Jump to content

JAK USPRAWNIĆ DZIAŁANIE PILOTA OD DEKODERA

Guest kriss85

Recommended Posts

Guest kriss85

Witam,jestem posiadaczem Dekodera ADB5800. Mam duży problem z pilotem który łapie sygnał co kilka wciśnięć. Testowałem już inne piloty i wszystkie mają ten sam problem. Próbowałem również podpowiedzi aby na płycie główniej na wyłączonym dekoderze wypiąć i wpiąć wtyczkę od front panelu. Wyłączenie trybu oczszędzania na TV również nie pomogło.

Doczytałem że można zainstalować na RAW, natomiast w najnowszej dystrybucji Graterli nie wiem jakie paczki należy zainstalować/przeinstalować. Możecie podpowiedzieć co można jeszcze spróbować zrobić ?

Ja bym zaczął od przeczyszczenia "styków" na płycie pilota oraz samych padów. W pewnym stopniu to pomoże oczywiście nie na wieczność... Możesz sobie również sprawdzić czy pilot wysyła sygnał przy naciśnięciu do tunera i wyeliminować winę tunera w jego działaniu. Skieruj kamerę z telefonu na diodę nadawczą pilota i wciskaj przyciski.... na ekranie telefonu zobaczysz wiązkę... jeżeli pilot nie wysyła to raczej wina pilota niż jakichkolwiek plików czy systemu w tunerze.