Jump to content

Graterlia archiwalne repo

tomciu

Recommended Posts

Czy posiada ktoś w swoich archiwach kopię repo dla GOS 2.1.6 (nbox5800)?

Dokładniej chodzi o ten okres:

Linux GraterliaOS 2.6.32.59_stm24_0211 #21 PREEMPT Sat Apr 13 12:47:21 CEST 2013 sh4 GNU/Linux

(Enigma 2015-05-13-trunk, ostatnia aktualizacja 2015-09-29)

i paczkę odpowiedzialną za pełną obsługę partycji ntfs (odczyt, zapis)

Odczyt domyslnie mam. Moge bez problemu zamontowac dysk/i, ale tylko w trybie do odczytu. Problem jezt z zapisem, bo brakuje mi modulu z pelnym wsparciem ntfs.

Doskonale zdaje sobie sprawe, ze rozwiazaniem problemu jest instalacja najnowszej wersji GOS, ale w tym specyficznym przypadku takie cos nie wchodzi w gre.

Odczyt domyslnie mam. Moge bez problemu zamontowac dysk/i, ale tylko w trybie do odczytu. Problem jezt z zapisem, bo brakuje mi modulu z pelnym wsparciem ntfs.

Doskonale zdaje sobie sprawe, ze rozwiazaniem problemu jest instalacja najnowszej wersji GOS, ale w tym specyficznym przypadku takie cos nie wchodzi w gre.

Zdajesz sobie sprawę, że zapis na dysku NTFS spod systemu innego niż Windows może spowodować błędy włącznie z całkowitą stratą wszystkich danych?

Doskonale to rozumiem.Skoro nie ma takego modulu to trudno.

Zrobilem to inaczej. Dysk poszedl w ext2, a na windowsy wrzucilem program do obslugi  partycji "linuksowych". Na razie to dziala, ale nie ukrywam, ze natywne wsparcie tego w GOS byloby mile widziane ;)

Natywnego wsparcia dla NTFS nie było i raczej nigdy nie będzie w Linux ze względu na politykę firmy Microsoft.

Sterownik z opcją WRITE jest dostępny ale powstał na podstawie "domysłów" i nie ma gwarancji, że wszystko będzie OK. Z tego powodu w GOS nigdy go nie będzie. GOS ma być stabilnym systemem.