Gość pitgal Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Witam, Od dwóch miesięcy testuję na ESI-88 dongle DVB-T AS102... Od kilku dni ESI przestał wykrywać ten sprzęt... GraterliaOS:~# lsusb Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Restartowałem kilka razy, wyjmowałem i wkładałem dongla, a nawet sprawdziłem na innym sofcie, ale niestety bez efektu. Podpiąłem dla sprawdzenia ten stick do NBox'a i tu wykrywa go i działa. GraterliaOS:~# lsusb Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Bus 001 Device 002: ID 0b89:0007 Coś kojarzę, że kiedyś Tux coś pisał o jakimś kondensatorze w ESI-88 związanym z magistralą USB.. Poza tym zauważyłem, że na obydwu platformach tj. NBox BSLA i ESI nie działa funkcja zasilania anteny 5v... Muszę sygnał z anteny puszczać przez zewnętrzny tuner, który daje 5v na antenę. W ustawieniach tunera jest opcja 5v dla obydwu tunerów, ale nie ma efektu jej zmiany. Oprócz tego na ESI występuje problem z nagrywaniem. Jeżeli podczas nagrywania włączę tuner i oglądam kanał z tego samego mux'a, to obcina plik z nagraniem... Na BSLA nie ma takiego problemu. Na obydwu tunerach aktualny soft w gałęzi Release. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Podczepię się pod temat, moja konfiguracja: Nbox BSLA (release)-->hub usb(aktywny obecnie bez dodatkowego zasilania): 1. Pendrive z OS 2. Czytnik kart Phoenix 3. DVB-T AS102 To rozwiązanie działa, gdy tylko podłącze dodatkowe zasilanie to po restarcie znika tuner DVB-T sprawdzone na dwóch rożnych urządzeniach: 1. Hub USB 2.0 D-Link DUB-H7 2. Hub Speed touch Czy też tak macie? Można coś z tym zrobić np. przypisać urządzenie do portu huba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 to jest przypadłość as102, podczas restartu systemu musi być wyczyszczony przez wyłączenie zasilania inaczej się nie zainicjuje. Tym zajmuje się system, ale jak do huba podepniesz zasilanie zewnętrzne na stałe to qpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitgal Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 No i po restarcie BSLA już też nie widzi dongla... WTF ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 a co ja napisałem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitgal Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Ale on już tak na amen przestaje go widzieć - nie pomagają restarty i wyjmowanie... Wrzucam na drugą partycję nowy obraz i zobaczę czy tam będzie znowu działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 to jest przypadłość as102, podczas restartu systemu musi być wyczyszczony przez wyłączenie zasilania inaczej się nie zainicjuje. Tym zajmuje się system, ale jak do huba podepniesz zasilanie zewnętrzne na stałe to qpa. Dzięki i o to mi chodziło, szkoda że jesteśmy skazani tylko na as102. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Zerknij do listy aktualizacji. Obsługujemy już inną kartę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Właśnie kiedyś widziałem co to za karta "siano" nie mogę jej znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitgal Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Ok chyba znalazłem sposób... Podłączyłem na chwilę dongla do notebooka(Win 10) i teraz znowu BSLA go wykrył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Czy chodzi o chipset Siano SMS1140? Możecie zaproponować coś sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Jeszcze raz, może jaśniej, to co napisał j00zek: Żeby po restrarcie nboksa czy esi AS102 podłączony do aktywnego huba był widoczny, to ten hub też musi zostać zrestatowany, czyli musi być takie kilka chwil, kiedy zarówno nbox jak i hub są bez prądu. Dokładniej to bez prądu chwilę musi być AS102, czyli np. trzeba go wyjąć z gniazda na moment, kiedy na wyświetlaczu jest Load. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Tak zrozumiałem o co chodziło właśnie takiej informacji o potrzebie chwilowego odłączenia od zasilania tunera AS102 podczas restartu systemu (to co właśnie robi za nas system) nigdzie nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Tak swoją drogą, aktywne huby (na pewno te moje) działają tak, że jeżeli się odłączy im zasilacz, to pobierają zasilanie z tunera (co zresztą sygnalizuje niebieskie światełko). Dopiero odłączenie i tunera i huba od zasilania jest skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczur Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Czy ktoś próbował odebrać mux-8 na k6 na częstotliwości 184.5 MHz ? Czy należy wgrać nowa listę "transponderów" zęby automatycznie można było skanować ? -w tej chwili można skanować od 474MHz. Od dziś z Katowic testowo nadawane są pasy i kanały opisane jako Test1-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Działa na donglu. Wpisałem ręcznie 184500 i 7MHz ale coś mi świta, że mam własną listę "muksów". Jak zawsze problem, ale po wykonaniu "standardowej procedury" wyszukało te kolorowe pasy. "standardowa procedura": przełączenie na działający kanał DVB-T -> wyłączenie tunera -> start -> skanowanie ręcznie ... zwykle działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi