jordi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Nie wiem czemu, ale dziś nie mogę się połączyć z tunerem przez konsolę. Zawsze używałem Putty na PC lub JuiceSSH na Androidzie i nigdy nie miałem problemu, aż do dziś. Jest to o tyle dziwne, że nic znaczącego nie było grzebane. Wczoraj jeszcze bez problemu poszedł update i wszystko działało. Połączenie sieciowe jest, przez FTP mogę się normalnie łączyć podobnie jak i OpenWebif więc karta sieciowa raczej ok. Jedyne co dziś było robione to ustawienie czuwania tunera po uruchomieniu. Tzn. zainteresował mnie wątek o restarcie GUI bez włączania TV, bo czasami też mi to przeszkadza jak TV się włącza gdy zrobię update z konsoli i restart GUI. Postanowiłem wypróbować ustawienie: Menu->Ustawienia->System->Inne: "Czuwanie tunera po uruchomieniu" - przełączyć na "Tak" ale wykonałem restart GUI z pilota. Po restarcie tuner się włączył więc pomyślałem że może powinienem to wykonać (tzn. restart GUI) z konsoli przy wyłączonym dekoderze, bo tak najczęściej robię aktualizacje, ale wtedy zauważyłem że nie działa połączenie z terminalem. Może to przypadek/zbieg okoliczności i już wcześniej coś się stało, może to jakaś pierdoła tylko. Szukam na forum od jakiegoś czasu, ale jedynie znajdowałem przypadku odwrotnej sytuacji gdy nie działało FTP a konsola była ok. Ktoś się tym spotkał ? Mam kopię zapasową więc w ostateczności przywrócę i zobaczę czy będzie ok, ale to zawsze chwilę trwa aby na pena wrzucić więc może ktoś coś doradzi ? ew. może próbować od nowa skonfigurować router ? (na chwilę obecną mam wyłączone DHCP i przypisany sztywne IP do tunera... ) edit: zmiana ustawień routera nic nie dała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 A telent na porcie 23 działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Jak go uaktywnisz przez chkconfig. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jordi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 telnet tez nie działa. Zabieram sie za przywrocenie kopii zapasowej zrobionej jakis tydzien temu i zobaczymy czy pojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Restart tunera zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jordi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Restart tunera zrobiłeś? Tak robiłem i niestety nic to nie pomogło. Po spędzeniu kilku godzin na szukaniu rozwiązania w sieci dałem sobie spokój i przywróciłem kopię zapasową (na szczęście z wersją w nand było wszystko ok) i teraz śmiga jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Witam W śmietniku też coś idzie znaleźć http://forum.xunil.pl/index.php/topic,3391.msg46640.html#msg46640 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jordi Opublikowano 27 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Czyli przyczyną mógł być np. problem z błędem w busybox? Hmm czytałem ten wątek kilka dni temu, ale jakoś dziś nie skojarzyłem poruszonego problemu z tym co było u mnie, być może gdybym sprawdził odbyłoby się bez dzisiejszego stresu. Teraz to już gdybanie, ale aktualizacja busyboxa była kilka dni temu (23 dokładnie) i wtedy też ją pobrałem i błędów nie było. Potem wszystko normalnie działo. Wczoraj jeszcze robiłem kolejną aktualizację (plugin shotyourscreen) i też konsola hulała a dziś już nie. Czy w takim razie możliwe że się samo z siebie coś z busybox popsuło? Ciężko mi w to uwierzyć, choć może coś gdzieś po drodze mi umknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi