Gość wrybka Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Od jakiegoś czasu coraz gorzej nbox reaguje na pilot. Myślałem, że to coś z Gratelria więc wróciłem do Openpli ale jest to samo. Po 15 minutach normalnego działania nbox coraz wolniej reaguje na pilota aż w końcu zupełnie przestaje reagować. Nie ma znaczenia czy oryginalny pilot czy użytkownika. Restart Enigmy nie pomaga, tylko reboot całego boxa przywraca pracę (reakcję) na pilota ale tylko na jakiś czas. Co może być tego przyczyną? Wcześniej działało normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 No ja wczoraj przesiadłem sie z freeboxa 7.1.3 na Graterlia no i zauważyłem, że pilot znacznie gorzej łapie, trzeba bardzo dokładnie wycelować pod kątem prostym.... trochę wkurzające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Brak 100% kompatybilności z XMP. Możesz wgrać obsługę RAW. Poczytaj o OPKG. Możesz też wymienić czytnik IR/Pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 @wrybka Kondensatory w box wymienione? Z opisu wygląda na problemy z zasilaniem bądź odbiornikiem podczerwieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Brak 100% kompatybilności z XMP. Możesz wgrać obsługę RAW. Poczytaj o OPKG. Możesz też wymienić czytnik IR/Pilota. No zobacze, wgrywam paczkę potestuję. Czym się różni XMP od RAW? XMP obsługuje długie wciśnięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 XMP-Long tak. Póki co nie zaimplementowane jeszcze u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Kurcze jak to RAW włączyć? Wgrałem paczkę, ale nie widzę tego nigdzie w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zrestartować boxa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 No nie restartowałem, zakładałem, że moge z menu wybrac tryb. Ale odpaliłem proces w tle, i dostałem: Mapowanie: a potem: Supports Long KeyPress: 0 connect: No such file or directory error in device initialization I nie wiem czy jest w trybie RAW czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Musisz zrobić restart lub: zabić evremote2 zabić lircd odpalić lircd odpalić evremote2 z & na końcu Paczka na czas kiedy jest zainstalowana podmienia pliki na systemie. Tu nie ma przełączników bo po co? Po deinstalacji paczki system wraca na domyślny tryb obsługi pilota. Podobnie jest ze sterownikami np. WiFi czy DVB-T. Instalujesz sterownik i tyle. Nie trzeba nic ustawiać i wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Po killach działa. Narazie ładnie na konsoli wyskakuje co sie klika, zobaczę jak ze skutecznością... Dziękuje za pomoc. Edit. W trybie RAW pilot działa lepiej. Czy w freebox 7.1.x pilot był w trybie RAW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Po killach działa. Narazie ładnie na konsoli wyskakuje co sie klika, zobaczę jak ze skutecznością... Dziękuje za pomoc. Edit. W trybie RAW pilot działa lepiej. Czy w freebox 7.1.x pilot był w trybie RAW? Miałem podobne jazdy jak opisujesz w moim BSLA - pilot w XMP łapał może z jeden na trzy wysłane kody. Winna okazała się płytka VFD z odbiornikiem IR. Po wymianie jej na inny egzemplarz problem praktycznie znikł. Włączenie trybu RAW to bardziej omijanie problemu niż rozwiązanie go, ale to niech bardziej zaznajomieni z różnicami pomiędzy trybem XMP a RAW opiszą czym one się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Mam problem z jednym pilotem od BSKA. Działał dobrze jedynie z nieprzerobionym nboxem. Z nboxami po przeróbce bsla czy bska przycisk BACK działa jako OK przez co nie można wyjść z ustawień np... Jest na to jakieś lekarstwo? Wgrana najnowsza GrateliaOS stable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 MIałem jakieś takie akcje na freeboxie, to przeedytowałem xml z mapowaniem klawiszy i ustawiłem tak jak mi się podobało. xml był przypięty do skina. W graterlii jest raczej podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Gdzie znajdę jakiś gotowy plik, który rozwiążę tą problematyczną sytuację? Nie znam się na tym, stąd potrzebuje konkretnej pomocy o ile to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Niedawno wgrywałem system do dwóch boxów i w obu domyślna konfiguracja pilota była w porządku (tj. np. przycisk BACK działał tak jak powinien). Musiałeś coś samemu przekombinować i taki jest efekt. Spróbuj może wrzucić plugin assignbutton z OPKG, powinien on zastąpić obecny plik keymap a dodatkowo po restarcie boxa w ustawieniach będziesz miał możliwość przypisania funkcji pod guziki na pilocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Problem jest. Kiedyś już był podejmowany. Była mała seria pilotów z zamienionymi funkcjami. APSy wymieniają bez jęknięcia na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Mam problem z jednym pilotem od BSKA. Działał dobrze jedynie z nieprzerobionym nboxem. Z nboxami po przeróbce bsla czy bska przycisk BACK działa jako OK przez co nie można wyjść z ustawień np... Jest na to jakieś lekarstwo? Wgrana najnowsza GrateliaOS stable Keymap rozwiązuje tylko część problemów. Potrzebny jest odpowiedni lircd.conf. Kiedyś była na stronie instrukcja jak używać irrecord i zrobić własną konfigurację, ale to było dawno i nie wiem, czy gdzieś jest kopia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 @mickey chodzi ci o "naukę" pilota? "Nauka pilota" tryb RAW Początek podobny jak w opisie TUX-a killall -9 lircd killall -9 evremote2 irrecord -n -f /etc/sysconfig/lircd-user.conf następnie powinno się postępować wg tego co jest napisane czyli enter , jeszcze raz enter teraz wciskamy przez ok 1s. różne przyciski tak żeby po naciśnięciu jakiegoś z nich pojawiła sie co najmniej jedna kropka. Nie ważne w jakiej kolejnści i nie muszą być wszystkie bo i tak skończy zanim wciśniemy wszystkie. Gdy już wystarczy, pojawi się tekst: "Please enter the name for the next button (press <ENTER> to finish recording)" wpisujemy nazwę dla pierwszego przycisku czyli "1" , enter i wciskamy "1" na pilocie Robimy podobnie z następnymi, w kolejności DOKŁADNIE takiej jaka jest na podanej tej liście '1' '2' '3' '4' '5' '6' '7' '8' '9' '0' SETUP OK GWIAZDKA CZERWONY ZIELONY ŻÓŁTY NIEBIESKI KURSOR_W_PRAWO KURSOR_W_LEWO KURSOR_W_GÓRA KURSOR_W_DÓŁ INFO APP OPT EPG VOD STAND_BY 'N' HOME RECORD PLAY PAUSE '>>' '<<' STOP VOLUME_UP VOLUME_DOWN CHANNEL_DOWN CHANNEL_UP EXIT MUTE '@' TEXT LIST Jeśli np: przychodzi kolej na "EPG" to po prostu wybieramy na pilocie przycisk który ma być odpowiednikiem EPG pilota oryginalnego. Nazwy jakie wpisujemy w trakcie uczenia pilota nie mają żadnego znaczenia , możemy wpisywać dowolne. Po nauczeniu ostatniego przycisku wciskamy enter. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Witam, zrobiłem reinstallację graterlii, nie mogę znaleść w opkg paczki do RAW pilota. Jak to się nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Bo jej nie ma i nie bedzie. Nowa paczka remote-gos dziala w miedzy innymi tez w trybiw RAW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Ok dzięki. Poszukam w ustawieniach, bo widze, że defaultowo jest w systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Po killach działa. Narazie ładnie na konsoli wyskakuje co sie klika, zobaczę jak ze skutecznością... Dziękuje za pomoc. Edit. W trybie RAW pilot działa lepiej. Czy w freebox 7.1.x pilot był w trybie RAW? Miałem podobne jazdy jak opisujesz w moim BSLA - pilot w XMP łapał może z jeden na trzy wysłane kody. Winna okazała się płytka VFD z odbiornikiem IR. Po wymianie jej na inny egzemplarz problem praktycznie znikł. Włączenie trybu RAW to bardziej omijanie problemu niż rozwiązanie go, ale to niech bardziej zaznajomieni z różnicami pomiędzy trybem XMP a RAW opiszą czym one się różnią. No właśnie, mój pilot strasznie źle łapie, nie pomaga czyszczenie odbiornika IR, wymiany baterii w pilocie. Raczej skłaniam się do wymiany odbiornika IR, na co można to wymienić? Patrzyłem na TME ale nie widzę takich komponentów (elektronikiem nie jestem, umiem tylko przylutować co nieco :)).. Prośba o pomoc, na jaki odbiornik IR można wymienić ten standard, żeby był kompatybilny z pilotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 a może to nie problem z IR, tylko z samym pilotem? Sprawdzałeś, czy inny działa poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 To też sprawdzę (jest to problematyczne, bo muszę od kogoś pożyczyć pilota :)), na razie rozważam opcje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 tak naprawdę to może być dowolny pilot do którego znajdziesz lircd.conf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Pilota sprawdzę, a w kwestii odniornika IR coś możesz doradzić? Chcę zamówić kondziory dobrej jakości (wczoraj wymieniłem tego 1500 na to co znalazłem w skrzynce- weszła beka 1.5x2,5 cm :)), zasilacz już do mnie jedzie - chce zrobić porządek z tym białym cudem. Irda wymieniona, działa wyśmienicie, nawet od ścian łapie :) Podeszło to: TSOP2236 36kHz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi