Eneen Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Pytanie mam o wydajność wifi. Mam podłączony dysk na USB do UHD88. Karta wifi to realtek 8192CU, także na USB oczywiście. Prędkość odczytu z dysku przez FTP po sieci bezprzewodowej to ok 8MB/s, za to zapisu zaledwie 1.5MB. Czy da się jakoś poprawić wynik zapisu? Docelowo chciałbym użyć tunera jako domowy NAS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Zapis nca USB w przypadku nośników jest marny. Dysk pod SATA i poprawi się do ponad 6MB/s Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eneen Posted January 15, 2015 Author Share Posted January 15, 2015 Rozumiem, a karta wifi na USB nie odgrywa tutaj roli? Czy warto podłączyć po ethernet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Teoretycznie nie powinna. Jednak dużo zależy od wszystkich elementów sieci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eneen Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 Okazało się, że miałem bardzo starą wersję totalcommandera, a sprawdzałem przez ftp. Poprzez sambę transfery są ok (5 ściąganie, 6 wysyłanie na uhd). Na FTP ok 1MB/s więcej dla obu. Widać jednak w top, że proces samby podobnie jak ftp mocno obciąża procesor, do 70% nawet, co nadal jednak nie dyskwalifikuje zastosowania jako NAS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skubi Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Z czystej ciekawości jakiej karty WIFI używasz? Którego modelu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eneen Posted April 11, 2015 Author Share Posted April 11, 2015 TPlink 821 v4 https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WN821N_v4 Modul do RTL8192CU Chodzi ok tylko nie mam dhcp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts