Jump to content

Problem z BBC Birt

Marcin

Recommended Posts

Czy ktoś jeszcze ma problemy z w/w kanałem? Najczęściej w nocy tak po godz 22 nie mogę go oglądać, nie ma  obrazu a dźwięk ma czkawke.

Szukałem problemu po stronie instalacji ale, antena ustawiona od nowa, w sumie była i tak dobrze ustawiona, wcześniej zmieniłem konwerter na Sharpa. Kabel antenowy zamierzony i nie ma strat. Dekoder to esi88 z Gos.

W sumie teraz jak to pisałem postanowiłem zmienić kabel i przepiolem go do drugiej głowicy.

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

Czy ktoś jeszcze ma problemy z w/w kanałem? Najczęściej w nocy tak po godz 22 nie mogę go oglądać, nie ma  obrazu a dźwięk ma czkawke.

Zaciekawiłeś mnie :)  w nocy sobie pstryknę na ten kanał ;)

I jak? U mnie od momentu napisania posta do wczoraj w nocy działało. Po 1 w nocy jak włączyłem to już nie.

U mnie też jest OK. Godzina nie ma znaczenia. Czasem lecę po kanałach bo sprawdzam coś nawet o 2 czy 3 w nocy.

U mnie czasza 60cm + Inverto RED. ustawione kilka lat temu i nie tykane palcem.

być może w środku nocy ktoś zaczyna coś transmitować.

jakieś LTE czy coś.

co by tłumaczyło, czemu to się pojawia tylko wtedy...

Ale dziwne, że tylko na tym kanale tak mam. Na sąsiadujących z listy NC+ czyli Discovery Xtra, klatkuje ale da się w miarę oglądać w tym samym czasie jak nie mam BBC Birt.

Mogę się mylić, ale zapewne jak weźmiesz poziomnicę to "wieszak" od anteny nie będzie miał ani pionu, ani poziomu.

Jeżeli tak to prawie na pewno nie ustawisz dokładnie anteny.

Ale oczywiście mogę się mylić.

No właśnie o dziwo się sam zdziwiłem. Kiedyś czytałem o tym na forum i jak zmieniałem konwerter to specjalnie wziąłem poziomie. Okazało się, że pion i poziom jest. Chyba, że poziomica szwankuje :)

Jeżeli faktycznie masz poziom i pion to zaczynamy od tego czy antena jest 100% OK. Nawet najmniejsze wgniecenie czy zagięcie == złom.

Potem konwerter. Nawet milimetr kąta skrętu ma znacznie.

Wreszcie -- może drzewo? w dniu nie wieje, w nocy lekko wieje i masz kłopot?

Podaj jeszcze wartość SNR/AGC i BER w momencie kiedy masz ten kanał i w momencie gdy go nie ma.

Odbiór masz, albo go nie masz. Jak jest coś niestabilne to należy szukać co się zmienia w warunkach odbioru.

Dlatego zacząłem od pion/poziom - eliminacja każdego szczebla.

Nie ma różnicy!?

hm, z tego co obserwowałem, to nie każda skórka prawidłowo wyświetla ber,

natomiast raczej prawidłowy ber powinien być widoczny na open-webifie,

oczywiście jeśli jest doinstalowana wtyczka do enigmy.

Akurat na openwebif nie pokazuje nic! A na infinity i skin default i na converterze opartym na openpli wyświetla BER: 3.2e-04 (BBC Brit)

@marcin:

Przytrzymaj klawisz BACK

Przechwytywanie.thumb.PNG.43c3c8b3026236a34e486eba36e398e5.PNG

e-04 to już nie źle. Ale w sumie dla anteny 60cm. Przy 80-90 powinno być co najmniej -5.

Ogólnie zasada jest taka:

• liczba po - (minusie) jak najwyższa;
  • w przypadku taj samej liczby po - (minusie) liczba z lewej strony jak najniższa.

Bo mam silne przekonanie, że "wcześniej" widziałem prawidłowo raportowany BER przez OW.

A bo ja wiem... Tam chyba zawsze był taki dziwny numerek. Po urlopie spróbuję się do tego dogrzebać.

PS. To zdaje się nie jest BER a liczba błędów, czyli "dzielna". Potrzebny jest jeszcze "dzielnik", ale pojęcia nie mam ile wynosi.