Jump to content

Nagrywanie do .avi lub .mp4

cr00x

Recommended Posts

Guest slimaktlen

oooo to faktycznie,czyli zostaje przerzucić przez kompa ,a jaki format będzie najmniej problemowy do  tunera ? avi ? mkv ? czy jeszcze jakiś inny ?

Guest slimaktlen

Tak jak pisałem w innym wątku,syn zrobił sporą bibliotekę bajek i zostało mało miejsca na bieżące nagrania ,ostatnio zdażyło się że nie nagrał mi się film bo zabrakło miejsca.Chciałem spakować mu te bajki do jakiegoś "mniejszego" formatu żeby nie wydawać kasy na większy dysk.

Guest slimaktlen

a czemu nie przekonwertujesz na inny format na komputerze? Przecież to najprostsze.

ok tylko jaki byście polecali ?

Bajki są z różnych kanałow,tvn,canal+,itd

Jeżeli SD i MPEG2!:

mencoder Nazwa_Pliku.TS -o OUT.mkv -ovc x264 -x264encopts pass=1:preset=AAA:fast_pskip=0:tune=film:frameref=15:bitrate=BITRATE:threads=ilosc_redzeni

Gdzie:

AAA to:

ultrafast, superfast, veryfast, faster, fast, medium, slow, slower, veryslow, placebo

BITRATE:

Przepustowość w Kilobitach (np. 2500)

Jeżeli HD MPEG4:

ffmpeg -i Nazwa_Pliku.TS -deinterlace -c:v libx264 -preset AAA -tune film -crf 21 -r 50 -vf scale=-1:720 -c:a copy output.ts

Gdzie AAA:

ultrafast, superfast, veryfast, faster, fast, medium, slow, slower, veryslow, placebo

-crf

Parametr jakości. Im mniejsza wartość - tym lepsza jakość.