tux Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Link do artykułu na niebezpiecznik.pl https://niebezpiecznik.pl/post/powazna-dziura-w-procesorach-intela-albo-kupisz-nowy-albo-zwolnisz-o-30/ https://niebezpiecznik.pl/post/szczegoly-techniczne-dziury-w-procesorach-intela-amd-i-arm-czyli-ataki-meltdown-i-spectre/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stonebridge Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Lipa straszna, już wiem dlaczego prezes wyprzedawał wszystko. Natomiast ja muszę przetestowac platformę Ryzen i flagowego Threadrippera - 60 linii pci express moze mi się bardzo przydać. Muszę ogarnąć płytę do zestawu. A może już ktoś ma i testuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Ja póki co mogę napisać obiektywnie, że normalne zadania mi nie zwolniły. Przeglądarki internetowe czy komunikatory działają niezauważalnie wolniej. Natomiast LMMS, GIMP, Audacity zwolniły od 20 do 40% (mniej więcej). Najgorzej jest z kompilacją. Tutaj zestaw dla GOS gdzie jest ponad 18tyś zadań do wykonania robi się zamiast około 1,5h prawie 3h. Jak znajdę chwilę czasu to zerknę na ile szybciej będzie jak HDD wepnę do eSATA zamiast po USB 3.0. Co do AMD to do Ryzena największym problemem dla mnie było to, że procek się grzał. Przy linux często AMD było wydajniejsze od Intela. No ale jak laptop miał być piecykiem to.... W załączniku screen terminala i info, że poprawka jest włączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stonebridge Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Ja bedę chciał to wrzucić w jakąś sensowną budę i podepnę wodne chłodzenie. Nie kosztuje już gigantycznej kasiory. Natomiast zastanawiam się nad serwerami. Nie mogę zaakceptować spadków wydajności rzędu 20-40 procent. grrr. Zobacz jak sytuacja się potoczy. Natomiast muszę sprawdzić jak wygląda sytuacja u konkurencji.. ( AMD ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Masz może linka do źródła obrazka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Pewnie już go nie znajdę ;( Za dużo tego czytałem. Przy czym nawet na niebezpiecznik.pl potwierdzono to co jest w tabelce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Spadek wydajności jest, ale wszystko zależy od tego co dokładnie będzie się robić. Jak tux zauważył, u niego dostało po (_|_) np kompilacja, u innych widziałem, że dostępy do baz danych siadają o 30%. Po tyłku dostają też operacje I/O sieciowe, dostępy do plików pod dużym obciążeniem. Najbardziej będą obrywać ciężkie zastosowania serwerowe, zwykli użytkownicy w 95% nawet nie dostrzegą różnic w działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi