jak się pojawi, to robię restart odbiornika i tylko to pomaga, żeby się uspokoiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Podejrzewam efekt pixlnięcia/zerwania synchronizacji podczas chodzenia po OSD spod klawisza OK przy pikonach tenasparentnych. Ale nich się wypowie kolega od tunera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fargot Posted May 15, 2014 Author Share Posted May 15, 2014 Tak. Dokładnie taki objaw. Trwa to ułamek sekundy i później jest dobrze. Pojawia się tylko przy zmianie zawartości OSD np. przewijanie listy programów, przechodzenie po oknach ustawień. Problem został rozwiązany poprzez wgranie odpowiedniego u-boota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest funtiesto Posted May 19, 2014 Share Posted May 19, 2014 Ja obstawiam znany problem ze skalowaniem picon. Sprawdz w jakim rozmiarze masz picony oraz w jakich rozmiarach korzsta z nich skórka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbucha1 Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 Tylko BSKA/BSLA ma SNR w dB. Inne tunery nie :) Co do OSD - tutaj trzeba innego u-boota najprawdopodobniej. Witam Mam podobny problem z migającym OSD przy ustawieniu 1080p/60hz (tuner ESI88, wersja test). Jaki uboot byłby najodpowiedniejszy? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 1080p/60hz Nie jest to poprawny tryb pracy dla tego dekodera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbucha1 Posted December 8, 2014 Share Posted December 8, 2014 Ale przy trybie 1080p/50hz też miga :'( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kollorowy Posted April 4, 2015 Share Posted April 4, 2015 Czy problem z rozmazywaniem OSD został rozwiązany? Ja na swoim ESI-88 nie ważne jak ustawię, to i tak strasznie zacina. Skórka Infinity i Big Picony. Jest jakieś rozwiązanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 Ustaw 1080i 50Hz. Tem tryb jest prawidłowy dla kanałow HD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts