dominoice Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Czy z których z kolegów mógł by mi pomóc ze zmontowaniem dysku NAS do graterlii a dokładniej katalogu na NAS aby tuner widział też ją przy starcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Zainstaluj i skonfiguruj pakiet gos-automount. Całość Konfiguruje się w pliki /etc/automount.conf. Przykłady konfiguracji masz w /etc/automount.conf.sample Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotrabbartol Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Od niedawna bawię się GOS, uczę się tego sytemu, ale teraz mam problem z gos-automount, a dokładniej: całość sknfigurowana w pliku /etc/automount.conf działa poprawnie "z palca". Uruchamiając z konsoli /etc/init.d/gos-automount start wszystkie wpisane zasoby sieciowe montowane są poprawnie, natomiast po reboot-ie nie są montowane z automatu. Widać linki symboliczne w /etc/rc3.d/S79gos-automount i /etc/rc5.d/S79gos-automount. Co mogę mieć nie tak, gdzie popełniam błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 gos-automount jest w fazie testów. Może działać, ale nie musi do końca. W zamierzeniu ma zastapić obecne do tej pory protezy "pilotopodobne" z Enigma2. Oczywiście przyjrzymy się temu dlaczego może się tak dziać, jak piszesz. Ale....no właśnie....GOS to w sumie dystrybucja Linux i poprawnie w niej działa fstab. Można z niego też montować zasoby sieciowe ? Zerknij czy to nie rozwiąże Twoich problemów. fstab to naturalne miejsce do automatycznego montowania zasobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotrabbartol Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) dla testu do fstab dodałem wpis: //192.168.1.1/sieciowy /media/net/sieciowy cifs user=guest,password= 0 0 i niestety nie działa, oczywiście /media/net/sieciowy utworzyłem wcześniej: poleceniem mkdir /media/net/sieciowy A może powinienem montować w/w zasób z innymi parametrami? A może gos-automount jest jest uruchamiany zbyt wcześnie w /etc/rc.d i dlatego nie podłącza zasobów z automatu, a "z palca" robi to bez problemu? Edytowane 9 Czerwca 2020 przez lotrabbartol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Co do zasobów CIFS na już nie napiszę dokładnie jak się montuje w FSTAB bo od lat 90-tych zeszłego wieku nie używam tych zasobów (wyłącznie NFS). Co do gos-automount to sprawdzimy co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi