Jump to content

jakość odbioru DVB-T

Eneen

Recommended Posts

Czy poprawnie działa Wam wbudowana głowica DVBT? U mnie jakość odbioru jest okrutnie niska, na muxie TVP nie działa praktycznie w ogóle, na pozostałych zacina odbiór. Na stojącym obok TV Samsung wszystko działa idealnie. Sprawdziłem też drugi identyczny tuner i sytuacja jest taka sama. Gwoli ścisłości mieszkam na Śląsku. Czy są dostępne jakieś ustawienia głowicy?

Czy poprawnie działa Wam wbudowana głowica DVBT? U mnie jakość odbioru jest okrutnie niska, na muxie TVP nie działa praktycznie w ogóle, na pozostałych zacina odbiór. Na stojącym obok TV Samsung wszystko działa idealnie. Sprawdziłem też drugi identyczny tuner i sytuacja jest taka sama. Gwoli ścisłości mieszkam na Śląsku. Czy są dostępne jakieś ustawienia głowicy?

Pierwsze co bym sprawdził, to coś, czego pewnie byś się nie spodziewał, czyli czy aby sygnał nie jest za silny. Wepnij w odbiornik tak półmetrowy kawałek kabla antenowego, jeśli czymś takim będziesz miał normalny odbiór, to będzie to znaczyć, że w instalacji masz zbyt silny sygnał, co z kolei powoduje przesterowanie głowicy i problemy z odbiorem.

• 4 weeks later...

Rozmawiamy o UHD? Działa TVP1 HD normalnie na wbudowanej głowicy DVBT?

Jeżeli tak, to będę jeszcze musiał pokombinować z moją instalacją antenową, bo póki co uznałem, że ta głowica nie da rady i podłączyłem do UHD dongla z N, który mi leżał...

Mieszkam na Śląsku i na antenie dachowej wszystko chodziło poza muxem TVP, stąd założenie tematu.

Na antenie pokojowej i sygnale z odbicia chodzi mi mux TVP idealnie i reszta oczywiście nie. To potwierdza przesterowanie sygnału.

• 3 weeks later...

@Eneen:

Jeżeli zaktualizowałeś już w UHD jajko do wersji 217 to sprawdź jak odbiór DVB-T na antenie dachowej. U mnie po tej aktualizacji wbudowana głowica DVB-T odbiera wszystko co mam w zasięgu, czyli polskie muksy i czeskie sity ;)

• 1 month later...
  • 3 months later...