Jump to content

Migające OSD i SNR w dB

fargot

Recommended Posts

Witam

Właśnie przesiadłem się z nBoxa na ESI-88 i zauważyłem objaw migania OSD przy 1080i/50Hz i 1080p/50Hz. Czytałem że taki objaw jest przy 60Hz. U mnie pojawia się sporadycznie przy 1080i/50Hz i częściej przy 1080p/50Hz podczas zmiany zawartości OSD. Po przeróbce był zainstalowany Freebox 8.4 i tam nie zauważyłem migania. Czy to jest znana przypadłość ESI-88 czy tak ma tylko mój egzemplarz ?

Druga sprawa to SNR w dB. Po włączeniu w konfiguracji cały czas jest w %. Czy to też jest typowa cecha ESI-88 ?

O co chodzi dokładnie z tym OSD? Efekt taki, że po wyświetleniu, głównie listy kanałów, obraz przez chwilę wyświetla się poprawnie, żeby za chwilę zniknąć całkowicie (czarny ekran) i tak w kółko? Bo coś takiego widywałem u siebie. Zarówno w 720p/50 jaki i 1080i/50. W drugim przypadku chyba częściej. Ostatnio jak się pojawi, to robię restart odbiornika i tylko to pomaga, żeby się uspokoiło.

Tak. Dokładnie taki objaw. Trwa to ułamek sekundy i później jest dobrze. Pojawia się tylko przy zmianie zawartości OSD np. przewijanie listy programów, przechodzenie po oknach ustawień.

Problem został rozwiązany poprzez wgranie odpowiedniego u-boota.

Guest funtiesto

Ja obstawiam znany problem ze skalowaniem picon. Sprawdz w jakim rozmiarze masz picony oraz w jakich rozmiarach korzsta z nich skórka.

• 6 months later...
  • 3 months later...
Guest Kollorowy

Czy problem z rozmazywaniem OSD został rozwiązany? Ja na swoim ESI-88 nie ważne jak ustawię, to i tak strasznie zacina. Skórka Infinity i Big Picony. Jest jakieś rozwiązanie?

• 2 weeks later...