matzg Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) Wersja TESTOWA Plugina do kopii systemu do formatu .img(3 lub 2 pliki .img) lub tar.gz Wymagany pendrive lub dysk dla systemów uruchomionych z Nand Wymagany pendrive (dwie partycje) lub dysk dla systemów uruchomionych z Pendrive. SystemBackupV65 v65 (UHD88, ESI88, ADB5800, ADB28XX, DSI87, ArivaLink200, Spark7162, PACE7241 do testu) SystemBackupv64.tar.gz SystemBackup.tar.gz Edytowane 23 Stycznia 2022 przez matzg zmiana linku i wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Witam podziękowania dla kol.@mickey @Matzg @Tux za plugin wersja Test25a jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość future0 Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 czym się różni system backup od flash backup ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Jeżeli mam system w NAND/NOR, to niczym. Ale jeżeli masz system poza wewnętrznym flashem, czyli np. na pendrajwie, to opcja Flash Backup pozwala zrobić kopię systemu, który znajduje się się w NAND/NOR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szyberpt Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam, Czy po stworzeniu update img można coś modyfikować w tych plikach (kernel, rootfs,update)?? Chodzi mi o to by wgrać obraz do innego dekodera pozbawiony np. wygenerowanych kluczy ssh i ustawień obrazu ale posiadający wszystkie inne konfiguracje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Nie można... jest to kopia systemu a nie czysty system... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bzzb Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Plugin działa prawidłowo. @matzg - dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJMazi Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Witam Czy ta wtyczka pozwoli mi zrobić kopię systemu zainstalowanego na PenDrive ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Witam Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nwo54 Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Witam, świetna robota z ta wtyczka, gratuluje! mam jedno pytanie... ukryłem plugin przed dziećmi bo lubią bawić się pilotem i startuje go z telnetu poprzez ./sysbackup wszystko działa poprawnie, plugin tworzy img2016-11-02--20.55 oraz nbox-backup-rootfs_2016-11-02--20.55.tar.gz i teraz pytanie jak wystartować ten plugin z terminala tak aby utworzył tylko img2016-11-02--20.55 ale bez "nbox-backup-rootfs_2016-11-02--20.55.tar.gz" dziękuje za pomoc [warning]Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić.[/warning] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jordi Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale wydaje mi się że backup przez komendę "sysbckp" działa niezależnie od tej wtyczki i tak już jest stworzony, że tworzy rzeczywiście dwa rodzaje backupu. Poprzez wtyczkę można natomiast wybrać co się konkretnie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nwo54 Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 uruchamiając plugin z ekranu tv utworzony zostanie plik sysbackup.conf w /tmp z zawartością zależną od wybranej wcześniej opcji u mnie (opcja tylko update img): rodzarch=tar.gz nandnor=0 makerootfs=0 makeimg=1 wystarczy skopiować ten plik ponownie do /tmp i uruchomić plugin z terminala poprzez ./sysbackup a zostanie wykonany backup w opcji update img testowane na sofcie 8.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GaaD Opublikowano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 A co jeśli wtyczka po instalacji nie pokazuje się w pluginach? Z konsoli komenda sysbckp działa lecz nie wiem jak uruchomić ją na ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Komenda sysbck nie jest od tego pluginu. Napisz co konkretnie zainstalowałeś plugin z tego tematu czy narzędzie do robienia kopii z repo opkg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GaaD Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Plugin zainstalowałem z repo i nie pokazał się w pluginach. Natomiast przy pomocy komendy udało mi się wykonać kopię systemu ze sterownikami WiFi i przeniesienie do boxa z uwalonym LANem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Z repo to nie plugin tylko narzędzie do robienia kopii przez konsole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof57 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Witam Podepnę się z pytaniem w jaki sposób mogę zrobić pełną kopie obrazu dla GM7162 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Witam, dołaczam się do pytania, jak zrobić backup na sparku?? Scalono wiadomość: [time]1492764904[/time] W Sparku jest jakiś problem w backupie, czy zupełnie odbiega strukturą obrazu od innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Inny układ NAND. Ponadto w zależność czy soft z PEN czy NAND inne adresy dla jądra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 A jest szansa, że się jeszcze pojawi? Czy za mało popularny jest ten procek? w n-boxie sysbckp uzywałem sobie w zasadzie przed każdą aktualizacją softu, a tutaj - kiszka, trzeba samemu zmodzić skypta ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jak znajdzie się czas a przede wszystkim testerzy z prawdziwego zdarzenia dla SH4 to można pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Dobra, pokopałem trochę i znalazłem, tak na szybko to co potrzebowałem, nand na sparku: dd if=/dev/mtd5 of=/hdd/backup/uImage dd if=/dev/mtd6 of=/hdd/backup/e2jffs2.img Backup się zrobił, nie testowałem jeszcze przywracania - ale po wielkości plików wyglada, że to prawidłowe dev. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 dd if=/dev/mtd5 of=/hdd/backup/uImage Tutaj tak naprawdę mogą być dwa pliku uImage. Pierwsza część mtd5 to NAND a druga to PEN. Jeżeli nie używasz softu na PEN to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Wg wersji z PKT backup z pena to poprostu tar katalogów z excludami: Pod gos oczywiście trzeba by listę sprawdzić. tar --exclude=ram/* --exclude=proc/* --exclude=sys/* --exclude=tmp/* --exclude=hdd/* --exclude=media/*/* --exclude=mnt/*/* -czf /hdd/backup/full_image_backup.tar.gz bin boot lib dev etc hdd media mnt proc ram root sbin sys tmp usr var Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zakładając, że na PEN i NAND mam to samo jajko. A co jak w NAND mam 215 a na PEN 217? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Wystarczy założenie, że backup z nand wgrywam do nand, a z pena na pena. Lepsze to niż żaden backup, tym bardziej, że w GOS nie ma jak na razie wsparcia dla backupu sparka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Pamiętaj tylko, że uImage dla Pen również wygrywa sie do nand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dzięki za info, dzisiaj zobaczę jak to jest z penem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Mała podpowiedź: if `grep -q 'root=/dev/mtdblock6' < /proc/cmdline`; then <------>flash_eraseall /dev/mtd5 <------>flashcp -v /ram/uImage.gz /dev/mtd5 <------>rm /ram/uImage.gz else <------>mv -f /ram/uImage.gz /boot/uImage <------>if /bin/cat /proc/cmdline | grep mtd > /dev/null; then <------><------>/DuckBA/bin/flash_erase /dev/mtd5 0x400000 0x20 2 <------><------>/DuckBA/bin/nandwrite --start=0x400000 /boot/uImage /dev/mtd5 <------>fi fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 1. W pluginie nie można zmienić domyślnej lokalizacji backupu tj /hdd na inną. 2. Czy utworzoną w ten sposób kopie systemu mogę wgrać do drugiego tunera ( głownie chodzi mi o klucze ssh)? 3. Rozumiem, że narzędzie system-backup-tool jest niezależne od pluginu i można je odinstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Ad1 sprawdzałem u siebie i można... zmieniasz ścieżkę dostepu, wychodzisz z plugina po ponownym uruchomieniu będzie nowa ścieżka... Ad2. Jest to kopia... klucze nie są kasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 1.Co się stanie jak wgram w dwa tunery tą samą kopie systemu? 2. Jakim poleceniem w terminalu wygenerować nowe klucze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ad1. Sprawdź i podziel się wiedzą... Ad2. ---- (brak związku z pluginem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Czy jak zrobię kopię systemu i wgram ją na drugi dekoder będący w tej samej podsieci to nie będzie problemów? Skopiowany zostanie też MAC czy nie? Ile trwa kopia NAND adb5800 na pendrive ext3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurekk Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Jak wgrasz kopię systemu to będzie taki sam adres ip ( trzeba zmienić ip na jednym z tunerów bo będzie konflikt) oraz ustawienia oscama ( tu może nie być problemu, w zależności od ustawień ). MAC raczej powinien być brany z ENV więc przy takim założeniu to się nie przenosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipfa Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Witam wszystkich serdecznie Czy są szanse żeby SystemBackup działał na PACE HDS7241, działa na ESI 88, to są chyba podobne dekodery. Przy próbie zrobienia backupu wyskakuje: "nie potrafię zrobić backupu do tego odbiornika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Witam, dodano PACE7241 do przetestowania .Pierwszy post tego tematu... Pozdr matzg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi