tomiss Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Witam, wiem że to stary temat ale chciałbym trochę go odświeżyć. Zamieniłem w swoim BSLA ww głowice i niestety wg wskazań tunera na STV090 mam sygnał w zależności od kanału słabszy o ok. 10%. Czytałem FAQ i teoretycznie powinno być lepiej. I w związku z tym mam pytanie, na ile można polegać na wskazaniach sygnału w nowym OS ? Na głowicy STB0899 na kanałach Polsatu miałem nawet 99% teraz to "tylko" 81%. Czy może problemem jest sama głowica, kupiłem używkę, kondensatory wyglądają na oko dobrze ale wiadomo na oko to... Na starej głowicy STB0899 miałem świeżo co wymienione wszystkie. Pytanie do znawców czy te kondensatory mogą powodować że sygnał jest aż o tyle niższy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Te wskaźniki niewiele mają wspólnego z pomiarem. Jest to jakiś tam sobie numerek wg jakiejś wewnętrznej skali urządzenia. Porównywalne są wskazania na jednym urządzeniu na różnych kanałach, czy też na dwóch urządzeniach tego samego typu na różnych instalacjach. A poza tym to dla odbioru istotne są SNR i BER (jeżeli sterownik głowicy go podaje), AGC jest raczej mało użyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Te wskaźniki niewiele mają wspólnego z pomiarem. Jest to jakiś tam sobie numerek wg jakiejś wewnętrznej skali urządzenia. Porównywalne są wskazania na jednym urządzeniu na różnych kanałach, czy też na dwóch urządzeniach tego samego typu na różnych instalacjach. A poza tym to dla odbioru istotne są SNR i BER (jeżeli sterownik głowicy go podaje), AGC jest raczej mało użyteczne. Wartości które podałem to są dla SNR, BER na obu głowicach ma mniej więcej to samo, tak jak AGC. Tylko SNR wyraźnie spada na STV090. Ale tak czy inaczej wyjąłem STV090 bo tuner zaczął wariować, po restarcie widział tylko jedną głowicę, po kolejnym obie ale żadna nie łapała sygnału, dopiero wyłączenie z zasilania i ponowny restart pomaga. W przyszłym tyg. może się uda wymienić kondensatory i wtedy zobaczę. Może być że ta głowica jest "trafiona". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Swego czasu miałem okazję używać BSLA z głowicami od BSKA. U mnie zysk był zauważalny i warty zachodu. Zakładając że głowica jest sprawna, najlepiej sprawdź na obu głowicach jaki masz BER, mimo że nawet SNR możesz mieć niższy, ale jak jest BER też niższy to jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Ze swojej strony mogę dodać tylko że korzystam z STV090 w BSLA. Przyznam, że nie zauważyłem takich objawów. Głowica działa można powiedzieć od strzału. Co do sygnału nie mogę za wiele powiedzieć, bo było to dosyć dawno temu. Nie przypominam sobie aby było gorzej niż na STB0899. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Ale tak czy inaczej wyjąłem STV090 bo tuner zaczął wariować, po restarcie widział tylko jedną głowicę, po kolejnym obie ale żadna nie łapała sygnału, dopiero wyłączenie z zasilania i ponowny restart pomaga. Jeżeli coś nie tak jest wykrywane przez E2 to musiałbyś sprawdzić w terminalu boxtype (cat /proc/boxtype). To co tam jest wpisywane zależy w skrócie od tego co odpowiedziała na zapytanie głowica a to następnie warunkuje, który sterownik głowicy jest ładowany. BTW: Podobnie jak myszka20[/member] wymieniałem głowicę ... wyciągnąłem, włożyłem i zakręciłem ... i więcej się nie przejmowałem. [był tam jakiś drobny zonk, ale szczegółów już nie pamiętam - kojarzę, że tylko zajrzałem, czy na pewno wszystko poprawnie włożyłem i wstało normalnie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Ale tak czy inaczej wyjąłem STV090 bo tuner zaczął wariować, po restarcie widział tylko jedną głowicę, po kolejnym obie ale żadna nie łapała sygnału, dopiero wyłączenie z zasilania i ponowny restart pomaga. Jeżeli coś nie tak jest wykrywane przez E2 to musiałbyś sprawdzić w terminalu boxtype (cat /proc/boxtype). To co tam jest wpisywane zależy w skrócie od tego co odpowiedziała na zapytanie głowica a to następnie warunkuje, który sterownik głowicy jest ładowany. BTW: Podobnie jak myszka20[/member] wymieniałem głowicę ... wyciągnąłem, włożyłem i zakręciłem ... i więcej się nie przejmowałem. [był tam jakiś drobny zonk, ale szczegółów już nie pamiętam - kojarzę, że tylko zajrzałem, czy na pewno wszystko poprawnie włożyłem i wstało normalnie] U mnie generalnie za pierwszy razem też tak było, no ale to było uruchomienie po wyłączeniu zasilania. Tuner w takiej sytuacji wykrył głowice prawidłowo, system podawał STV090, ale jak już napisałem problem był po restarcie bez wyłączania zasilania. Nie mniej na razie muszę wymienić kondensatory, dopiero wtedy ponownie wróci ona do tunera i będę mógł coś więcej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitates Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Witam Ja też zainstalowałem nową głowice bez problemu działa mi wszystko normalnie nie czuje żadnej różnicy nawet przy poborze prądu jest tak samo ale nie wyciągałem i tak zostało działa do dzisiaj. :D A zachwalali że bedzie tak super :P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Interesuje mnie zmiana głowicy w tunku bska na głowicę bzzb, czy to jest operacja plug&play (oprócz oczywiście wycinki obudowy) czy tam więcej modów trzeba robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Trzeba dolutować piny do płyty. BSKA nie ma wszystkich wymaganych do podwójnej głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 A bez dolutowania pójdzie chociaż jedna? Interesuje mnie wzrost jakości, i spadek poboru prądu - niekoniecznie druga głowica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iRudy Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Bez dodatkowych pinów będą widziane dwie, ale działać oczywiście będzie jedna. Dodatkowo żeby działał diseq, trzeba dolutować chyba 2 rezystory ale z pamięci nie powiem Ci oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Bez dodatkowych pinów będą widziane dwie, ale działać oczywiście będzie jedna. Dodatkowo żeby działał diseq, trzeba dolutować chyba 2 rezystory ale z pamięci nie powiem Ci oznaczeń. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi