adamosky Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Witam, czy u Was również nie działa plugin TempFanControl? pokazuje mi error: "Niektóre wtyczki są niedostępne: System/Plugins/TempFanControl ([Errno5] Input/output error)" Nawet po reinstalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Restart tunera był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamosky Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Ogólnie kwestia była taka, że w w pliku instalacyjnym Graterlia OS E2GUI dla ADB5800xx była zaimplementowana wtyczka natomiast nie było plików kernel. Temat uważam za zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 A to cenna uwaga. Możliwe, że tak. Sprawdzę to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofec Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Pozwolę sobie wykorzystać ten wątek. Chciałem sobie napisać skrypt który regulowałby szybkość wiatraka w zależności od temperatury dla nBox czarny (z dyskiem i wiatrakiem). I mam kilka pytań: Czy istnieje pomiar temperatury na płycie ? Czy można odczytać szybkość obrotów wiatraka ? Jeśli na płycie nie ma temperatury to będę musiał bazować na temperaturze dysku. Jak wykorzystać wykorzystać funkcje z pluginu - jakiego importu mi brakuje ? >>> >>> from Components.FanControl import fancontrol Traceback (most recent call last): File "<stdin>", line 1, in <module> ImportError: No module named Components.FanControl >>> sys.path.append('/usr/lib/enigma2/python/') >>> from Components.FanControl import fancontrol Traceback (most recent call last): File "<stdin>", line 1, in <module> File "/usr/lib/enigma2/python/Components/FanControl.py", line 3, in <module> File "/usr/lib/enigma2/python/Components/config.py", line 1, in <module> File "/usr/lib/enigma2/python/enigma.py", line 32, in <module> File "/usr/lib/enigma2/python/enigma.py", line 24, in swig_import_helper ImportError: No module named _enigma >>> GraterliaOS:~# vi /usr/lib/enigma2/python/enigma.py GraterliaOS:~# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Poszukaj na forum. Jak dobrze pamiętam to mickey[/member] coś takiego już wykonał i opublikował kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Faktycznie coś takiego dawno temu na forum publikowałem. O ile mnie pamięć nie myli można odczytać aktualne ustawienia obrotów wiatraka w ADB5800 a np. w ESI88 nie można. Temperaturę dysku odczytywałem przez smartctl, nie znam innego źródła do odczytu temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofec Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Znalazłem. Dzięki wielkie: https://forum.xunil.pl/index.php/topic,473.msg6142.html#msg6142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 W ESI śmigiełko jest jak pamiętam na 2 przewody - tylko + i -, więc obrotów nie masz jak odczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 W nboksie też chyba tylko 2, ale da się odczytać co ustawiłeś. W esi odczyt zawsze zwraca 0. O ile dobrze pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Gwoli wyjaśnienia. Chodzi mi o to, że nie ma technicznej możliwości odczytania RPM wiatraka jeśli jest on tzw 2 pinowy. Dopiero 3 pinowe mają ten 3-ci kabelek po to aby podawać faktyczne RPM. Ja odnoszę się tylko do odczytu RPM z wiatraka, a nie np odczytania ustawionej wartości napięcia wiatraka czy temperatury układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofec Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Dziękuje wszystkim za odpowiedź - myślę, że je zrozumiał tak jak autor miał na myśli. Będę chciał rozwinąć ten skrypcik o dostosowanie prędkości wiatraka w miarę jak temperatura spada lub się podnosi. Dorobić logowanie temperatury do domoticza (opcja). Jedyny problem jaki napotkałem to odczyt temperatury dysku wybudza go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Co kraj, to obyczaj ... znaczy się: co dysk, to inaczej :) Zdaje się, że problem mnie spotkał i coś tam z nim walczyłem. Nie dam głowy, że mi się udało, ale może jednak tak. 3 wersje odczytu temperatury dysku, używane z różnymi dyskami - znacz się Toshiba albo WD, z innymi nie walczyłem: hdd_dev=/dev/sda disk_temp=`smartctl -n never -A $hdd_dev | grep Temperature_Celsius | awk '{print $10}'` disk_temp=`smartctl -A $hdd_dev | grep Temperature_Celsius | awk '{print $10}'` disk_temp=`hdparm -H $hdd_dev | grep celsius | awk '{print $5}'` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi