Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

Gość jordan87

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.11.2014 o 16:28, matzg napisał(a):

Próbowałeś dopasować nazwę do funkcji?

Przecież nie będziemy za każdym razem podawać nazwy wtyczek do instalacji.

Gdzie własna inicjatywa?

Korzystam z Graterlia prawie od początku zawsze jakoś sobie radziłem, w informacjach nie było podane że zniknie ten plugin.

Przeglądałem całe repozytorium i nie znalazłem nic co mogło by mi się skojarzyć z tą funkcją.

Własna inicjatywa - no przecież piszę ;)

Witam, jaką nazwę nosi wtyczka w repozytorium która wyskakuje jako E2Panel po przyciśnięciu niebieskiego przycisku na pilocie.

Mam na mysli wtyczkę do robienia backup listy kanałow

Przeszukałem całe repozytorium i nie znalazłem.

Witam

Chcę uruchomić Graterlię z partycji dysku. Mam w ESI88 w NOR OpenPli 8.3 i z jego pomocą wypakowałem Graterlię na partycję dysku. Problem w tym że nie mam dostępu do sieci LAN. Możliwe jest tylko WIFI ale w Graterlii nie mam sterowników i nie mogę uruchomić sieci. Ściągnąłem paczkę WIFI ale mimo czytania postów na forum od wczoraj nie wiem gdzie tę paczkę skopiować aby dało się ją uruchomić z pomocą pilota. Gdybym to wiedział to dalej już sobie poradzę jak ruszy mi WIFI.

Proszę o podpowiedź i wyrozumiałość że pytam o prawdopodobnie trywialne rzeczy, ale nie bardzo mogę sam znaleźć odpowiedź.

Dziękuję za pomoc i cierpliwość.

Zadziałało to co miało zadziałać. Sporo będę się musiał nauczyć, przynajmniej podstawowych rzeczy aby nie pytać o proste sprawy.

Odpal to co masz w NOR.

Zaloguj się do terminala.

Zamontuj partycję HDD na jakiegoś katalogu (np. /krowa).

Wpisz:

chroot /krowa

Wpisz:

opkg update && opkg install kernel-modules-wifi-rt5370-gos enigma2-plugin-wirelesslan

Wpisz:

exit

Odmontuj partycję dysku.

Zrestartuj i uruchom GOS. Jak wszystko poszło OK to będzie działać.

W dniu 26.11.2014 o 21:11, johnyswir napisał(a):

Cytat

Jak to czego. Nie da się przestawić pilota w tryb xmp/raw, nie da się wybrać MMF na przykład

A no właśnie jak przestawić w tryb xmp pilota?

To dość proste, choć nie intuicyjne:

- wyłączasz tuner,

- włączasz z naciśniętym na pilocie przyciskiem @

- jak na wyświetlaczu pojawi się napis boot, puszczasz przycisk

- od tego momentu cieszysz się pilotem działającym w trybie xmp

Dwa pytania:

1) Według jakiego kryterium wyświetlana jest kolejność nazw skryptów użytkownika tj. tych z /etc/sysconfig/user_scripts ? Ani nie są alfabetycznie, ani po dacie...

2) Jak uzyskać menu skryptów użytkownika pod jednym klawiszem np. żółtym? Tylko od razu mówię, że nie chodzi mi o wykonanie konkretnego (jednego) skryptu, tylko o menu wyboru z Grateria OS menadżer, w którym widać wszystkie skrypty użytkownika.

Ustawienia->Przyciski

Pod dowolny klawisz przyporządkuj skrypty użytkownika, które cie interesują w kolejności jaką sobie życzysz. Zapisz.

Pod skonfigurowanym klawiszem będzie się teraz pojawiało menu z tymi skryptami.

@herpoi

Hmm... tylko tam nie ma takiej pozycji jak skrypt(y) użytkownika, a rozwinąłem wszystko, co tylko widać w EPG,  Infobar, Plugins, Power, Scanning i Setup.

Edit:

Dobra, już sobie sam odpowiedziałem - skrypty muszą mieć rozszerzenie .sh, chociaż Grateria OS menadżer nie miał takiego wymogu.

Dzięki.

W dniu 1.12.2014 o 23:36, herpoi napisał(a):

Ustawienia->Przyciski

Pod dowolny klawisz przyporządkuj skrypty użytkownika, które cie interesują w kolejności jaką sobie życzysz. Zapisz.

Czy to działa tak w ogólnym przypadku? Jak przypiszę pod przycisk kilka funkcji, to potem będzie się pojawiało menu wyboru?

Gość franco78

Witam Panie i Panowie,

pytanko jako świeżak w dziedzinie serwerów Nas.

Czy można nagrywać na taki serwer z naszych dekoderów z E2?

Czy można używać timeshift?

Opcja jeden serwer dla nagrywania i dla  timeshift dla kilku dekoderów w domu jest możliwa?

Zdaję sobie sprawę, że dla niektórych z Was to banalne pytanie...

Pozdro

Gość franco78
  W dniu 4.12.2014 o 09:21, mickey napisał(a):

Czy da się to skonfigurować tak jak piszesz: Da się.

Czy będzie poprawnie działało: Nie wiem. Jeżeli tylko sieć i NAS się wyrobią, to powinno. Sieć - 1Gbit/s od strony NASa i przełączników. Procesor w serwerze ... trudno mi powiedzieć.

Dzięki,

może ktoś korzysta z takiego rozwiązania, ma doświadczenie?

Witam.

Mam dwa pytania do was a mianowicie czy powróci w menu ustawienie wentylatora do nboxa bo po ostatniej aktualizacji nie można nic ustawić oraz w przyciskach pilota było przedtem możliwość ustawienia przycisku power teraz go nie ma a że mam nie kumatych mieszkańców to w 9/10 przypadków jest wyłączony dekoder do postaci tylko menu wyboru. Wygodniej było jak przedtem ustawić pod power czuwanie.

Pozdrawiam.

W dniu 6.12.2014 o 22:36, dev14 napisał(a):

Witam.

Mam dwa pytania do was a mianowicie czy powróci w menu ustawienie wentylatora do nboxa bo po ostatniej aktualizacji nie można nic ustawić oraz w przyciskach pilota było przedtem możliwość ustawienia przycisku power teraz go nie ma a że mam nie kumatych mieszkańców to w 9/10 przypadków jest wyłączony dekoder do postaci tylko menu wyboru. Wygodniej było jak przedtem ustawić pod power czuwanie.

Pozdrawiam.

1.

opkg update
opkg install enigma2-plugin-fancontrol

2. Ustawienia->Interfejs GUI, tam znajdziesz odpowiednią opcję.

W ustawienia gui faktycznie zmienione dziękuję ale po zainstalowaniu poprzez telenet tego pluginu do wiatraka wyskakuje błąd po wejściu w wtyczki napis że jedna wtyczka nie jest obsługiwana i nie pokazuje się w pluginach. Idzie temu jakoś zaradzić ?

Pozdrawiam

ps. instalowanie wtyczkek z opkg z poziomu tunera zostało wyłączone czy mi się coś pomieszało bo pisze że nie dostępne tylko z usb instalacje ? Jestem pewny że przed ostatnią aktualizacją to działało.

ps.2 Jak się nazywa wtyczka do przeglądania plików z poziomu tunera bo też zanikła.

połączenie z internetem lub serwis nie działa zatem to jasne że serwis nie działa

co do kontroli wiatraków oraz możliwości przeglądania zawartości plików z poziomu tunera można uzyskać odpowiedź ? Nie tyle już co przeglądanie plików ale wentyl to musi iść ustawić jakoś przed ostatnią aktualizacją to chodziło.

W dniu 7.12.2014 o 19:49, dev14 napisał(a):

co do kontroli wiatraków oraz możliwości przeglądania zawartości plików z poziomu tunera można uzyskać odpowiedź ? Nie tyle już co przeglądanie plików ale wentyl to musi iść ustawić jakoś przed ostatnią aktualizacją to chodziło.

Otrzymałeś odpowiedź tu ---> http://forum.xunil.pl/index.php/topic,82.msg24131.html#msg24131

bez zastosowania się do tego nie pojawi się możliwość sterowania wentylatorem w menu odbiornika.

przecież pisałem że nie działa zresztą

z telenetu

BusyBox v1.22.1 (2014-09-11 11:19:38 CEST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

GraterliaOS:~# opkg update
Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz.
Inflating http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg/lists/graterlia.
Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/adb5800xx/Packages.gz.
Inflating http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/adb5800xx/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg/lists/adb5800xx.
Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/chlists/Packages.gz.
Collected errors:
* opkg_download: Failed to download http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/chlists/Packages.gz, wget returned 8.
GraterliaOS:~# opkg install enigma2-plugin-fancontrol
Installing enigma2-plugin-fancontrol (1.14.3) on root.
Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/adb5800xx/enigma2-plugin-fancontrol_1.14.3_sh4.ipk.
Configuring enigma2-plugin-fancontrol.

restart gui , wchodze do menu wtyczki i komunikat

Wiadomość
Niektóre wtyczki są niedostępne:
SystemPlugins/TempFanControl ([Errno 5] Input/output error)

Wtyczki inne są tej w nich brakuje.

Zatem co począć dalej ?

Edit.

pobrałem wtyczkę i zainstalowałem ręcznie w tunerze , teraz chodzi normalnie. Dziwne

PS. Pod jaką nazwą szukać wtyczki dream explorer w opkg ?

W dniu 7.12.2014 o 21:54, dev14 napisał(a):

przecież pisałem że nie działa zresztą

z telenetu [ciach tekst]

PS. Pod jaką nazwą szukać wtyczki dream explorer w opkg ?

Od wklejenia logu z telnet/ssh to trzeba było zacząć. Nie mamy szklanych sprzętów wspomagających jasnowidzenie, by wiedzieć co zrobił użytkownik i czy zrobił to dobrze. Co do drugiej kwestii: enigma2-plugin-dreamexplorer

W dniu 7.12.2014 o 22:34, dev14 napisał(a):

Nie ma się co oburzać bo i nie ma o co, pytałem grzecznie i otrzymałem odpowiedź za co dziękuje. Co do telenetu przecież to już napisałem a skoro przedstawiłeś co mam wpisać dokładnie to pomyłki być nie mogło. ---> http://forum.xunil.pl/index.php/topic,82.msg24151.html#msg24151

Fakt, racja, moje niedopatrzenie. Plugin powinien zaskoczyć bez zacięć.

W dniu 10.12.2014 o 23:31, tux napisał(a):

Jaki odbiornik?

Czarny ADB5800

Cytat

Takie coś pojawiło się też u mnie na BSKA po zainstalowaniu cpu_frequ ale chyba nie działa prawidłowo.

Też mi się wydaje, że coś z tym jest nie tak. Jak dałem 300Mhz to aktualne taktowanie wynosiło 180Mhz. Oczywiście po każdej zmianie taktowania restart odbiornika.

Czy ustawienie Standardowe daje 450Mhz ? Czy to tylko jest źle wyświetlająca się "aktualna wartość"

Trochę jest to niedopracowane.

Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić.

Poprawione.

Witam,

Pogrzebałem sobie trochę w fstabie, bo dysk nie chciał się montować do /hdd gdy fs był ext4, coś źle wpisałem chyba, bo teraz przy starcie nbox'a mam komunikat na wyświetlaczu FS test noOk i na tym stop. Jest jakieś rozwiązanie tego problemu? Edytowana linia dotyczyła wyłącznie dysku i jego punktu montowania, pozostałe były niezmieniane, jedyny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to wypięcie dysku i edycja fstaba raz jeszcze (o ile os wystartuje).