Gość future0 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Jakie jest polecenie na sprawdzenie systemu plików ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Opcja szukaj hasło "fsck" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beny98 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Witam. Po aktualizacji w opkg nie działa mi panel przedni w nbox (np power ,ok itd. Proszę o jaką pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johnyswir Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Po aktualizacji dekoder nie chce mi wstać. Na wyświetlaczu jest jedynie napis nbox. Rozumiem że padł system? ew. ktoś pomoże zainstalować? dekoder nbox 5800 Ponowna instalacja Graterli rozwiązała sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Na początek poproszę wszystko co pokazał terminal w trakcie aktualizacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opcja szukaj hasło "fsck" /dev/mtdblock0 is mounted. WARNING!!! The filesystem is mounted. If you continue you ***WILL*** cause ***SEVERE*** filesystem damage. Do you really want to continue (y/n)? Można sprawdzać czy raczej nie ryzykować ? edit: Zaryzykowałem, wywaliło takie coś: WARNING!!! The filesystem is mounted. If you continue you ***WILL*** cause ***SEVERE*** filesystem damage. Do you really want to continue (y/n)? yes fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks... fsck.ext2: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/mtdblock0 The superblock could not be read or does not describe a correct ext2 filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2 filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock: e2fsck -b 8193 <device> co to znaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 A może jakiś parametr do fsck? Nazwa urządzenia? Jakiś label? No i może najpierw umount? Może np: fsck /dev/sda1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 no jest /dev/mtdblock0 czyli NAND Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 A co chcesz sprawdzić w tym NAND? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 No czy nie ma błędów w systemie plików, czasem musiałem resetować nboxa odcinając prąd więc pewnie się jakieś porobiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Z NAND jest inaczej. Tego nie testujesz przez FSCK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 A da się przez coś innego ? Jest w ogóle taka potrzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Teoretycznie nie ma takiej potrzeby. Jest jednak o tym temat na forum. Poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Witam, mam problem z tv naziemnąpodpiąłem ADB100T pod USB (nBox). Jak go włączyć? Jak wyszukać kanały? z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 instalacja poprzez OPKG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 mogę prosić o wiecej info? PS: mam aktualna wersje uaktualniona przez opkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Przecież wszytko jest na forum...! Za brak własnej inicjatywy... "wynagradzam" % Najpierw czytamy, szukamy a dopiero piszemy posta z zapytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zlewek Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 jak sprawdzić czy poprawnie zainstalowano adb100t? w wyborze tunera powinno pojawić się DVB't? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Tak powinien tam być tuner DVB-T, który możliwe, że domyślnie jest wyłączony. Z ADB100T jest jeszcze jeden drobny problem i jeżeli nie ma na liście tunera DVB-T, to żeby być pewnym, że wszystko jest ok: zamknij system (odpowiednia opcja w E2PPanel) i wyłącz wszystko z prądu na kilka sekund. Po ponownym włączeniu, jeżeli zainstalowałeś co trzeba, tuner powinien być wyświetlany na liście. Jeżeli ciągle nie ma, to czegoś nie zainstalowałeś ... albo tuner nie działa bo się zepsuł albo ma inną elektronikę w środku (z lektury forum wynika, że mogło być więcej wersji ADB100T). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 czy da się zmienić lokalizacje zapisu pliku epg.dat lub całkowicie go wyłączyć ? zajmuje niepotrzebnie około 10MB w NAND, oraz drugie pytanie czy wystarczy dopisać do rc.users mount /dev/sda1 /hdd żeby montowało pena przy starcie ? czy jak nie będzie pena w usb a będzie ten wpis to coś się stanie ? można jakoś dodać ten wpis do PP panel tak aby sobie montować i odmontowywać z pilota ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 W /usr/lib/enigma2/python/mytest.py masz zapis: config.misc.epgcache_filename = ConfigText(default = "/hdd/epg.dat") co do pena nadaj mu etykietę "records" i będzie montowany z automatu (FAQ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Ok, w sumie to zależało by mi na tym żeby nigdzie nie zapisywało tego pliku więc jak usunę tę linijkę to rozwiążę problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Nie. Bark linijki to ścieżka /hdd. Teraz nie dam głowy za to ale sprawdź to co poniżej. Nie pamiętam czy plik jest nadpisywany z uprzednim usuwaniem czy nadpisywany. Jak nadpisywany to zadziała. cd /hdd rm epg.dat (jak jest) ln -s /dev/null epg.dat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Wejdź w opcje epg i wyłącz wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Chyba nie chodziło tu o pozbycie się EPG ale o nie zapisywanie EPG Cache. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 tak, dokładnie zmieniłem z hdd na tmp w pliku mytest.py, jednak musiałem usunąć plik .pyo bo nie dało to efektu, co dziwne nie utworzył się nowy plik .pyo, może tak zostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jak chcesz zmienić do /tmp to @matzg Ci podał jak to zrobić bez edycji plików, które i tak podmieniane są podczas aktualizacji OpenPLi. Należy też pamiętać iż /tpm do nie śmietnk w powietrzu a cała wolna pamięć RAM. Jak tam zapiszemy sobie np. 10MB EPG Cache to tyle mniej RAMu będzie miał system do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Właśnie tak zmieniłem, podczas restartu RAM się kasuje więc problemu nie ma. Tylko co z tym plikiem mytest.pyo, jest do czegoś potrzebny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Potrzebny nie jest. Wszystko będzie OK jak będzie restart odbiornika. Jak restart GUI to właduje plik do /ram Możesz zrobić sobie skrypt i wrzucić do /etc/cron/minutely/ (atrybuty 755) #!/bin/sh if [ -e /tmp/epg.dat ]; then rm /tmp/epg.dat fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uukasz Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Witam, u mnie też po ostatniej aktualizacji nie działa przycisk Power ON na panelu i to na dwóch BSLA. W jaki sposób można to naprawić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Witam, u mnie też po ostatniej aktualizacji nie działa przycisk Power ON na panelu i to na dwóch BSLA. W jaki sposób można to naprawić? Pozdrawiam Nie można, trzeba cierpliwie poczekać aż zlokalizujemy błąd, który ten błąd wywołuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Potrzebny nie jest. Wszystko będzie OK jak będzie restart odbiornika. Jak restart GUI to właduje plik do /ram Możesz zrobić sobie skrypt i wrzucić do /etc/cron/minutely/ (atrybuty 755) #!/bin/sh if [ -e /tmp/epg.dat ]; then rm /tmp/epg.dat fi niestety, nie usuwa mi tego pliku po restarcie GUI, jak sprawdzić czy cron jest włączony ? stworzyłem plik w notatniku, usunąłem rozszerzenie txt i wkleiłem to co podałeś i nadałem atrybuty temu plikowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Plik ma atrybuty 755? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 niestety, nie usuwa mi tego pliku po restarcie GUI, jak sprawdzić czy cron jest włączony ? stworzylem plik w notatniku, usunalem rozszerzenie txt i wkleilem to co podałeś i nadałem atrybuty temu plikowi Użyłeś złego edytora. Notatnik się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 fakt, mój błąd, zapisał się "windowsowy" znak końca linii, zmieniłem to w notepad++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 czy jest już jakiś sposób na problem pilota na białym statycznym tle z napisami ? na pewno każdy wie o co mi chodzi, także czy są już jakieś prace nad rozwiązaniem tego problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Że co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 no jak jest np. reklama playa albo info vod z polsatu lub np. logo nsport w nocy, wtedy pilot nie reaguje, czy ktoś wie już czego tak się dzieje ? nie mów "tux" ,że nie spotkałeś się z tym problemem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 no jak jest np. reklama playa albo info vod z polsatu lub np. logo nsport w nocy, wtedy pilot nie reaguje, czy ktoś wie już czego tak się dzieje ? nie mów "tux" ,że nie spotkałeś się z tym problemem ?? Przenieś testowo swój dekoder gdzieś dalej od TV, np. w bok. Pewnie masz od niego zakłócenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 nie mów "tux" ,że nie spotkałeś się z tym problemem ?? Przy wadliwie działających zasilaczach w TV owszem. Przy wadliwym działaniu trybu ECO (np. w LG) też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cybixon Opublikowano 1 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Mam problem z obrazem. Dekoder normalnie odpala, wszystko sie wczytuje, normalnie są wszystkie kanały, ale jak klikam na obojętnie który, to ładuje sie ten dolny pasek po czym znika i nie ma kompletnie obrazu. Liczę na szybką pomoc bo chcialbym obejrzec mecz. P.S. Działa tylko TV Polonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Jak zrobić żeby resetowac tuner poprzez 5x POWER tak jak w nowym wydaniu softu Freeboxa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Zacząć od poszukania na forum albo poczekać aż komuś z ekipy zechce się zaimplementować to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunfizz Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Zacząć od poszukania na forum albo poczekać aż komuś z ekipy zechce się zaimplementować to. Masz na myśli chyba soft pkteam - hyperion a nie freebox_opepli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 mam na mysli openpli 8.6 z 29.06.2014r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Jak pisalem wczesniej - na forum jest opisane. Jak ktos znajdzie czas na implementacje - doda sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Mógłbyś podać linka, nie mogę znaleźć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1128.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ok dzięki zaraz poczytam. A czy takie zwiechy, zatrzymanie obrazu i chodzący pingwin mogą być spowodowane oscamem? Przez miesiąc na 9705 żadnej zwiechy, od przedwczoraj testuje 9787 i zwiecha nastąpiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Na nbox najstabilniejsze póki co jest nasze 9300 z fixami. Inne to faktycznie tylko test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi