tomiss Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 (edytowane) Witam, Ostatnio wymieniłem sobie TV na nowego Philipsa i mam pytanie w związku z działaniem sterowania tunerem z użyciem pilota TV. Oczywiście w ustawieniach TV i tunera wszystko jest włączone, ale o ile sterowanie głośnością, czy włączanie i wyłączanie wszystkich urządzeń z użyciem jednego pilota od TV działa poprawnie, to sterowanie tunerem tj. m.in przełączanie kanałów nie działa od razu prawidłowo. Tzn. po uruchomieniu muszę wejść w źródła na TV (pomimo że obraz z tunera jest już wyświetlany) i ponownie wybrać ten sam port HDMI i dopiero po tej czynności pilot TV zaczyna sterować tunerem. Dla testów próbowałem inny system niż Graterlia i tam też nie jest w 100% prawidłowo, ale sterowanie nie wymaga ponownego wybierania źródła, wystarczy poczekać kilka sekund (tak jakby TV i tuner synchronizowały się) i po tym czasie można już sterować tunerem z użyciem pilota TV. Mam pytanie, czy tak to powinno działać ? Czy może brakuje u mnie jakiś sterowników ? Czy może to problem kompatybilności tunera i TV ? Tuner: VU+ Uno4K SE Edytowane 8 Listopada 2021 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Obstawiam niekompatybilności. Nie jest to pierwszy przypadek. Czasem ktoś coś w jakimś "IMAGE" doda/przepisze/udrożni. Ale też trzeba mieć świadomość, że zadziała "to coś" ale "tamto coś" przestaje. CEC jest tematem wałkowanym odkąd pamiętam. Dotyczy zarówno sprzętów z E2 jak i sprzetów operatorów. Generalnie WIECZNIE coś nie działa jak powinno. U mnie Samsung + Uno 4K SE nie działa całkowicie. Nawet ARC za cholerę. Dlaczego? Zwalili tak soft, że działa poprawnie tylko sam ze sobą czyli Samsung + Samsung. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 8 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 7 minut temu, tux napisał: Obstawiam niekompatybilności. Nie jest to pierwszy przypadek. Czasem ktoś coś w jakimś "IMAGE" doda/przepisze/udrożni. Ale też trzeba mieć świadomość, że zadziała "to coś" ale "tamto coś" przestaje. CEC jest tematem wałkowanym odkąd pamiętam. Dotyczy zarówno sprzętów z E2 jak i sprzetów operatorów. Generalnie WIECZNIE coś nie działa jak powinno. U mnie Samsung + Uno 4K SE nie działa całkowicie. Nawet ARC za cholerę. Dlaczego? Zwalili tak soft, że działa poprawnie tylko sam ze sobą czyli Samsung + Samsung. Dzięki za odpowiedź. W 100% rozumiem i też już w przeszłości miałem z tym problemy. Ale włączyłem logowanie HDMI do pliku i zauważyłem że po ponownym wybraniu źródła idą komendy: Rx: 15:15:00 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 15:15:00 <Report Power Status> > 90 00 [0x00] Rx: 15:15:01 <Set Stream Path> < 86 11 00 porównałem z sytuacją gdzie uruchamia się wszystko od zera i tam brakuje <Report Power Status> > 90 00 [0x00] . Czy to może być brakującym poleceniem przy włączaniu urządzeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Na już nie pamiętam, bo nie ja się tym zajmowałem a chyba @mickey- poszukaj na forum jak wysłać komendę po HDMI. Jeżeli 90 00 zadziała z terminala po uruchomieniu urządzeń to można użyć skryptów od ON/OFF z E2 aby wysłać tę komendę podczas uruchamiania E2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 8 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Godzinę temu, tux napisał: Na już nie pamiętam, bo nie ja się tym zajmowałem a chyba @mickey- poszukaj na forum jak wysłać komendę po HDMI. Jeżeli 90 00 zadziała z terminala po uruchomieniu urządzeń to można użyć skryptów od ON/OFF z E2 aby wysłać tę komendę podczas uruchamiania E2. Kurcze szukam, szukam i na naszym forum jest tylko info jak to było na Nboxie. W moim Vu+ ścieżka /proc/stb/hdmi/cec jest pusta. Znalazłem tylko /dev/hdmi_cec ale przy próbie uruchomienia ma komunikat "urządzenie lub zasoby zajęte" . Masz może pomysł jak to uruchomić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Nie wiem czy na próbę nie musisz zatrzymać E2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 19 godzin temu, tux napisał: Nie wiem czy na próbę nie musisz zatrzymać E2. Też już na to wpadłem, ale bez rezultatu. I teraz nie mam pewności czy nie działa polecenie 9000, czy może należy uruchomić inną komendą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 Witam, co prawda chcę poruszyć troszkę inny temat, ale że dotyczy HDMI-CEC to stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać nowy temat. Ostatnio bawiłem się innymi softami i zauważyłem fajną rzecz w konfiguracji HDMI-CEC. Chodzi o opcję wyłączania się automatycznie tunera i tylko tunera, w sytuacji gdy w TV przełączone zostało źródło na inne niż to do którego podłączony jest VU+, np. inne HDMI lub aplikacje streamingowe itd. I w związku z tym mam pytanie, czy w naszej graterli jest coś takiego możliwe ? Jeżeli tak, to jak skonfigurować, w innym sofice nazywało się to chyba "sterowanie danymi z TV" lub podobnie, u nas tego nie znlazłem. A jeżeli nie ma możliwości dzisiaj, czy jest szansa na dodanie takiej opcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 22 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Witam, Wiem, że temat HDMI-CEC to niestety temat rzeka, ale może ktoś ma pomysł jak rozwiązać kolejny problem z którym nie mogę sobie poradzić. Chodzi o sytuację kiedy mam wyłączony tuner, ale włączony TV. Próbuje uruchomić opcję aby tuner włączał się po wybraniu odpowiedniego źródła (portu HDMI) w TV. Jedyna sytuacja kiedy się to udaje jest ustawienie opcji "Każda aktywność", ale z innych względów nie mogę tego ustawić na stałe, za dużo urządzeń włącza się na raz. Dodam, że przy wyłączonym TV nie ma problemu, tuner włącza się prawidłowo na tych opcjach : "Żądanie źródła", "Żądanie strumienia", "Żądanie raportowania fizycznego adresu TV", "Raportowanie fizycznego adresu TV" i oczywiście "Każda aktywność" . Wydaje mi się, że wcześniej opcja ta działał dobrze i może jakaś aktualizacja coś zmieniła ? Czy jest kto wina TV i niestety tak musi już zostać, czy może jest szansa aby coś jeszcze zmienić ? TV to Philips 65OLED856 a tuner to VU+Uno4kSE Poniżej log z HDMI-CEC gdy tuner się nie włącza (ustawiona np. opcja "Żądanie źródła") : Rx: 14:08:07 <Routing Change> < 80 00 00 00 00 Rx: 14:08:08 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 14:08:08 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Rx: 14:08:08 < 44 00 Rx: 14:08:08 < 45 Rx: 14:08:08 < 44 00 Rx: 14:08:08 < 45 Rx: 14:08:08 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 14:08:08 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Rx: 14:08:13 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 14:08:13 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Rx: 14:08:13 <Set Stream Path> < 86 00 00 A tutaj w sytuacji kiedy tuner się włącza (ustawiona np. opcja "Każda aktywność") : Rx: 13:55:12 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 13:55:12 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Tx: 13:55:12 <Active Source> > 82 10 00 [0x0F] Tx: 13:55:12 <Menu Status> > 8E 00 [0x00] Tx: 13:55:12 > 44 6D [0x05] Tx: 13:55:12 <System Mode Audio Request> > 70 10 00 [0x05] Rx: 13:55:12 < 44 00 Rx: 13:55:12 < 45 Rx: 13:55:13 < 44 00 Rx: 13:55:13 < 45 Rx: 13:55:17 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 13:55:17 <Report Power Status> > 90 00 [0x00] Rx: 13:55:17 <Set Stream Path> < 86 00 00 Tx: 13:55:17 <Active Source> > 82 10 00 [0x0F] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi