dreamer_sat Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Witam czytam opisy ale żaden nie sprecyzowany podpowie ktoś mam na wyświetlaczu napis load kondensatory nie spuchnięte zdemontowałem głowice i bez efektów proszę o podpowiedz ... DEKODER BSKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 http://forum.xunil.pl/index.php/topic,81.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamer_sat Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 sorka ziom ale tu niema nic o moim problemie możesz doprecyzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Może najpierw spróbuj sam odpowiedzieć na pytanie co może powodować LOAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamer_sat Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 no właśnie próbuje kondensatory sprawdziłem ubooty sprawne próbowałem dograć image poszło sprawnie a i tak uruchamia się uboot i potem staje na load Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 A co pojawia się przed LOAD? Wypisz wszystko w kolejności pojawiania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamer_sat Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 jak startuje to jest UBOOT - naod- load Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Jeżeli jest system w NAND, uboot by freebox i LOAD to jedyne co mi przychodzi do głowy to BSKA z VFD. Tuner oczywiście działa ale LOAD cały czas wisi na VFD. Czy tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamer_sat Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Nie wyświetlacz jest oryginał nie był zakładany VFD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Czy to samo masz z PEN? Wgrywając SOFT to NAND ma na końcu -OK- ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamer_sat Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 po wgraniu softu mam komunikat OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spine Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 miałem to samo ... powodem był jeden z kondensatorów na płycie głównej - dlatego tuner na starcie się zawieszał kondensator nie był spuchnięty ale był wadliwy. (dopiero po wlutowaniu widać było że jest delikatnie, wręcz minimalnie leciutko podniesiony) Po jego wymianie dekoder odrazu ruszył. Męczyłem się z tematem ponad dwa tyg - wgrywanie ubotów, kombinacje ze zworkami, wgrywanie flasha, pendriwie itp itd nic nie pomagało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreamer_sat Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 dzięki zio miałem to samo ... powodem był jeden z kondensatorów na płycie głównej - dlatego tuner na starcie się zawieszał kondensator nie był spuchnięty ale był wadliwy. (dopiero po wlutowaniu widać było że jest delikatnie, wręcz minimalnie leciutko podniesiony) Po jego wymianie dekoder odrazu ruszył. Męczyłem się z tematem ponad dwa tyg - wgrywanie ubotów, kombinacje ze zworkami, wgrywanie flasha, pendriwie itp itd nic nie pomagało. dzięki ziom za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajretX Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Może to pomoże http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1449.0.html W sumie to chyba nie ten problem. Myslałem, że dekoder normalnie ci działa - tyle że z napisem LOAD na wyświetlaczu. Ale dekoder Ci nie działa, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rafciu Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Witam chciał bym odświeżyć temat, ponieważ mam mały problem z swoim BSKA dekoder zatrzymuje się na napisie LOAD i dalej się nie uruchamia, czyli mamy tak boot-> nand-> load i stop. Obecnie zrobiłem: - wymieniłem kondensatory te które najczęściej wysiadają (C270, C271,C272, C273, C541, C122, C518) - wgrałem na nowo Nbox Duo_Multiboot_v2 Multi MAC 09_2013 Wersja FST A0000000 przeznaczona do dekoderów z pamięcią wymienioną na nową FST. - wgrałem na nowo Image Nbox_adb5800_Freebox_v8.3+IPTV+Player2_j00zek.zip takie miałem sprawdzone na drugi dekoderze. Niestety nie przyniosło to rezultatu: W terminalu po podpięciu się do złącza debug ładowanie image przebiega : Board: Nbox [29-bit mode] by FREEBOX U-Boot FbCRC (Nov 7 2011 - 15:35:30) - stm23_0053 DRAM: 128 MiB NOR: 4 MiB NAND: 64 MiB In: serial Out: serial Err: serial Hit any key to stop autoboot: 0 NAND read: device 0 offset 0x3c00000, size 0x300000 Reading data from 0x3effe00 -- 100% complete. 3145728 bytes read: OK ## Booting image at a5000000 ... Image Name: Linux-2.6.32.59_stm24_0211 Image Type: SuperH Linux Kernel Image (gzip compressed) Data Size: 1872893 Bytes = 1.8 MiB Load Address: 84001000 Entry Point: 84002000 Verifying Checksum ... OK Uncompressing Kernel Image ... OK Starting kernel console=ttyAS0,115200 root=/dev/mtdblock0 rw rootfstype=jffs2 mem=128m coprocessor_mem=4m@0x10000000,4m@0x10400000 nwhwconf=device:eth0,hwaddr:00:03:91:85:01:01 init=/bin/devinit - 0x00000000 - 0 ... init=/bin/devinit - 0x00000000 - 0 ... <-tu się zatrzymuje i dalej nic się nie dzieje. W czym jeszcze może być problem, co jeszcze można sprawdzić. spine czy pamiętasz może gdzie mniej więcej w jakiej okolicy płyty głównej miałeś jeszcze uszkodzony kondensator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 - wgrałem na nowo Image Nbox_adb5800_Freebox_v8.3+IPTV+Player2_j00zek.zip takie miałem sprawdzone na drugi dekoderze. Ten image nie jest tutaj wspierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rafciu Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 - wgrałem na nowo Image Nbox_adb5800_Freebox_v8.3+IPTV+Player2_j00zek.zip takie miałem sprawdzone na drugi dekoderze. Ten image nie jest tutaj wspierane. Wiem o tym, tylko jakie to ma znaczenie jeśli próba załadowania każdej z trzech dystrybucji czyli: Graterlia OS, Freebox jak i PKT Hyperion kończy się tak samo jak podałem wyżej. Na wyświetlaczu boot ->nand -> load (dla pkt jest inaczej inny uboot), a w terminalu: init=/bin/devinit - 0x00000000 - 0 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Czy z USB masz to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rafciu Opublikowano 21 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Właśnie też wpadłem na ten pomysł i jestem na etapie sprawdzania. Edit: Z pena jest tak samo : boot-> usba-> load i stop. HDD nie mam. Zasilacz też zmieniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi