mickey Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 A o jakim tunerze w ogóle rozmawiamy? Długo czekasz na LOAD zanim wyciągniesz wtyczkę? Dysk twardy jest? PS. Pytałem o huba, bo wtedy takie rzeczy się dzieją. Szczególnie w przypadku hubów aktywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gwozdziu Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 nbox biały 1 głowica czekam z 5minut nie ma dysku twardego A da się jakoś zrobić żeby tuner zapisywał cały rozruch gdzieś do pliku i potem bym to tu wrzucił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasik Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 @Tux swego czasu pisałem, że po wyłączeniu tunera głowica nie wstaje, dostałem info że pewnie tuner do przeglądu. Okazuje się że była inna przyczyna tego: - moja instalacja to diseqc Hotbird i Aastra a przy samym tunerze rozgałęźnik ikusi na 2 głowice. Po wyrzuceniu rozgałęźnika ikusi nie ma już problemów, podczas startu musiała 2 głowica szybciej zajmować instalację i był problem z brakiem sygnału. Drugą głowicę miałem skonfigurowaną przez przelotkę do głowicy 1. Kupiłem już multiswitcha i będzie wreszczie porządek w instalacji. Mam natomiast problem z wyświtlaniem opisów co jest nadawane na kanałach w danym momencie tzn jak wcisnę Ok i pojawia się lista kanałów to na niektórych kanałach nie mam opisu nadawanego programu. Np HBO wyświetla opis a HBO2 i Comedy już nie nawet po włączeniu tego kanału i wyjściu z powrotem do listy brak dalej opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Okazuje się że była inna przyczyna tego: - moja instalacja to diseqc Hotbird i Aastra a przy samym tunerze rozgałęźnik ikusi na 2 głowice. Przejrzałem Twoje posty z forum ... o rozgałęźniku ani słowa nie było w tym co pisałeś. Za takie "jasne formułowanie pytań" chyba jakieś punkty powinienem przyznać... A tak swoją drogą też mam przelotkę przy 5800SX. Jakiś Axing, czy coś w tym stylu. I działa zawsze. Na pewno dobrze skonfigurowałeś tunery? Coś mi się kojarzy, że nbox ma odwrotnie podpisane wejścia... ale może po prostu ten rozgałęźnik do niczego się nie nadawał. Mam natomiast problem z wyświtlaniem opisów co jest nadawane na kanałach w danym momencie tzn jak wcisnę Ok i pojawia się lista kanałów to na niektórych kanałach nie mam opisu nadawanego programu. Np HBO wyświetla opis a HBO2 i Comedy już nie nawet po włączeniu tego kanału i wyjściu z powrotem do listy brak dalej opisu. EPG, to temat... Szczegółów poszukaj po forum. Dość kompletne EPG na tydzień można ściągnąć przełączając na jakiś czas na TVP 1 HD. Kanały CP (Polsat HD, TV4, ...) zwykle mają krótkie EPG jak się na nie przełączy. Żeby załatwić sprawę na dłuższy czas przyda się EPGImport, który pobiera dane z Internetu. Automatycznie pobieranie EPG z transponderów ułatwia EPGRefresh, który o zadanej godzinie (w nocy...) przełącza na podany kanał w celu pobrania danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Biker Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Zaczął mi się zawieszać nbox i to tak, że pomaga tylko wtyczka. Gdzie mogę znaleźć jakieś logi z działania systemu w których mógłbym coś znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Po włączeniu odpowiedniej opcji w GOS Menadżerze logi pojawiają się na /hdd albo w dowolnej lokalizacji jaką zdefiniujesz. Próbowałeś zalogować się przez SSH po takim zawieszeniu? I zrobić /etc/init.d/gui restart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Biker Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 To nie jest to domyślnie włączone? Problem w tym, że tuner zawiesza się całkowicie - nie odpowiada nawet na ping, nie mówiąc o SSH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Oczywiście, że NIE JEST. Bo poza tym, że nie wszyscy potrzebują, to powoduje taką przypadłość, że dysk się nie usypia. A dokładniej: zasypia i za chwilę się budzi i tak w kółko. PS. Zawiesza się kiedy? Jak spokojnie oglądasz TV z SAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Biker Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 No masz rację. Teraz zaczął mi się resetować - system do końca nawet nie chce się załadować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gwozdziu Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Ponawiam pytanie Witam zainstalowałem graterlie na pendrivie i za każdym razem jak daję restart systemu pomimo że jest wybrane USBA to zatrzymuje się ładowanie na LOAD, pomaga dopiero odłączenie od prądu i włączenie wtedy normalnie się ładuje. Wie ktoś co jest nie tak ? pendrive wpięty bezpośrednio w tył nboxa 5800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Wcześniej pytałeś: A da się jakoś zrobić żeby tuner zapisywał cały rozruch gdzieś do pliku i potem bym to tu wrzucił? To co jest przy LOAD to tylko konsola szeregowa, czyli kabelek DEBUG. A ogólnie: Pewnie nie zawsze tak samo widzi Ci tego pendrajwa. Raz A a innym razem B ... albo wcale. A dlaczego? Jak nie masz dysku ani huba to nie mam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johnyswir Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 przy opkg update wyskakuje błąd: Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/chlists/Packages.gz. Collected errors: * opkg_download: Failed to download http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/chlists/Packages.gz, wget returned 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 @johnyswir Ręce mi opadły ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johnyswir Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Tux z tego co wiem jest to temat dla "świeżaków" tak? nigdy nie miałem nic wspólnego wcześniej z Enigmą/graterlia itd. Dlatego też pytam. Drugie pytanie jeśli był byś łaskawy odpowiedzieć na nie to: ściąga mi się film Sniper z serwisu seansik.tv IPTVplayer i gdy próbuje go odtworzyć przez exgstplayer to mam info: It seems that the video player :zewnetrzny gstplayer does not work properly STS: /bin/sh: hdd/nazwa filmu: Permission denied ERROR CODE: 126 Chciałem zainstalować inny player z opkg przez pilot lecz cały czas wyskakuje: "Błąd połączenie z OPKG" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość voyteckst Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 @johnyswir: że niby świeżak nie powinien czytać? Np. faq? Sent from mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Witam, nie wiem czy tylko u mnie, ale od którejś aktualizacji zniknął mi /etc/init.d/openpli.... czy funkcjonuje teraz pod inną nazwą? GraterliaOS:~# ls /etc/init.d/ autofs gfrontpanel gsysfscheck mountall rcS.users.sh udhcpc bootclean gmodules_init gui mountvirtfs reboot umountfs cpufreq graterlia_init halt network samba vsftpd cron gremotecontrol hostname ntpd sendsigs gbootlogo gstartinfo makedev rc softcam gboxtype gstm moderateshutdown rc.start sshd GraterliaOS:~# GraterliaOS:~# find / -name openpli GraterliaOS:~# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 gui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 danke. btw. była gdzieś wzmianka o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 A jak myślisz? http://openpli.xunil.pl/index.php/Graterlia_OS_%E2%86%92_Historia_aktualizacji_%28archiwum%29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 hmm, zawsze czytam to: http://openpli.xunil.pl/index.php/Graterlia_OS_%E2%86%92_Informacje bo ta gałąź mnie interesowała - tam tego nie znalazłem. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Bo zostało dawno przeniesione do archiwum. Jak zauważysz to zmiana z przed 4 miesięcy. ;) Skoro masz dłużej system i czytasz podaną przez ciebie stronę, to przed 2015 na pewno ten wpis był na niej widoczny. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 chodzi o to, że ja sprawdzam stronę:Informacje i aktualności (a nie historia aktualizacji) , bo tam nie ma informacji na temat gałęzi test, której nie mam - są tylko zmiany dotyczące release.. Nie ważne, koniec tematu, gui też możę być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 są jakieś dekodery z dvb-c pod Graterlię ? albo z możliwością jej zainstalowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 AA2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 a coś tańszego ? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 tuner operatora ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Czyżbyś sugerował że do UPC Mediabox HD: Pace HD DCR7111 da się wgrać Graterlie ;p - dobrze by było :-) a tak serio, jest jakiś godny uwagi dekoder z e2 i dvb-c za małe $ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 AA2. Naprawdę godny polecenia i nie za dużą kasę. No ale w sumie jak ktoś oczekuje 150zł to raczej nie znajdzie. Byle Ferguson to ponad 300zł. Może lepiej zmienić TV i dołożyć moduł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 potrzebuję proste urządzenie do oglądania TV (przełączanie kanałów i podgłaszanie/ściszanie :-) warunek konieczny to możliwość odpalenia ccama i dvb-c \. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 No to Ci wszyscy piszą. Nie ma nic taniego. Nie ma, nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pytajacy2 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Witam, mam pytanie czy do systemu Graterlia OS Ariva@link200 będzie próba dodania obsługi modułu CI, np polsat? Chodź by jeden slot:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cronos20 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 zrobiłem dzisiaj aktualizację graterlii i przestał działać pilot :-( sprzęt to nbox biały pilot org. ostatnia aktualizacja na nim był robiona ok 4 mc temu. baterie są ok. gdzie szukać przyczyn / rozwiązania problemu edit: rozebrałem boxa i widać przepalenie na obudowie nad czujnikiem IR, znaczy że problem rozwiązany :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Może rozwiązany a może nie ... zanim zaczniesz wymieniać części zacznij od wgrania czystego OS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 witam, prosiłbym o wyjaśnienie zasady działania opcji - configure to work without sat. ( pisze w wolnej chwili z pamięci, być może inaczej to teraz się nazywa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Mam takie pytanie, którym klawiszem przenosi się kanał na liście po włączeniu trybu przenoszenia? U mnie OK przełącza kanał... Z innej beczki, czy jest narzędzie na androida do edycji kanałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunfizz Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 To widocznie nie jesteś w trybie przenoszenia, skoro OK przerzuca kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Faktycznie. Trzeba po prostu wcisnąć "6" zamiast OK na "włącz tryb przenoszenia". Ale i tak dziwne ze pod OK nie chce złapać tej opcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Mam problem z dyskiem, tuner BSKA, dysk Hitachi 5K320 HTS543232L9A300, wydawało się na początku że wszystko jest ok, bo bez problemu dodałem partycje ext4 zgodnie z instrukcją pod konsolą, teraz wygląda to tak: GraterliaOS:/etc# df -h Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 60.0M 48.9M 11.1M 82% / tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /ram /dev/root 60.0M 48.9M 11.1M 82% /dev.static tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /dev tmpfs 47.9M 0 47.9M 0% /dev/shm tmpfs 47.9M 20.0K 47.9M 0% /tmp /dev/sda1 293.4G 194.0M 278.3G 0% /hdd GraterliaOS:/etc# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 60 MiB, 62914560 bytes, 122880 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 4 MiB, 4194304 bytes, 8192 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/sda: 298.1 GiB, 320072933376 bytes, 625142448 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0xd9b3496e Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sda1 2048 625142447 625140400 298.1G 83 Linux Po włączeniu tunera do prądu przez pewien czas wszystko działa poprawnie, działa timeshift, nagrywanie, IPTVPlayer. Jednak gdy wyłączę tuner w stan czuwania, i wrócę po kilku godzinach to po wyjściu z trybu czuwania dostaje zielony ekran śmierci z komunikatem iż /hdd/timeshift albo /hdd/IPTVPlyer w zalezności co chce użyć jest w trybie read only GIU się restartuje i dysku brak. Muszę odłączyć tuner z prądu i podłączyć ponownie i wszystko wraca do normy, dysk jest wdziany i jest zapis. Macie jakiś pomysł jak to zdiagnozować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 I fdisk -l po takim zniknięciu dysku już nie pokazuje? Spróbuj testowo wyłączyć usypianie dysku... Ogólnie wygląda na to, że dysk sobie znika z powodu zakłóceń w transmisji po kablu (SATA albo USB, nie wiem jaki masz dysk). Ponowne przeskanowanie magistrali SATA: echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host0/scan Czasami działa, ale lepiej spróbować wymienić kabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 I fdisk -l po takim zniknięciu dysku już nie pokazuje? nie pokazuje Ogólnie wygląda na to, że dysk sobie znika z powodu zakłóceń w transmisji po kablu (SATA albo USB, nie wiem jaki masz dysk). SATA echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host0/scan Rozumiem że po takiej operacji należy samemu od nowa pod montować dysk jeżeli już w fdisk się pojawi? Spróbuj testowo wyłączyć usypianie dysku... Czasami działa, ale lepiej spróbować wymienić kabel. Będę próbował. Zapominałem napisać że po zniknięciu dysku i samoczynnym restarcie GUI nie trzeba koniecznie odłączać zasilania, można zrobić również pełen restart z tunera też pomaga. Dzięki za szybka odpowiedź. pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Może ten dysk sam przechodzi w tryb uśpienia. Tak się to właśnie objawia. Należy wyłączyć automat. Przynajmniej na seagate to pomagało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Hitachi teoretycznie nie ma autouśpienia. Ale zerknij co powie hdparm -B /dev/sdX oraz co pokaże smartctl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Wróciłem z pracy i zastałem swój problem. Porobiłem skany o które prosiliście. Poniżej efekty. GraterliaOS:~# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 60 MiB, 62914560 bytes, 122880 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 4 MiB, 4194304 bytes, 8192 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes GraterliaOS:~# hdparm -B /dev/sda /dev/sda: HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Input/output error GraterliaOS:~# smartctl -A /dev/sda smartctl version 5.38 [sh4-unknown-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ Read defect list: asked for grown list but didn't get it Seagate Cache Log Sense Failed: scsi response fails sanity test GraterliaOS:~# echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host0/scan GraterliaOS:~# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 60 MiB, 62914560 bytes, 122880 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 4 MiB, 4194304 bytes, 8192 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/sdb: 298.1 GiB, 320072933376 bytes, 625142448 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0xd9b3496e Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sdb1 2048 625142447 625140400 298.1G 83 Linux GraterliaOS:~# hdparm -B /dev/sda /dev/sda: No such device or address GraterliaOS:~# hdparm -B /dev/sdb /dev/sdb: APM_level = 128 GraterliaOS:~# smartctl -A /dev/sdb smartctl version 5.38 [sh4-unknown-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ === START OF READ SMART DATA SECTION === SMART Attributes Data Structure revision number: 16 Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds: ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE 1 Raw_Read_Error_Rate 0x000b 100 100 062 Pre-fail Always - 0 2 Throughput_Performance 0x0005 100 100 040 Pre-fail Offline - 0 3 Spin_Up_Time 0x0007 253 253 033 Pre-fail Always - 0 4 Start_Stop_Count 0x0012 097 097 000 Old_age Always - 5046 5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 005 Pre-fail Always - 0 7 Seek_Error_Rate 0x000b 100 100 067 Pre-fail Always - 0 8 Seek_Time_Performance 0x0005 100 100 040 Pre-fail Offline - 0 9 Power_On_Hours 0x0012 074 074 000 Old_age Always - 11754 10 Spin_Retry_Count 0x0013 100 100 060 Pre-fail Always - 0 12 Power_Cycle_Count 0x0032 098 098 000 Old_age Always - 4687 191 G-Sense_Error_Rate 0x000a 100 100 000 Old_age Always - 0 192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 088 088 000 Old_age Always - 2496 193 Load_Cycle_Count 0x0012 092 092 000 Old_age Always - 82612 194 Temperature_Celsius 0x0002 171 171 000 Old_age Always - 32 (Lifetime Min/Max 8/58) 196 Reallocated_Event_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0 197 Current_Pending_Sector 0x0022 100 100 000 Old_age Always - 1 198 Offline_Uncorrectable 0x0008 100 100 000 Old_age Offline - 0 199 UDMA_CRC_Error_Count 0x000a 200 200 000 Old_age Always - 0 223 Load_Retry_Count 0x000a 100 100 000 Old_age Always - 0 GraterliaOS:~# smartctl -a /dev/sdb smartctl version 5.38 [sh4-unknown-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/ === START OF INFORMATION SECTION === Device Model: Hitachi HTS543232L9A300 Serial Number: 091010FB2400CEJ7GT7A Firmware Version: FB4OC40C User Capacity: 320,072,933,376 bytes Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall] ATA Version is: 8 ATA Standard is: ATA-8-ACS revision 3f Local Time is: Mon Apr 13 20:29:45 2015 CEST SMART support is: Available - device has SMART capability. SMART support is: Enabled === START OF READ SMART DATA SECTION === SMART overall-health self-assessment test result: PASSED General SMART Values: Offline data collection status: (0x00) Offline data collection activity was never started. Auto Offline Data Collection: Disabled. Self-test execution status: ( 0) The previous self-test routine completed without error or no self-test has ever been run. Total time to complete Offline data collection: ( 645) seconds. Offline data collection capabilities: (0x5b) SMART execute Offline immediate. Auto Offline data collection on/off support. Suspend Offline collection upon new command. Offline surface scan supported. Self-test supported. No Conveyance Self-test supported. Selective Self-test supported. SMART capabilities: (0x0003) Saves SMART data before entering power-saving mode. Supports SMART auto save timer. Error logging capability: (0x01) Error logging supported. General Purpose Logging supported. Short self-test routine recommended polling time: ( 2) minutes. Extended self-test routine recommended polling time: ( 127) minutes. SCT capabilities: (0x003d) SCT Status supported. SCT Feature Control supported. SCT Data Table supported. SMART Attributes Data Structure revision number: 16 Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds: ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE 1 Raw_Read_Error_Rate 0x000b 100 100 062 Pre-fail Always - 0 2 Throughput_Performance 0x0005 100 100 040 Pre-fail Offline - 0 3 Spin_Up_Time 0x0007 253 253 033 Pre-fail Always - 0 4 Start_Stop_Count 0x0012 097 097 000 Old_age Always - 5046 5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 005 Pre-fail Always - 0 7 Seek_Error_Rate 0x000b 100 100 067 Pre-fail Always - 0 8 Seek_Time_Performance 0x0005 100 100 040 Pre-fail Offline - 0 9 Power_On_Hours 0x0012 074 074 000 Old_age Always - 11754 10 Spin_Retry_Count 0x0013 100 100 060 Pre-fail Always - 0 12 Power_Cycle_Count 0x0032 098 098 000 Old_age Always - 4687 191 G-Sense_Error_Rate 0x000a 100 100 000 Old_age Always - 0 192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 088 088 000 Old_age Always - 2496 193 Load_Cycle_Count 0x0012 092 092 000 Old_age Always - 82613 194 Temperature_Celsius 0x0002 171 171 000 Old_age Always - 32 (Lifetime Min/Max 8/58) 196 Reallocated_Event_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0 197 Current_Pending_Sector 0x0022 100 100 000 Old_age Always - 1 198 Offline_Uncorrectable 0x0008 100 100 000 Old_age Offline - 0 199 UDMA_CRC_Error_Count 0x000a 200 200 000 Old_age Always - 0 223 Load_Retry_Count 0x000a 100 100 000 Old_age Always - 0 SMART Error Log Version: 1 ATA Error Count: 17 (device log contains only the most recent five errors) CR = Command Register [HEX] FR = Features Register [HEX] SC = Sector Count Register [HEX] SN = Sector Number Register [HEX] CL = Cylinder Low Register [HEX] CH = Cylinder High Register [HEX] DH = Device/Head Register [HEX] DC = Device Command Register [HEX] ER = Error register [HEX] ST = Status register [HEX] Powered_Up_Time is measured from power on, and printed as DDd+hh:mm:SS.sss where DD=days, hh=hours, mm=minutes, SS=sec, and sss=millisec. It "wraps" after 49.710 days. Error 17 occurred at disk power-on lifetime: 11695 hours (487 days + 7 hours) When the command that caused the error occurred, the device was active or idle. After command completion occurred, registers were: ER ST SC SN CL CH DH -- -- -- -- -- -- -- 40 51 17 e1 96 9c ea Error: UNC 23 sectors at LBA = 0x0a9c96e1 = 178034401 Commands leading to the command that caused the error were: CR FR SC SN CL CH DH DC Powered_Up_Time Command/Feature_Name -- -- -- -- -- -- -- -- ---------------- -------------------- 25 00 40 b8 96 9c e0 00 01:12:51.500 READ DMA EXT 25 00 40 78 96 9c e0 00 01:12:51.500 READ DMA EXT 25 00 40 38 96 9c e0 00 01:12:51.500 READ DMA EXT 25 00 40 f8 95 9c e0 00 01:12:51.500 READ DMA EXT 25 00 40 b8 95 9c e0 00 01:12:51.500 READ DMA EXT Error 16 occurred at disk power-on lifetime: 11689 hours (487 days + 1 hours) When the command that caused the error occurred, the device was active or idle. After command completion occurred, registers were: ER ST SC SN CL CH DH -- -- -- -- -- -- -- 40 51 01 e1 96 9c ea Error: UNC at LBA = 0x0a9c96e1 = 178034401 Commands leading to the command that caused the error were: CR FR SC SN CL CH DH DC Powered_Up_Time Command/Feature_Name -- -- -- -- -- -- -- -- ---------------- -------------------- 42 00 01 e1 96 9c e0 00 02:04:24.700 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 01 e0 96 9c e0 00 02:04:24.700 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 02 e2 96 9c e0 00 02:04:24.700 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 02 e0 96 9c e0 00 02:04:20.600 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 04 e4 96 9c e0 00 02:04:20.600 READ VERIFY SECTOR(S) EXT Error 15 occurred at disk power-on lifetime: 11689 hours (487 days + 1 hours) When the command that caused the error occurred, the device was active or idle. After command completion occurred, registers were: ER ST SC SN CL CH DH -- -- -- -- -- -- -- 40 51 01 e1 96 9c ea Error: UNC at LBA = 0x0a9c96e1 = 178034401 Commands leading to the command that caused the error were: CR FR SC SN CL CH DH DC Powered_Up_Time Command/Feature_Name -- -- -- -- -- -- -- -- ---------------- -------------------- 42 00 02 e0 96 9c e0 00 02:04:20.600 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 04 e4 96 9c e0 00 02:04:20.600 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 04 e0 96 9c e0 00 02:04:16.400 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 08 e8 96 9c e0 00 02:04:16.400 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 08 e0 96 9c e0 00 02:04:12.300 READ VERIFY SECTOR(S) EXT Error 14 occurred at disk power-on lifetime: 11689 hours (487 days + 1 hours) When the command that caused the error occurred, the device was active or idle. After command completion occurred, registers were: ER ST SC SN CL CH DH -- -- -- -- -- -- -- 40 51 03 e1 96 9c ea Error: UNC at LBA = 0x0a9c96e1 = 178034401 Commands leading to the command that caused the error were: CR FR SC SN CL CH DH DC Powered_Up_Time Command/Feature_Name -- -- -- -- -- -- -- -- ---------------- -------------------- 42 00 04 e0 96 9c e0 00 02:04:16.400 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 08 e8 96 9c e0 00 02:04:16.400 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 08 e0 96 9c e0 00 02:04:12.300 READ VERIFY SECTOR(S) EXT ef 02 00 00 00 00 00 00 02:04:12.300 SET FEATURES [Enable write cache] 42 00 10 f0 96 9c e0 00 02:04:12.300 READ VERIFY SECTOR(S) EXT Error 13 occurred at disk power-on lifetime: 11689 hours (487 days + 1 hours) When the command that caused the error occurred, the device was active or idle. After command completion occurred, registers were: ER ST SC SN CL CH DH -- -- -- -- -- -- -- 40 51 07 e1 96 9c ea Error: UNC at LBA = 0x0a9c96e1 = 178034401 Commands leading to the command that caused the error were: CR FR SC SN CL CH DH DC Powered_Up_Time Command/Feature_Name -- -- -- -- -- -- -- -- ---------------- -------------------- 42 00 08 e0 96 9c e0 00 02:04:12.300 READ VERIFY SECTOR(S) EXT ef 02 00 00 00 00 00 00 02:04:12.300 SET FEATURES [Enable write cache] 42 00 10 f0 96 9c e0 00 02:04:12.300 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 10 e0 96 9c e0 00 02:04:07.800 READ VERIFY SECTOR(S) EXT 42 00 0f e1 96 9c ea ff 02:04:07.700 READ VERIFY SECTOR(S) EXT SMART Self-test log structure revision number 1 No self-tests have been logged. [To run self-tests, use: smartctl -t] SMART Selective self-test log data structure revision number 1 SPAN MIN_LBA MAX_LBA CURRENT_TEST_STATUS 1 0 0 Not_testing 2 0 0 Not_testing 3 0 0 Not_testing 4 0 0 Not_testing 5 0 0 Not_testing Selective self-test flags (0x0): After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk. If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay. GraterliaOS:~# Jeszcze wyłączę uśpienie po czasie bezczynności ale wydaje mi się że problem występował zanim je włączyłem, poza tym problem by występował po 10 min a nie 10 godzinach. dodatkowo jak widać po zastosowaniu opcji echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host0/scan dysk się pojawił ale na /dev/sdb P.S. Może zmiana firmware coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Problem przerabiałem z dyskiem 3.5" podłączonym na kablu SATA ale wystawionym na zewnątrz i z osobnym zasilaniem w ESI-88. Nawet spłodziłem coś takiego: #!/bin/bash is_connected=`fdisk -l | grep 298.1 | wc -l` if [ "$is_connected" -eq 0 ] then data=`date '+%Y-%m-%d; %H:%M:%S'` echo "$data; state: BAD" >> /tmp/check_disk.txt umount /hdd rm -f /hdd/epg.dat echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host0/scan mount LABEL=records state=`fdisk -l | grep 298.1 | wc -l` if [ "$state" -gt 0 ] then echo "$data; state: OK" >> /tmp/check_disk.txt fi fi A było to odpalane z crona co godzinę. I raczej nie bardzo pomogło :( Znaczy echo, które wywołuje restart szyny SATA nie zawsze działało. Skończyło się i tak na zamontowaniu normalnego dysku w kieszonce w ESI i się uspokoiło. Spróbuj z inną taśmą SATA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Wróciłem z pracy i zastałem swój problem... ... dysk się pojawił ale na /dev/sdb P.S. Może zmiana firmware coś pomoże za manualem: 12.5.1 Power Mode Sleep Mode The lowest power consumption when the device is powered on occurs in Sleep Mode. When in sleep mode, the device requires a reset to be activated. Zaznaczone w połączeniu z Twoją informacją, że dysk zmienił przypisanie z sda na sdb wskazuje w moim rozumieniu, że sam przechodzi w tryb sleep. Najprostsze sprawdzenie, czy to tutaj leży problem, to nie pozwolić dyskowi się uśpić. Przykładowy skrypt załączony. Po uruchomieniu z konsoli, będzie co sekundę kasował i tworzył plik w katalogu /hdd (zakładam, że tutaj masz zamontowany dysk). Zostawisz go tak na czas Twojej pracy i po powrocie z domu wszystko stanie się jasne. test.sh.txt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zapuściłem skrypt, zobaczymy wieczorem. Dziwi mnie tylko fakt iż dyski hitachi są polecane do nboxa, a inni nie mają takich problemów ze sleep mode, hmm. Zobaczymy wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Nie wiem jak inni, ale problemy z dyskami, w tym hitachi, które kiedyś zaobserwowałem na UFS910 (ta sama architektura co nbox) to: - tryb sleep, albo standby w zależności od nazewnictwa. Wyłączenie rozwiązywało problem - tryb SATA2, po przestawieniu na SATA1 wszystko działało poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zember Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Nie musiałem czekać do wieczora, własnie zdalnie się zalogowałem: GraterliaOS:/hdd# ps -A PID TTY TIME CMD 1 ? 00:00:06 init 2 ? 00:00:00 kthreadd . . . 1410 ? 00:03:44 enigma2 1487 ? 00:01:04 test.sh < --- JAK WIDAĆ SKRYPT DZIAŁA CAŁY CZAS 5512 ? 00:00:01 sshd 5552 pts/1 00:00:00 sh 6019 pts/1 00:00:00 ps GraterliaOS:/hdd# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 60 MiB, 62914560 bytes, 122880 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 4 MiB, 4194304 bytes, 8192 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes GraterliaOS:/hdd# ls IPTVCache lost+found epg.dat movie graterlia-manager_0.1.129_sh4.ipk timeshift.D4MyZY.sc GraterliaOS:/hdd# touch ooooo.file touch: ooooo.file: Read-only file system GraterliaOS:/hdd# GraterliaOS:/hdd# cat epg.dat cat: read error: Input/output error GraterliaOS:/hdd# Wieczorem mogę pokombinować z kablem SATA - tryb sleep, albo standby w zależności od nazewnictwa. Wyłączenie rozwiązywało problem - tryb SATA2, po przestawieniu na SATA1 wszystko działało poprawnie Sprawdzę czy to się da zrobić pod linuxem. P.S. Skrypt test.sh odpaliłem z opcja & wychodziłem z domu to na 100% działał po zamknięciu SSH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 sprawdź później datę modyfikacji pliku /hdd/aqq.sh ona Ci powie kiedy się wywalił. Może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi