marek1975 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Witam. Potrzebuję pomocy. GS podczas nagrywania. Tuner ESI88 GOS w Nor aktualne, podłączone obydwie głowice typ konfiguracji – prosty DiseqC - A/B Port A - HotBird Port B – Astra Napięcie i 22kHz – tak Wyślij diseqc podczas zmiany satelity - nie Otóż gdy włączę nagrywanie na jednym z tunerów i chcę oglądać inny kanał z innego transportera mam GS. Gdy oglądam nagrywany kanał nic się nie dzieje. Nie ma różnicy który tuner ustawię jako preferowany i czy to jest astra czy hotbird. Próbowałem na różnych skórkach i niestety to samo. Kiedyś nie było tego problemu. Poniżej crash log. Proszę o pomoc. enigma2_crash_1424546772.log enigma2_crash_1424719576.log enigma2_crash_1424719708.log Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Używasz AB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1975 Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 Tak używam obydwie głowice i obie są skonfigurowane tak samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 AB == Assign Button Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 nie kombinowałeś nic z opcją korzystania z tunera bez sat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1975 Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 Assign Button posiadam zainstalowane z opkg z tunerem nic nie kombinowałem służy do oglądania telewizji i czasami z nagrań z dysku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Usuń AB i napisz czy jest jakaś poprawa i ewentualnie jak będzie GS załącz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 allocate demux demux not found [eEPGCache] no demux!! stop release channel timer allocate demux demux not found Allocating non--decoding a demux for now tuned-in channel failed. FATAL: dvb/scan.cpp:228 ASSERTION m_demux FAILED! To nie ma nic wspólnego z AB. @marek1975: Co masz dokładnie poustawiane w opcjach preferowanych tunerów? Jaki masz konwerter/konwertery? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1975 Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 AB odinstalowany i dalej GS (crash w załączniku) Konwerter Monoblock Quad Megasat Diavolo Ustawienia tunera podawałem wcześniej Tuner A i tuner B ustawione tak samo Typ konfiguracji – Prosty Tryb - DiseqC A/B Port A - HotBird 13 Port B – Astra 19 Ustaw Napięcie i 22kHz – tak Wyślij diseqc tylko podczas zmiany satelity - nie W opcjach preferowanych tunerów mam auto. Próbowałem przełączać na tuner A i na tuner B i problem występuje w każdej z trzech opcji. Zainstalowane wtyczki: IPTV Player full Merlin Music Player Merlin iDream OpenWebif Oscam Status HDMI CEC oraz Samba Zainstalowane Skórki: MetroBlack MetropolisHD DremTV-HD - obecnie używana Reszta to co jest instalowane standardowo z GOS. Wcześniej z nagrywaniem jednego kanału i oglądaniem drugiego nie było problemu, ale nie wiem kiedy konkretnie problem się pojawił bo rzadko nagrywam. enigma2_crash_1424730438.log Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Sprawdzałeś czy to nie problem z konkretnym tunerem? Czyli jeden ustawiasz jak teraz a drugi niezdefiniowany. To wymusi korzystanie z tego skonfigurowanego zawsze. Podaj co wyświetla: ls -al /dev/dvb/adapter0/ Możesz też od razu spróbować, czegoś co nie zaszkodzi: opkg install --force-reinstall dev-gos PS: Sugeruję znaleźć jakiegoś pendrajwa i tam nagrać system: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1796.0.html i sprawdzić, czy na nowym systemie dzieje się to samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1975 Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 W załączniku ls -al /dev/dvb/adapter0/ Niestety po opkg install --force-reinstall dev-gos GS w załączeniu crash Wieczorem odpalę system z pena i sprawdzę. ls_-al.txt enigma2_crash_1424779295.log Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest herpoi Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 j00zek pytał czy kombinowałeś coś z opcją korzystania z tunera bez sat i widać że uruchomiłeś tą opcję bo masz zablokowane demuxy. Z konsoli wydaj polecenia: mv /dev/dvb/adapter0/demux1.disabled /dev/dvb/adapter0/demux1 mv /dev/dvb/adapter0/demux2.disabled /dev/dvb/adapter0/demux2 mv /dev/dvb/adapter0/demux3.disabled /dev/dvb/adapter0/demux3 sync reboot Po restarcie powinno działać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1975 Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 Herpoi po Twoim zabiegu wszystko działa jak powinno. Nie mam tylko pojęcia jak mi się te demuxy polokowały bo ja nic takiego nie robiłem. Serdecznie dziękuję Wam wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 pewnie ustawiłeś przez przypadek w gosmanager. Jest tak taka opcja od włączania i wyłączania ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 Wiem, że mogę sobie przejrzeć skrypty, ale tak będzie szybciej: Opcja z GOS Menadżera ustawia jakąś zmienną i po restarcie znowu blokuje demuxy? Pytam, bo zastanawia mnie dlaczego reinstall dev-gos nic nie dało. No chyba, że było bez reboot, bo z drugiej strony to po ręcznej zmianie nazw też powinno wrócić zablokowane po restarcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 @mickey Zerknij jak jest montowany /dev i dużo Ci się wyjaśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek1975 Posted February 25, 2015 Author Share Posted February 25, 2015 @mickey po reinstall dev-gos wykonałem reboot na pewno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romulus Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Ja w niedziele miałem podobny problem, ustawiłem nagrywanie z jednego kanału , a po skakaniu po kanałach ( po dwóch trzech przełączeniach) , zawieszał się tuner na liście kanałów tj. przez cały czas chodził spinner. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Wiem, że mogę sobie przejrzeć skrypty, ale tak będzie szybciej: Opcja z GOS Menadżera ustawia jakąś zmienną i po restarcie znowu blokuje demuxy? Pytam, bo zastanawia mnie dlaczego reinstall dev-gos nic nie dało. No chyba, że było bez reboot, bo z drugiej strony to po ręcznej zmianie nazw też powinno wrócić zablokowane po restarcie. nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts