Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Cześć! Jak wygląda procedura włączenia SWAP dla BSLA? Mój tuner (starsza wersja Gratelii; działam na Neutrino) wysypuje błąd 127 po zapełnieniu się RAM. Stąd pomysł włączenia SWAP; mkswap /dev/sdx2 -L swap; włącza SWAP, ale nie jest on w ogóle używany. Partycję SWAP mam 256MB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Dekodery jakie używam na SH4 nie wymagają w ogóle SWAP. GraterliaOS:~# uptime 16:28:34 up 13 days, 22:34, 2 users, load average: 14.86, 14.80, 14.76 GraterliaOS:~# GraterliaOS:~# free total used free shared buffers cached Mem: 117764 90856 26908 0 9648 12596 -/+ buffers/cache: 68612 49152 Swap: 0 0 0 Jak widać blisko 50MB z 120 jest wciąż wolnych. Jeśli zapycha Ci się ram, to najprawdopodobniej jakaś wtyczka ma wyciek pamięci, etc. W normalnej sytuacji nie powinien Ci się ram zapychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Nie mam żadnej wtyczki, poza tymi oficjalnymi. Tak, czy inaczej, mam włączony SWAP, a pokazuje 0 w kolumnie used. Jak zmusić system do korzystania z SWAP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Jeśli braknie ram, to któraś z wtyczek ma jednak wyciek - normalnie nie powinno być. Dodanie SWAP jedynie wydłuży moment kiedy system zamuli. To nie rozwiązuje problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 To, czy coś rozwiązuje problem, czy nie, jest raczej kwestią subiektywną, bo problem nie jest Twój, tylko mój. Nie jest wykluczone, że jest to kwestia sprzętowa, bo wcześniej nie dochodziło do tego typu zdarzeń, a obecnego systemu nie aktualizowałem nigdy, nic na nim nie instalowałem. Stał sobie, aż się zaczął wysypywać przy dużym zapełnieniu RAM. Chciałbym, po prostu, dowiedzieć się jak włączyć SWAP, może to rozwiąże mój problem. Uprzejmie proszę o wskazówki, ponieważ po wpisaniu w/w komendy, SWAP jest montowany w systemie, ale system z niego nie korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Ustalmy coś... Może źle zrozumiałe (proszę poprawić jak źle zrozumiałem) - używasz Neutrino? A może jakaś przedpotopowa Graterlia? Z tego co napisałeś wynika coś niejednoznacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Dokładnie, Neutrino na Gratelii (j00ztrino). Forum pomocy technicznej gdzieś ubyło. A byli tam mili i pomocni ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Zaraz, zaraz to nie jest forum Neutrino a kolega sam twierdzi iż używa nie aktualnej wersji systemu. Co równa się brak wsparcia z naszej strony. Proszę ważyć słowa i zmienić ton wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Zaraz, zaraz to nie jest forum Neutrino a kolega sam twierdzi iż używa nie aktualnej wersji systemu. Co równa się brak wsparcia z naszej strony. Proszę ważyć słowa i zmienić ton wypowiedzi. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Podforum ubyło ponieważ....to niebawem się wyjaśni. Co do Neutrino to nie mam zielonego pojęcia jak to tam działa i nawet nie będę strzelał. Mogę za to: poprosić abyś podał zawartość /etc/fstab oraz poinformować, że E2 nie potrzebuje SWAP to tym bardziej nie powinno Neutrino. Drugi punkt do rozważenia ponieważ jeżeli przy Neutrino brakuje Ci pamięci i jesteś pewien, że z tego powodu się system wywraca to jak najszybciej szukaj co jest nie tak. Dołożenie SWAP rozwiąże problem, ale niestety nie na długo. Co prawda czas do wywrócenia się systemu zwiększy się, ale tak czy siak system się wywróci. Moim zdaniem musi być tego jakaś przyczyna. Ponadto nie musi to być wina Neutrino. Może jest tu błędnie interpretowana ilość wolnej pamięci (często użytkownicy źle odczytują i interpretują pozycję CACHE). Jeżeli tutaj by tak było to może to świadczyć o problemie sprzętowym a nie za małej ilości RAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Dzięki tux[/member]! nbox:~# vi /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> /dev/root / auto defaults,remount,errors=remount-ro,noati proc /proc proc defaults tmpfs /tmp tmpfs defaults LABEL=records /hdd auto defaults,noatime,nodiratime LABEL=data /media/data auto defaults,noatime,nodiratime LABEL=swap swap swap defaults ~ ~ - /etc/fstab 1/9 11% Jak napisałem wyżej, przyczyna może mieć rzeczywiście pozasoftwarowy charakter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Po pierwsze przenoszę temat do "piszcie co chcecie" bo ma mało związku z GOS. Po drugie fstab wygląda OK. Jeżeli faktycznie partycja SWAP ma etykietę "swap" to musi się sama montować. Wklej dla pewności co pokazuje polecenie free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Rozumiem. nbox:~# free total used free shared buffers cached Mem: 98460 35924 62536 0 916 17796 -/+ buffers/cache: 17212 81248 Swap: 262136 0 262136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Wniosek jest taki...wszystko masz OK. Po prostu system nie widzi potrzeby póki co użycia SWAP. Będzie chciał to użyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chriss77 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi