Gość nomarek Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Na próbę, zakupiłem dysk SSD 2GB ze złączem SATA i zainstalowałem GOS i jest re-we-la-cja. System ładuje się w czasie takim jak z NAND jest bardzo stabilny i chodzi bardzo szybko. Stary dobry nBox ożył na nowo a ja zapomniałem że jest w nim NAND. Zrobienie kopii systemu trwa chwilę. Kopię robię R-Ddrive Image lub Selfimage. Ważne żeby system zainstalować na systemie plików Ext2 a nie Ext3 ponieważ na systemie Ext3 system się sypie. System na pendrive w porównaniu z SSD to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Ciekawe dlaczego sypie się na ext3? Jakieś logi? Coś konkretniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nomarek Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Nie wnikałem w szczegóły. Kiedyś na jakimś forum przeczytałem że nBoxy nie bardzo lubią Ext3, pamiętałem o tym i rzeczywiście po zainstalowaniu na Ext2 wszystkie problemy zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Do któregoś zwisu tunera lub wyjęcia wtyczki z gniazda energetycznego. ext2 nie ma dziennika i przy lekko większym problemie "stanie dęba". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nomarek Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Na razie jest OK. Już tydzień chodzi bez problemów a przy Ext3 miałem ciągle na wyświetlaczu root error. Wystarczyło coś nowego zainstalować i coś tam poszło nie tak i instalacja do kosza a teraz jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Dlatego warto to sprawdzić. Skoro na Pen ext3 działa to dlaczego na HDD nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nomarek Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Na penie miałem tak samo, przy Ext3, ciągle root error. Dla sprawdzenia brutalnie wyciągnąłem wtyczkę z gniazda. Wystartował bez problemu. Może nie wszystkie nBoxy nie lubią Ext3? Ale potwierdza się twierdzenie że nBoxy nie lubią Ext3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 To, że u Ciebie nie działa ext3 nie znaczy, iż jest to reguła. U mnie (póki miałem nBox i potem ESI-88) ext3 było na każdym PEN/HDD boot + ext4 na nagrania. Nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 U mnie również na ext3 żadnych problemów na ext2 lubił się wysypać przy jakimś większym problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nomarek Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Mam bardzo starą płytę główną, to może być przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 22 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Ja miałem podobną sytuację na BSLA. Za cholerę system z pendriva EXT3 nie chciał ruszyć, zmieniałem urządzenie, formatowałem różnymi programami bez efektu. Wystarczyło zmienić na EXT2 i system ruszył od kopa ale to o czym pisze TUX jest bardzo częstą przypadłością. Praktycznie przy każdym zaniku prądu lub restarcie tunera na twardo czekało mnie naprawianie systemu plików manualnie bo system po prostu nie wstawał. Musiałem uruchamiać system z NAND i naprawiać pendriva bo niestety próby zrobienia tego na laptopie kończyły się uszkodzeniem plików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi