tomiss Posted August 7, 2023 Share Posted August 7, 2023 Witam, zaktualizowałem dzisiaj system i chyba coś nie zadziałało, ponieważ po restarcie tuner nie montuje dysku wewnętrznego ani udziału sieciowego. Sprawdziłem plik fstab i wszystko jest takie same jak przed aktualizacją. Ręcznie w konsoli mogę zamontować wszystko bez problemu. Co jeszcze powinienem sprawdzić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted August 8, 2023 Share Posted August 8, 2023 Trzeba by wrócić wersją softu sprzed UPD i aktualizować pakiet po pakiecie. Inaczej będzie trudno dojść co się dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszka20 Posted August 8, 2023 Share Posted August 8, 2023 Obawiam się że problem pojawił się dużo wcześniej, ale widoczny jest po całkowitym zaniku zasilania lub czasem reboot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted August 8, 2023 Author Share Posted August 8, 2023 6 godzin temu, tux napisał: Trzeba by wrócić wersją softu sprzed UPD i aktualizować pakiet po pakiecie. Inaczej będzie trudno dojść co się dzieje. Witam, zrobiłem małe dochodzenie i do aktualizacji są: openssl - 3.1.1 - 3.1.2 libgcc - 13.1.1 - 13.2.0 iproute2 - 6.3.0 - 6.4.0 licenses - 20230321 - 20230729 ncurses - 6.4 - 6.4-1 enigma2-skin-pli-fullhd - 20230513 - 20230728 curl - 8.1.2 - 8.2.1 libgomp - 13.1.1 - 13.2.0 oscam-gos-webif - 1.20.r11719 - 1.20.r11720 libstdc++ - 13.1.1 - 13.2.0 util-linux - 2.38.1 - 2.39.1 opkg - 0.6.1-1 - 0.6.2 a problematyczny jest pakiet "util-linux". Po aktualizacji zasoby nie montują się automatycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted August 8, 2023 Share Posted August 8, 2023 Problem dotyczy jakiego odbiornika? Czy po wykonaniu polecenia "mount -a" jest OK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted August 9, 2023 Author Share Posted August 9, 2023 14 godzin temu, tux napisał: Problem dotyczy jakiego odbiornika? Czy po wykonaniu polecenia "mount -a" jest OK? VU+ UNO 4K SE Nie mogę już sprawdzić, ponieważ sysupdate już nie pokazuje że coś jest do aktulalizacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted August 9, 2023 Share Posted August 9, 2023 Chwilowo wróciliśmy do util-linux v 2.38.1. Musimy ustalić dlaczego nowa wersja ignoruje plik fstab. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted November 30, 2023 Author Share Posted November 30, 2023 (edited) Witam, pojawił się nowy problem po aktualizacji którą zrobiłem wczoraj. Problem objawia się brakiem połączenia z siecią LAN po kilkunastu minutach (nie jestem w stanie dokładnie określić ile) pozostawania w trybie czuwania. Po tym czasie brak możliwości połączenia z tunerem zarówno przez ftp,www, jak i ssh. Pomoga tylko restart systemu. Restart tylko GUI powoduje zawieszenie, ale bez green screen, wisi na "klepsydrze". Tuner połączony kablem. Poprzednią aktualizację robiłem tydzień wcześniej, więc podejrzewam, że to problem z najnowszymi pakietami. Powrót do backupu który zrobiłem sobie 11.11 rozwiązuje problem. Edited November 30, 2023 by tomiss Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted December 14, 2023 Author Share Posted December 14, 2023 W dniu 30.11.2023 o 11:23, tomiss napisał: Witam, pojawił się nowy problem po aktualizacji którą zrobiłem wczoraj. Problem objawia się brakiem połączenia z siecią LAN po kilkunastu minutach (nie jestem w stanie dokładnie określić ile) pozostawania w trybie czuwania. Po tym czasie brak możliwości połączenia z tunerem zarówno przez ftp,www, jak i ssh. Pomoga tylko restart systemu. Restart tylko GUI powoduje zawieszenie, ale bez green screen, wisi na "klepsydrze". Tuner połączony kablem. Poprzednią aktualizację robiłem tydzień wcześniej, więc podejrzewam, że to problem z najnowszymi pakietami. Powrót do backupu który zrobiłem sobie 11.11 rozwiązuje problem. Witam, w związku z brakiem zainteresowania, a chciałbym zaktualizować tuner, mam pytanie czy ktoś może potwierdzić mój problem ? A może problem jest już znany i rozwiązany ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszka20 Posted December 14, 2023 Share Posted December 14, 2023 Powinno już być OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted December 14, 2023 Author Share Posted December 14, 2023 2 godziny temu, myszka20 napisał: Powinno już być OK. Super, dzięki wielkie za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts