m2teusz Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Cześć, Co może być przyczyną że nie można wejść w ustawienia sieci, od razu kończy się crash'em. System oczywiście aktualny. Pozdrawiam. enigma2_crash_1660467292.log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Podaj listę zainstalowanych wtyczek. Nie mam osobiście H7 ale skoro u mnie na Vu+ Uno 4K SE jest OK to powinno działać też na H7. Obecny Graterlia OS dla ARM jest już wyłącznie na Python3 (Python2 odszedł już jakiś czas temu z repo). Być może jakaś wtyczka coś miesza bowiem jest przystosowana do Python2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Witam, po dzisiejszej aktualizacji i próbie włączenia nagrywania mam poniższy błąd, występuje na wszystkich skórkach, nawet awaryjnej: OpenPLi Enigma2 crash log crashdate=piÄ… maj 5 09:56:36 2023 compiledate=Apr 29 2023 skin=skin_default/skin.xml sourcedate=2023-04-29 branch=develop rev=2053f11 component=Enigma2 stbmodel=uno4kse stbmodel=dm8000 kernelcmdline=root=/dev/mmcblk0p4 rootfstype=ext4 rootflags=data=journal rootwait rw coherent_pool=2M vmalloc=666m bmem=641m@350m bmem=641m@2430m nimsockets=NIM Socket 0: imageissue=Graterlia OS for %h Traceback (most recent call last): File "/usr/lib/enigma2/python/StartEnigma.py", line 223, in processDelay callback(*retval) File "/usr/lib/enigma2/python/Screens/InfoBarGenerics.py", line 2693, in recordQuestionCallback if self.startInstantRecording(limitEvent=answer[1]): ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ File "/usr/lib/enigma2/python/Screens/InfoBarGenerics.py", line 2599, in startInstantRecording simulTimerList = self.session.nav.RecordTimer.record(recording) ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ File "/usr/lib/enigma2/python/RecordTimer.py", line 1141, in record self.addTimerEntry(entry) File "/usr/lib/enigma2/python/timer.py", line 189, in addTimerEntry self.calcNextActivation() File "/usr/lib/enigma2/python/timer.py", line 228, in calcNextActivation self.processActivation() File "/usr/lib/enigma2/python/timer.py", line 301, in processActivation self.doActivate(timer_list[0]) File "/usr/lib/enigma2/python/RecordTimer.py", line 895, in doActivate if w.activate(): ^^^^^^^^^^^^ File "/usr/lib/enigma2/python/RecordTimer.py", line 429, in activate open(self.Filename + self.record_service.getFilenameExtension(), "w").close() ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character '\u0144' in position 40: ordinal not in range(128) [ePyObject] (CallObject(<bound method Session.processDelay of <__main__.Session object at 0xb1ff5fb0>>,()) failed) dmesg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Problem znany od jakiegoś czasu i powraca przez naszych "kochanych" operatorów, którzy nie mogą się zdecydować jak kodować polskie znaki w opisach. Najczęściej pomaga: zatrzymanie E2; usunięcie pliku timerów z /etc/enigma2; w ustawaniach E2 ustawić trzeba najprostszą formę składni pliku nagrania; pliki, które mają złe nazwy (wywala się na nich) trzeba zmienić pod względem tej nazwy i ewentualnie ponownie wgrać do tunera. Przy czym mam doniesienia, że czasem na Eleven Sports i tak to nie działa. Być może ktoś kiedyś raz a porządnie to naprawi. Obecnie cała E2 przechodzi pełna reorganizację związana z python3, na którego nie chciano przejść latami. Teraz jest masa zaszłości, głównie związanych z tym, że python3 używa natywnie UTF-8 a python2 ISO i cała masze innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 W dniu 5.05.2023 o 12:21, tux napisał: Problem znany od jakiegoś czasu i powraca przez naszych "kochanych" operatorów, którzy nie mogą się zdecydować jak kodować polskie znaki w opisach. Najczęściej pomaga: zatrzymanie E2; usunięcie pliku timerów z /etc/enigma2; w ustawaniach E2 ustawić trzeba najprostszą formę składni pliku nagrania; pliki, które mają złe nazwy (wywala się na nich) trzeba zmienić pod względem tej nazwy i ewentualnie ponownie wgrać do tunera. Przy czym mam doniesienia, że czasem na Eleven Sports i tak to nie działa. Być może ktoś kiedyś raz a porządnie to naprawi. Obecnie cała E2 przechodzi pełna reorganizację związana z python3, na którego nie chciano przejść latami. Teraz jest masa zaszłości, głównie związanych z tym, że python3 używa natywnie UTF-8 a python2 ISO i cała masze innych. Witam, chciałby trochę odświeżyć temat. Cały czas są problemy z green screen podczas próby nagrania, lub już po jego zakończeniu, Bardzo często, na różnych kanałach zdarza się że tuner wywala green screen nie w momencie rozpoczęcia nagrania, ale po jego zatrzymaniu, zarówno ręcznie jak i przez timer. Dzisiaj zrobiłem mały test na dwóch różnych kanałach na których zakończenie nagrania zakończyło się tak samo - błędem systemu. W załącznikach przesyłam logi, proszę może pomogą w rozwiązaniu problemu. enigma2_crash_1698648871.log enigma2_crash_1698649074.log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Tomiss, Uporałeś się z tymi crash-ami ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 27 Lutego Udostępnij Opublikowano 27 Lutego W dniu 23.02.2024 o 14:02, Tetley napisał: Tomiss, Uporałeś się z tymi crash-ami ??? Niestety nie. Zmieniłem system na konkurencyjny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Pochwal się na PRIV co wybrałeś. Rozumiem, że kłopoty z nagrywaniem zniknęły? Edytowane 29 Lutego przez Tetley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 11 godzin temu, Tetley napisał: Pochwal się na PRIV co wybrałeś. Rozumiem, że kłopoty z nagrywaniem zniknęły? Żeby było jasne Graterlia to wg mnie najlepszy, najszybszy i najstabilniejszy system Enigmy, ale jak to bywa w realnym świecie nie ma rzeczy doskonałych, niestety i dlatego myślę, że tymczasowo używam softu na O... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego (edytowane) Zgadzam się z Tobą co do przedstawionej oceny. Jakoś nie do końca trafia do mnie jednak to co pisze Tux. Wszelkie buble od Operatorów winny również wywalać greeny w innych kompilacjach. A o tym nie słychać.... Może Tux ma już dość .................? Edytowane 3 Marca przez Tetley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca @tux nadal robi swoje choć już tylko w wolnych chwilach bo na więcej nie mam czasu. Natomiast błąd, o którym jest mowa dotyczy kodowania znaków polskich w EPG oraz tego, że w GOS jest pełne wsparcie UTF-8 - nie mamy protez naprawiających to co psują operatorzy bowiem GOS to Linux, a nie "woeczne obejście problemów osób, które nie mają zielonego pojęcia o tym co robią". Obecnie do EPG używamy wyłącznie tego co jest na SAT, nie zaś wtyczki EPGImport. To co było pobierane z EPGImport zawierało mieszankę kodowania UTF-8, Win-CP1280 i ISO-8859-2. To było niesterawne. Zastosowana procedura: zatrzymanie E2; usunięcie pliku timerów z /etc/enigma2; w ustawaniach E2 ustawić trzeba najprostszą formę składni pliku nagrania; pliki, które mają złe nazwy (wywala się na nich) trzeba zmienić pod względem tej nazwy i ewentualnie ponownie wgrać do tunera (np. usunąć źle kodowane znaki); usunąć pliki EPG z dysku/flash. Jednak napewno znika w devel. Od momentu kiedy używamy wymienionej procedury nikt z nas nie zanotował kolejnego przypadku GS. Skoro nie mamy GS, a to co pojawia się w GS u kogoś nie naprowadza na coś logicznego to co więcej można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca (edytowane) Cześć, Tux, Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko co podałeś wyżej w procedurze O ile bez problemu można teraz ustawić nagranie na przyszłość oraz odpalić nagranie w trybie natychmiastowym, to już każde z zadań kończy się crash-em , tuner wstaje, i nie przechodzi w standby . Co ciekawsze , wstaje i zawsze potem pracuje na tym samym kanale choć nagrywane są programy na innych kanałach POMOŻESZ??? w załączeniu „ zielony ekranik” Edytowane 14 Marca przez Tetley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Jesteś pewny, że wykonałeś wszystkie punkty zwłaszcza punkt 3? Spróbuj jeszcze zatrzymać e2 i wywalić plik z EPG oczywiście zakładam że nie używasz zwnętrznego EPG. Wykonałem wyżej wymienione czynności bardzo dawno temu i nie mam takich problemów. Ale niech się wypowie w tej sprawie @tux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetley Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Temat ogarnięty, @myszka20 miał rację!!! Należało DOKŁADNIE zrobić to co napisał @tux Serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi