tomciu Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Czy posiada ktoś w swoich archiwach kopię repo dla GOS 2.1.6 (nbox5800)? Dokładniej chodzi o ten okres: Linux GraterliaOS 2.6.32.59_stm24_0211 #21 PREEMPT Sat Apr 13 12:47:21 CEST 2013 sh4 GNU/Linux (Enigma 2015-05-13-trunk, ostatnia aktualizacja 2015-09-29) i paczkę odpowiedzialną za pełną obsługę partycji ntfs (odczyt, zapis) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Potrzebujesz to tylko dla paczki dla ntfs do odczytu/zapisu? Chodzi Ci tylko o odczyt, czy też zapis? Obsługę, m.in. ntfs masz w paczce: kernel-modules-extrafs-gos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomciu Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Odczyt domyslnie mam. Moge bez problemu zamontowac dysk/i, ale tylko w trybie do odczytu. Problem jezt z zapisem, bo brakuje mi modulu z pelnym wsparciem ntfs. Doskonale zdaje sobie sprawe, ze rozwiazaniem problemu jest instalacja najnowszej wersji GOS, ale w tym specyficznym przypadku takie cos nie wchodzi w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 W nowej GOS o ile mnie pamięć nie myli też nie ma zapisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Odczyt domyslnie mam. Moge bez problemu zamontowac dysk/i, ale tylko w trybie do odczytu. Problem jezt z zapisem, bo brakuje mi modulu z pelnym wsparciem ntfs. Doskonale zdaje sobie sprawe, ze rozwiazaniem problemu jest instalacja najnowszej wersji GOS, ale w tym specyficznym przypadku takie cos nie wchodzi w gre. Zdajesz sobie sprawę, że zapis na dysku NTFS spod systemu innego niż Windows może spowodować błędy włącznie z całkowitą stratą wszystkich danych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomciu Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Doskonale to rozumiem.Skoro nie ma takego modulu to trudno. Zrobilem to inaczej. Dysk poszedl w ext2, a na windowsy wrzucilem program do obslugi partycji "linuksowych". Na razie to dziala, ale nie ukrywam, ze natywne wsparcie tego w GOS byloby mile widziane ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Natywnego wsparcia dla NTFS nie było i raczej nigdy nie będzie w Linux ze względu na politykę firmy Microsoft. Sterownik z opcją WRITE jest dostępny ale powstał na podstawie "domysłów" i nie ma gwarancji, że wszystko będzie OK. Z tego powodu w GOS nigdy go nie będzie. GOS ma być stabilnym systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi