tomiss Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 (edited) Witam, Ostatnio wymieniłem sobie TV na nowego Philipsa i mam pytanie w związku z działaniem sterowania tunerem z użyciem pilota TV. Oczywiście w ustawieniach TV i tunera wszystko jest włączone, ale o ile sterowanie głośnością, czy włączanie i wyłączanie wszystkich urządzeń z użyciem jednego pilota od TV działa poprawnie, to sterowanie tunerem tj. m.in przełączanie kanałów nie działa od razu prawidłowo. Tzn. po uruchomieniu muszę wejść w źródła na TV (pomimo że obraz z tunera jest już wyświetlany) i ponownie wybrać ten sam port HDMI i dopiero po tej czynności pilot TV zaczyna sterować tunerem. Dla testów próbowałem inny system niż Graterlia i tam też nie jest w 100% prawidłowo, ale sterowanie nie wymaga ponownego wybierania źródła, wystarczy poczekać kilka sekund (tak jakby TV i tuner synchronizowały się) i po tym czasie można już sterować tunerem z użyciem pilota TV. Mam pytanie, czy tak to powinno działać ? Czy może brakuje u mnie jakiś sterowników ? Czy może to problem kompatybilności tunera i TV ? Tuner: VU+ Uno4K SE Edited November 8, 2021 by tomiss Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 Obstawiam niekompatybilności. Nie jest to pierwszy przypadek. Czasem ktoś coś w jakimś "IMAGE" doda/przepisze/udrożni. Ale też trzeba mieć świadomość, że zadziała "to coś" ale "tamto coś" przestaje. CEC jest tematem wałkowanym odkąd pamiętam. Dotyczy zarówno sprzętów z E2 jak i sprzetów operatorów. Generalnie WIECZNIE coś nie działa jak powinno. U mnie Samsung + Uno 4K SE nie działa całkowicie. Nawet ARC za cholerę. Dlaczego? Zwalili tak soft, że działa poprawnie tylko sam ze sobą czyli Samsung + Samsung. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted November 8, 2021 Author Share Posted November 8, 2021 7 minut temu, tux napisał: Obstawiam niekompatybilności. Nie jest to pierwszy przypadek. Czasem ktoś coś w jakimś "IMAGE" doda/przepisze/udrożni. Ale też trzeba mieć świadomość, że zadziała "to coś" ale "tamto coś" przestaje. CEC jest tematem wałkowanym odkąd pamiętam. Dotyczy zarówno sprzętów z E2 jak i sprzetów operatorów. Generalnie WIECZNIE coś nie działa jak powinno. U mnie Samsung + Uno 4K SE nie działa całkowicie. Nawet ARC za cholerę. Dlaczego? Zwalili tak soft, że działa poprawnie tylko sam ze sobą czyli Samsung + Samsung. Dzięki za odpowiedź. W 100% rozumiem i też już w przeszłości miałem z tym problemy. Ale włączyłem logowanie HDMI do pliku i zauważyłem że po ponownym wybraniu źródła idą komendy: Rx: 15:15:00 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 15:15:00 <Report Power Status> > 90 00 [0x00] Rx: 15:15:01 <Set Stream Path> < 86 11 00 porównałem z sytuacją gdzie uruchamia się wszystko od zera i tam brakuje <Report Power Status> > 90 00 [0x00] . Czy to może być brakującym poleceniem przy włączaniu urządzeń ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 Na już nie pamiętam, bo nie ja się tym zajmowałem a chyba @mickey- poszukaj na forum jak wysłać komendę po HDMI. Jeżeli 90 00 zadziała z terminala po uruchomieniu urządzeń to można użyć skryptów od ON/OFF z E2 aby wysłać tę komendę podczas uruchamiania E2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted November 8, 2021 Author Share Posted November 8, 2021 Godzinę temu, tux napisał: Na już nie pamiętam, bo nie ja się tym zajmowałem a chyba @mickey- poszukaj na forum jak wysłać komendę po HDMI. Jeżeli 90 00 zadziała z terminala po uruchomieniu urządzeń to można użyć skryptów od ON/OFF z E2 aby wysłać tę komendę podczas uruchamiania E2. Kurcze szukam, szukam i na naszym forum jest tylko info jak to było na Nboxie. W moim Vu+ ścieżka /proc/stb/hdmi/cec jest pusta. Znalazłem tylko /dev/hdmi_cec ale przy próbie uruchomienia ma komunikat "urządzenie lub zasoby zajęte" . Masz może pomysł jak to uruchomić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 8, 2021 Share Posted November 8, 2021 Nie wiem czy na próbę nie musisz zatrzymać E2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted November 9, 2021 Author Share Posted November 9, 2021 19 godzin temu, tux napisał: Nie wiem czy na próbę nie musisz zatrzymać E2. Też już na to wpadłem, ale bez rezultatu. I teraz nie mam pewności czy nie działa polecenie 9000, czy może należy uruchomić inną komendą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted May 2, 2023 Author Share Posted May 2, 2023 Witam, co prawda chcę poruszyć troszkę inny temat, ale że dotyczy HDMI-CEC to stwierdziłem, że nie ma sensu zakładać nowy temat. Ostatnio bawiłem się innymi softami i zauważyłem fajną rzecz w konfiguracji HDMI-CEC. Chodzi o opcję wyłączania się automatycznie tunera i tylko tunera, w sytuacji gdy w TV przełączone zostało źródło na inne niż to do którego podłączony jest VU+, np. inne HDMI lub aplikacje streamingowe itd. I w związku z tym mam pytanie, czy w naszej graterli jest coś takiego możliwe ? Jeżeli tak, to jak skonfigurować, w innym sofice nazywało się to chyba "sterowanie danymi z TV" lub podobnie, u nas tego nie znlazłem. A jeżeli nie ma możliwości dzisiaj, czy jest szansa na dodanie takiej opcji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiss Posted May 22, 2023 Author Share Posted May 22, 2023 Witam, Wiem, że temat HDMI-CEC to niestety temat rzeka, ale może ktoś ma pomysł jak rozwiązać kolejny problem z którym nie mogę sobie poradzić. Chodzi o sytuację kiedy mam wyłączony tuner, ale włączony TV. Próbuje uruchomić opcję aby tuner włączał się po wybraniu odpowiedniego źródła (portu HDMI) w TV. Jedyna sytuacja kiedy się to udaje jest ustawienie opcji "Każda aktywność", ale z innych względów nie mogę tego ustawić na stałe, za dużo urządzeń włącza się na raz. Dodam, że przy wyłączonym TV nie ma problemu, tuner włącza się prawidłowo na tych opcjach : "Żądanie źródła", "Żądanie strumienia", "Żądanie raportowania fizycznego adresu TV", "Raportowanie fizycznego adresu TV" i oczywiście "Każda aktywność" . Wydaje mi się, że wcześniej opcja ta działał dobrze i może jakaś aktualizacja coś zmieniła ? Czy jest kto wina TV i niestety tak musi już zostać, czy może jest szansa aby coś jeszcze zmienić ? TV to Philips 65OLED856 a tuner to VU+Uno4kSE Poniżej log z HDMI-CEC gdy tuner się nie włącza (ustawiona np. opcja "Żądanie źródła") : Rx: 14:08:07 <Routing Change> < 80 00 00 00 00 Rx: 14:08:08 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 14:08:08 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Rx: 14:08:08 < 44 00 Rx: 14:08:08 < 45 Rx: 14:08:08 < 44 00 Rx: 14:08:08 < 45 Rx: 14:08:08 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 14:08:08 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Rx: 14:08:13 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 14:08:13 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Rx: 14:08:13 <Set Stream Path> < 86 00 00 A tutaj w sytuacji kiedy tuner się włącza (ustawiona np. opcja "Każda aktywność") : Rx: 13:55:12 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 13:55:12 <Report Power Status> > 90 01 [0x00] Tx: 13:55:12 <Active Source> > 82 10 00 [0x0F] Tx: 13:55:12 <Menu Status> > 8E 00 [0x00] Tx: 13:55:12 > 44 6D [0x05] Tx: 13:55:12 <System Mode Audio Request> > 70 10 00 [0x05] Rx: 13:55:12 < 44 00 Rx: 13:55:12 < 45 Rx: 13:55:13 < 44 00 Rx: 13:55:13 < 45 Rx: 13:55:17 <Give Device Power Status> < 8F Tx: 13:55:17 <Report Power Status> > 90 00 [0x00] Rx: 13:55:17 <Set Stream Path> < 86 00 00 Tx: 13:55:17 <Active Source> > 82 10 00 [0x0F] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts