Jump to content

montowanie dysku sieciowego

dominoice

Recommended Posts

• 4 months later...

Od niedawna bawię się GOS, uczę się tego sytemu, ale teraz mam problem z gos-automount, a dokładniej: całość sknfigurowana w pliku /etc/automount.conf działa poprawnie "z palca". Uruchamiając z konsoli /etc/init.d/gos-automount start wszystkie wpisane zasoby sieciowe montowane są poprawnie, natomiast po reboot-ie nie są montowane z automatu. Widać linki symboliczne w /etc/rc3.d/S79gos-automount i /etc/rc5.d/S79gos-automount. Co mogę mieć nie tak, gdzie popełniam błąd?

gos-automount jest w fazie testów. Może działać, ale nie musi do końca. W zamierzeniu ma zastapić obecne do tej pory protezy "pilotopodobne" z Enigma2.
Oczywiście przyjrzymy się temu dlaczego może się tak dziać, jak piszesz.

Ale....no właśnie....GOS to w sumie dystrybucja Linux i poprawnie w niej działa fstab. Można z niego też montować zasoby sieciowe ?
Zerknij czy to nie rozwiąże Twoich problemów. fstab to naturalne miejsce do automatycznego montowania zasobów.

dla testu do fstab dodałem wpis:

//192.168.1.1/sieciowy /media/net/sieciowy cifs user=guest,password= 0 0

i niestety nie działa, oczywiście /media/net/sieciowy utworzyłem wcześniej: poleceniem mkdir /media/net/sieciowy

A może powinienem montować w/w zasób z innymi parametrami?

A może gos-automount jest jest uruchamiany zbyt wcześnie w /etc/rc.d i dlatego nie podłącza zasobów z automatu, a "z palca" robi to bez problemu?

Edited by lotrabbartol

Co do zasobów CIFS na już nie napiszę dokładnie jak się montuje w FSTAB bo od lat 90-tych zeszłego wieku nie używam tych zasobów (wyłącznie NFS).

Co do gos-automount to sprawdzimy co i jak.