Gość EcstasyxXx Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Wyjąłem kable z oryginalnego zasilacza i chcę je podpiąć tak jak forumowicz malyz na swoim drugim zdjęciu: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=68.msg1098#msg1098 - kabel po lewej stronie idzie od zasilacza do gniazda z prądem. Oprócz niebieskiego i brązowego, dodatkowo jest 3 kabelek koloru żółtego. Jak to teraz podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Pewnie masz kabelek od uziemienia... nie podłączaj (prawidłowo powinien być podłączony do gniazdka z "bolcem" i trzeci kabelek pod bolec oraz 3 śrubka licząc od lewej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EcstasyxXx Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Podłączone, działa - dziękuje :) Polecam zasilacz Delta PMC-12V100W1AA - jest moc 8) Przede wszystkim szybkość działania - przełączanie i ładowanie kanałów, poezja :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cichom Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Sugerujesz, że zmiana zasilacza na mocniejszy przyspieszyła działanie nBoxa? Mam taki mocny zasilacz na 12V, to z ciekawości spróbuje, tylko końcówkę tą na 4 bolce muszę gdzieś dorwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EcstasyxXx Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Sugerujesz, że zmiana zasilacza na mocniejszy przyspieszyła działanie nBoxa? W moim subiektywnym odczuciu tak. Podobne zdanie miał wcześniej inny forumowicz, który również zmienił zasilacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 8 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Moim zdaniem odczucie jest czysto subiektywne. Chociaż jestem w stanie uwierzyć, że dysk dostaje za mało mocy przez co ledwie działa i często się się zatrzymuje i rozpędza zajmując sobą system. Podobnie karta sieciowa, przy błędach odczytu zabierze trochę mocy procesora. Ale, że wtedy nbox jeszcze w ogóle działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Pragnę Was zapytać, czy jest sens brać zasilacz setka Watt ponieważ wydaje się że spokojnie powinna wystarczyć sześćdziesiątka, dysk twardy ileż pobiera tej mocy? Jeszcze pytanie czy jak moc zasilacza zancznie przekracza pobór przez urządzenie to jaką moc (czy swą pełną) ten zasilacz ciągnie z sieci (energetycznej)? Pytam bo po cóż przepłacać za rachunki energii elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Odpowiem na to tak. W latach 90-tych (na początku) kupowałeś zasilacz 200W do komputera. Ten zasilacz wytrzymywał 200W ciągłej mocy. Dzisiaj kupujesz zasilacz 500W a wytrzymuje 350W ciągłej mocy. Pomijam jakość wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 60W wystarczy, jeżeli zasilacz jest w pełni sprawny i zgodny ze specyfikacją... Jeszcze pytanie czy jak moc zasilacza zancznie przekracza pobór przez urządzenie to jaką moc (czy swą pełną) ten zasilacz ciągnie z sieci (energetycznej)? A to inny problem. Jak na zasilaczu pisze 60W, to znaczy, że maksymalnie z niego można właśnie tyle pociągnąć na wyjściu przy pracy ciągłej (należałoby jeszcze dodać: w określonych warunkach środowiskowych, czyli jeżeli na zewnątrz nie jest za ciepło). Gdyby miał sprawność 100% (nierealne, realne jest 80-90%), to przy pełnym obciążeniu dokładnie tyle ciągnie z gniazdka. Przy mniejszym obciążeniu odpowiednio mniej pobiera z sieci elektrycznej. A przy okazji mniej się grzeje i zużywa, bo jest mniej obciążony niż maksymalnie przewidziano. To że jest mocniejszy oznacza tylko tyle, że więcej wytrzyma. To jak bardzo rozkręca licznik energii zależy od tego co do niego podłączymy. Rozpisałem się, więc może krótko i prosto. Zakładając sprawność 100%: - zasilacz 60W <- nbox pobiera 45W, to licznik widzi 45W poboru - zasilacz 1000W <- nbox pobiera 45W, licznik widzi znowu 45W poboru Czy jest haczyk? Oczywiście, że jest: zasilacze mają różną sprawność (rzadko podawaną) oraz sprawność zasilacza zależy od aktualnego obciążenia. Zasilacz będzie pracował przy powiedzmy sprawności 85% przy obciążeniu równym ok. 75% mocy maksymalnej (czy też bardziej: nominalnej), ale kiedy obciążymy go mocą 5% nominalnej to sprawność mu spadnie, do powiedzmy 50%. Czyli 100/120W nie wpłynie za bardzo na rachunek (bez pełnej dokumentacji albo pomiarów trudne do określenia) ale jak przesadzisz i użyjesz zasilacza 1000W, to troszkę może rachunek wzrosnąć (znowu: potrzebny byłby pomiar albo dokumentacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malyz Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Mam zasilacz o którym mowa i mogę potwierdzić że odnoszę wrażenie lepszego działania tunera.Poza tym zasilacz jest cały czas zimny,nie tak jak ten dołączony.Jak mi się uda to w wolnej chwili podam wartości poboru prądu.Mam taki sobie watomierz,to dla orientacji można nim coś zmierzyć.Dodam tylko jeszcze że tuner jest chłodniejszy ,wentylator ustawiony mam na minimalne wartości.Na oryginalnym jest ciepły. Pomiar orientacyjny watomierzem -rozruch,chwilowy skok 45 W -ładowanie systemu 25 W -praca z dyskiem po uruchomieniu 32-29 W w zależności od oglądanego kanału -po uśpieniu dysku 27-24 W w zależności od oglądanego kanału -czuwanie 23 W -zamykanie systemu ,chwilowy skok 50 W- tutaj mowa o zamykaniu przed wyjęciem wtyczki z gniazdka-zamykanie z E2 panel Graterlia 2. wydaje mi się że na innym image nie pamiętam już którym te wartości były mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Proszę o opinię czy zasilacze następujące nadzadzą się (przy dysku 3.5" 2TB): a.) Zasilacz Mean Well RS-75-12 12V/6A b.) Zasilacz impulsowy POS12600D 12V 6A 2.1/5.5 do CCTV http://www.nokaut.pl/pozostala-elektryka/zasilacz-impulsowy-pos12600d-12v-6a-2-1-5-5-do-cctv.html c.) zasilacz PS-LN-100-12 (firmy LEDNRG) http://www.pulsar.pl/pl/instrukcje/PS-1001270.pdf d.) Zasilacz modułowy MW Power MW-100-12 12V/8,5A http://stselektro.eu//Obrazy/v3/mwpower/MW-50-12-SPEC.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (...) Dodam tylko jeszcze że tuner jest chłodniejszy (...) To działa tak: Jeżeli zasilacz słabo filtruje napięcie (a tak robią lekko zużyte oryginalne zasilacze), to zadanie filtracji przechodzi na tuner. Cierpią na tym kondensatory na płycie głównej - grzeją się (jak wspomniał kolega, przy nowym zasilaczu jest chłodniej) i szybciej się zużywają. Przy przerabianiu nboksa wymieniane są kondensatory na płycie, bez wymiany tych w zasilaczu ... resztę proszę wywnioskować samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Rozumiem, ale błagam poradźcie co wybrać bo tego Delta nigdzie nie można dostać i jest droższy od tych wylistowanych w poście powyżej... Poza tym wygodniejszy okazałby się zasilacz juz w przyjaznej dla użytkownika obudowie, np. ten: b.) Zasilacz impulsowy POS12600D 12V 6A 2.1/5.5 do CCTV http://www.nokaut.pl/pozostala-elektryka/zasilacz-impulsowy-pos12600d-12v-6a-2-1-5-5-do-cctv.html (czy nie za słaby?) pozostałe (w tym ów Delta) mają jedynie obudowę monztażową do listwy, a więc swoiste wyzwanie... czyli w co go wstawić, do blaszanego pudełka po herbacie? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 @s6s → wszystko już napisane. Nie zastanowiło Cię, że nikt z nas nie proponuje tych w "obudowach bardziej dla użytkownika"? Jest jakiś powód tego - podpowiem - trudno znaleźć dobrego w tych wymiarach, a jak jest to kosztuje o wiele więcej. Nikt Ci nie podpowie czy kupić zło1 czy zło2. Na temat zasilaczy, które podałeś już dawno było. Tu na forum staramy się nie dokonywać wyborów, które z założenia są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Teraz czytam cały wątek i nigdzie nikt nic nie napisał o żadnym z wylistowanych w moim poście powyżej zasilaczy, a za tym jednym wyjątkiem (co w obudowie) pozostałę to setki (Watt). W szczególności, czy takie zasilacze co o nich sprzedawca/producent pisze: "zasilacz: modułowy LED 12VDC 100W typ: montażowy, stabilizowany kod: PS-LN-100-12 zastosowanie: dedykowany do pracy w trudnych warunkach, w systemach automatyki i elektroniki przemysłowej, idealny do taśm LED" poleciłbyś ze spokojnym sumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 100x bardziej ten do LED niż te co podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Jednak pewnie wybrałbyś "Delta", bo co - bo to renomowana firma? A inne firmy jak MW Power albo Mean Well? Albo firmy "krzak" z Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 @s6s Kilka pytań - proszę odpowiedz na nie szczerze: znasz podstawy elektroniki? posiadasz oscyloskop wiesz jak się nim posługiwać? jeżeli na pytania 1 i 2 odpowiedź brzmi tak → pomierz te cuda Dyskusja staje się lekko pisząc....powstrzymam się. Jak kolega @s6s nadal będzie używał takiego języka jak w poście powyżej nagrodzę odpowiednia % Chyba dość już tego. Człowiek przez cały wątek wskazuje o co chodzi a na koniec @s6s pisze co pisze. Po co my w ogóle piszemy w tym wątku skoro każda decyzję można wyśmiać i podważyć. Przestroga dla innych → właśnie dlatego, że niektórym wydaje się, że wiedzą (a jednak nie wiedzą) dzisiaj nBox to już tylko pudełko. Nikt nie słucha, nie czyta - ma być tanio i KONIEC. Potem się odbija czkawką, ale jakie to ma znaczenie - PRAWDA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Podstawy elektroniki trochę znam i nawet oscyloskopoem potrafię się posługiwac lecz go nie posiadam. Tux, po co te nerwy, ja pytam szczerze bo naprawdę nie mam rozeznania w (polskim) rynku zasilaczy i np. nie wiem ile warte są produkty rodzime nikomu nieznanych firm, acz nie chcę od razu przesądzać iż takowe nie zasługują na uwagę. Pragnę troszkę rozkręcić wątek ponieważ w dalszym ciągu nie wiadomo czym się kierowac przy zakupie, owszem wiadomo że im mocniejszy tym lepiej i polecono tu ze trzy modele, natomiast pełno można znaleźć na alle... zupełnie innych modeli innych firm także setki W, i naprawdę nie wiadomo czy warto się nimi zainteresować... Powiedz proszę, czy do taśm LED potrzeba aż tak dobrych zasilaczy? (Ponieważ o większości z nich piszą: "idealne do zasilania taśm LED" - i w sumie nie wiadomo czy to oznacza jakąś miarę jakości tych zasilaczy...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Ostatnio testowałem LEDy. Działały bardzo dobrze i nawet nie migały (przynajmniej niezauważlanie dla mnie) kiedy zostały zasilone napięciem niefiltrowanym (transformator + prostownik dwupołówkowy), czyli ich wymagania co do jakości napięcia są praktycznie zerowe - nbox takiego zasilania nie strawi. A co do wymagań jak chodzi o moc, to LEDy potrzebują dużo. Zależy to od jasności, te co miałem w rękach miały odpowiednio 4,8W/m i 9,6W/m. Czyli masz 6m tego drugiego węża i potrzebujesz zasilacza 60W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fruit1fruit Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 A mnie się wydaje że jak ktoś chce mieć za wszelką cenę pewny zasilacz z którego prąd będzie pozbawiony pików w/cz (czyli tego co de fakto smaży kondensatory filtrujące) to niech sobie kupi/zrobi zasilacz tradycyjny - nie impulsowy. Zwykły transformator, mostek prostowniczy jakiś stabilizator na radiatorku i kilka kondensatorów. Przeżyje nboksa i właściciela. Wady? Większe straty - więc może ciut wyższy koszt eksploatacji (ale wydaje mi się być to pomijalne przy takich mocach). Zalety? Temat "złego zasilania" znika na zawsze z życiorysu (przynajmniej jeśli chodzi o zasilacz. Wszak sam box ma w sobie kolejne przetwornice...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 czy takie coś:Link do aukcji usunięto będzie się nadawać do bska ? ewentualnie jaki z ogólnodostępnych "nówek" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Z ogólnodostępnych nowych to zostają Ci zasilacze przemysłowe! Inne niezależnie od firmy zleciały tak jakością na pysk, że należy je omijac wielkim łukiem. Możesz poszukać oryginału do konsoli Wii, ale ORYGINAŁU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 ok, czyli takie coś: ZASILACZ 12V 50W 4,17A DESKTOP DC 2,5/5,5 Zasilacz impulsowy typu desktop dzięki dużej mocy idealnie nadaje się do zasilania zestawów LED, monitorów lcd, elektroniki stacjonarnej, kamer i sprzętu CCTV, oraz wielu innych urządzeń zasilanych napięciem 12V i nieprzekraczającym prądzie 4,17A (50W). Parametry techniczne: Typ: Desktop Napięcie wyjściowe DC [V]: 12 tolerancja [%]: +/- 5 Prąd max. [A]: 4,17 Moc max. [W]: 50 Sprawność [%]: >85 Wtyk DC: 2,5/5,5/9,5 Napięcie wejściowe AC [V]: 100-240 / 50-60Hz Stopień ochronności: IP51 Min. obciążenie: możliwa praca bez obciążenia Wymiary [cm]: 12 x 5,9 x 3,3 Waga [kg]: 0,410 Temperatura pracy [°C]: 0-45 Wilgotność [%]: 10~90 Certyfikaty: CE Gwarancja: 12 miesięcy Odpada? zdjęcia: czy lepiej używany od Wii kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 1. Popraw post! 2. jakieś zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1975 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam. A czy taki zasilacz będzie się nadawał do bsla ? http://sklep.avt.pl/zasilacz-impulsowy-12v-10a-120w-36022.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość reaven Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam. A czy taki zasilacz będzie się nadawał do bsla ? http://sklep.avt.pl/zasilacz-impulsowy-12v-10a-120w-36022.html Trochę armata na muchę :) to jest zasilacz od XBOX-a, działa bardzo dobrze, jest stabilny, ale posiada wentylator i lekko szumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1975 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 No trochę duży to on jest, niestety w obudowie tego typu ciężko ciężko znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Kwestia ilości Amper nie jest krytyczna pod warunkiem, iż nie jest mniej niż zalecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom8181 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 A czy taki zasilacz byłby dobry Movano 12V 7A 84W. Do tunerka Nbox BSLA z dyskiem 2.5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Z parametrów ok, nawet z zapasem prawie 25%. A jak będzie w rzeczywistości, to nie wiem. Baterie Movano do laptopów mają dobrą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość deejaybialy Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja dzisiaj sprawdziłem → są dwie wersje wtyczek :) Co do tego ile "żre nasz nBox" z dyskiem 2,5" w trakcie nagrywania 2 streamów na podwójnej głowicy (BZZB) pobiera 35W. Przy BSKA i 2,5" podczas nagrwania w granicach 25-28W. Ja kupiłem dzisiaj kolejny raz zasilacz do konsoli WII. ma prawdziwe 3,7A. Tyle, że kupiłem oryginał. Na takim jednym pracuje już u mnie BZZB. Cześć, dostałem od kolegi zasilacz właśnie od wii, da się go nie dewastując rozkręcić? Jak dodajemy fotki , pliki? Już doczytałem, dodawałem przez apkę tapatalk, która ma tak ustawione domyślnie. Wracając do tematu to poradziły cienkie kombinerki, reszta na zatrzaskach. Pozdawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 626 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Czy ktoś używa zasilacza od konsoli wii w bsla z dyskiem 3,5,można taki zasilacz podpiąć nie będzie za "mały". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni007 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Jaki zasilacz polecany do BZZB? Będe musiał polutować kabelki,bo nie znalazłem żadnego markowego z wyjściem DIN niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Panowie w BXZB oryginalnie w miejscu C541 jest kondensator 470uf. Wiele osób pisze że należy tam wstawić 1000uf albo nawet 1500uf. Czy to ma się tak samo do tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Jeżeli mnie pamięć nie myli to wartości kondensatorów powinny zostać takie jak były. Problem tkwił w softach i pewnych skórkach. Przy większych pojemnościach rzadziej się to wszystko wywalało ale nadal się wywalało. W GOS nie ma skórek co powodowały problemy (świadomie ich nie dawaliśmy) i wymiana na wyższe pojemności nie była uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi