mickey Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 Paczka ocram zniknęła z GOS ze względu na problemy przy instalacji/aktualizacji, ale jak komuś brakuje picon a na brak miejsca nie narzeka, to może przeczytać poniższy poradnik i zastosować. Paczki z pikonami można znaleźć tutaj: https://bitbucket.org/picons/logos/downloads. Wyszło mi, że jak chodzi o kanały HD i pikony 220x132 to odpowiedniki picon dostępnych w paczkach w GOS można znaleźć w paczce o nazwie enigma2-plugin-picons-tv-ocram.shd.transparent-white-nopadding natomiast pikony 100x60 są w enigma2-plugin-picons-tv-ocram.hd.transparent-white. Instalować można to na 2 sposoby. Jeden wypakowujemy sobie na komputerze z tego ipk plik data.tar a potem ten plik rozpakowujemy już na odbiorniku do odpowiedniego folderu. Drugi sposób - użycie opkg. Instrukcje będzie z mała ilością komentarzy i za skutki działania nie biorę odpowiedzialności. Do pliku /etc/opkg/opkg.conf dopisujemy linię: dest share /usr/local/share/enigma2 Ściagamy gdzieś na tuner plik z podanej wcześniej lokalizacji: wget --no-check-certificate https://bitbucket.org/picons/logos/downloads/enigma2-plugin-picons-tv-ocram.shd.transparent-white-nopadding_2014-12-07--16-51-53_all.ipk I instalujemy ściagniętą paczkę ignorując konflikty plików: opkg -d share --force-overwrite install enigma2-plugin-picons-tv-ocram.shd.transparent-white-nopadding_2014-12-07--16-51-53_all.ipk Możemy też na to zainstalować najbardziej aktualne paczki polskie dostępne w repozytorium GOS: opkg update opkg install --force-overwrite enigma2-picon-hotbird-tuxish-220x132 opkg install --force-overwrite enigma2-picon-hotbird-richter-polskie-220x132 W kategorii picon w opkg bałagan będzie straszny i przy każdej aktualizacji paczki picon w repo będą komunikaty o konflikcie, więc jak ktoś sobie z tym nie poradzi, to lepiej nawet nie zaczynać... Jak posprzątać ten bałagan? W sumie dość prosto. Najpierw sprawdzamy co mamy: opkg list-installed | grep picon I za pomocą opkg remove usuwamy paczki z listy. Czy wszystkie? U mnie tak, ale należy pomyśleć. Potem można jeszcze usunąć pozostałości z dysku: rm -rf /usr/local/share/enigma2/picon I można zainstalować jedną z paczek z piconami z opkg i będzie porządek. Obecnie paczki z pikonami można znaleźć tutaj: https://picons.xyz/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 19, 2015 Share Posted November 19, 2015 Tam też jest podany wcześniej przeze mnie generator. Działa na podstawie listy kanałów użytkownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pusia82 Posted February 1, 2016 Share Posted February 1, 2016 Witam mam takie małe pytanko a nie wiem może gdzie trzeba i co dopisać żeby picony w liście kanałów pobierane były z innego katalogu a te co są wyświetlane na pasku info z innego. chodzi mi bardziej o zróżnicowanie i podzielenie na dwie wielkości bo jak mam w liście wielkość 220x132 to straszne lagi mam a info wygląda git jak dam mniejsze to lista chodzi lepiej ale info wygląda paskudnie. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts