Gość artur_n Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam, zgodnie z waszymi radami pozbyłem się głośnego WD Black 1TB i teraz szukam cichego dysku 2,5". Granice cenowe ok. 250zł. Dokupić do dysku adapter 3,5/2.5 czy lepiej kombinować coś samemu? Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam, zgodnie z waszymi radami pozbyłem się głośnego WD Black 1TB i teraz szukam cichego dysku 2,5". Granice cenowe ok. 250zł. Dokupić do dysku adapter 3,5/2.5 czy lepiej kombinować coś samemu? Pozdrawiam Artur Dokupić. 2 kawałki blaski lub kawałek plastiku robiący za adapter to astronomiczny koszt paru zł, w porywach parunastu. Co do dysków: przyjrzyj się dyskom WD, z serii o oznaczeniach literowych JUCT i LUCT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Link do portalu aukcyjnego usunięto Myślę ze nie ma sensu kombinować za tą kwotę. Dyski z serii której podałeś mają 24-25dB podobnie jak Hitachi 5K1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Myślę ze nie ma sensu kombinować za tą kwotę. Dyski z serii której podałeś mają 24-25dB podobnie jak Hitachi 5K1000. poszukaj recenzji. np. na silentpcreview czy temu podobnych stronach, zaś dane katalogowe traktuj z nieufnością, Niestety producenci potrafią deklarować różne ciekawe rzeczy, niekoniecznie mające związek z rzeczywistością (wyjątkiem jest ten dysk, o którym tux pisze). Na papierze "wd red" są cichsze od "wd green", a każdy kto miał z tymi (o piszę o tych co porównuje, nie o tych 2.5 cala) dyskami do czynienia wie, że jest dokładnie na odwrót. Wracając do meritum i dysków od odbiornika, zwróć uwagę na detal że JUCT i LUCT to są dyski przeznaczone do pracy ciągłej oraz nagrywania strumieni danych AV. Właśnie tego typu konstrukcje powinno się w odbiornikach używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Co prawda ma 500GB a nie 1000GB ale cichszego nie znajdziesz. Ten co dane poniżej ma od 18dB do 21dB Jego hałas słychać w nocy w odległości 30 cm od boxa. W dzień nie ma szans go usłyszeć a w nocy w odległości powyżej 30cm też nie wiesz, że go masz. Tylko ze względów na hałas nie mam większego HDD ponieważ za nic nie znalazłem nic cichszego. Poza tym nie używam TS więc taki normalny HDD jest jak najbardziej OK. Co innego jak TS ma biegać cały czas :) === START OF INFORMATION SECTION === Device Model: HGST HTS545050A7E380 Serial Number: TM85G3G802AALT Firmware Version: GG2OAC90 User Capacity: 500,107,862,016 bytes Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall] ATA Version is: 8 ATA Standard is: Not recognized. Minor revision code: 0x28 Local Time is: Mon Dec 29 17:54:25 2014 CET SMART support is: Available - device has SMART capability. SMART support is: Enabled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Szukam konkretnie 1TB z myślą na przyszłość. Jeśli dysk był by na tyle cichy aby nie było go słychać to nie wykluczam używania TS ale raczej powstrzymam się od tego. Dyski WD10JUCT trochę przekraczają budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zostanie CI coś w granicach 23-26dB - niestety. Czemu? To już pytać producentów. Nawet ten HST w wersji 1TB tak ma, mimo, że nadal jeden talerz itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zastanawiam się nad HGST TravelStar 5K1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Właśnie tego bym kupił gdyby nie to, że faktycznie go słyszę. Ale mam fioła na punkcie ciszy. Między innymi dlatego HDD w serwerowni poleciały na 2.5" z 3,5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Wygląda na to że nie mam wyboru przy 1TB nie ma cichszych dysków. Pocieszeniem jest to, że będzie ciszej jak przy moim WD Black 3.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Pocieszeniem jest to, że będzie ciszej jak przy moim WD Black 3.5. bezdyskusyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Wygląda na to że nie mam wyboru przy 1TB nie ma cichszych dysków. Pocieszeniem jest to, że będzie ciszej jak przy moim WD Black 3.5. Z 10x ciszej niż ten 3,5" Ten 500GB co podałem będzie z jeszcze 2x cichszy od tej ciszy co uzyskasz z tym 1TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin32 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Ja mam Samsung SpinPoint F3 HD502HJ 500 GB i jest cichy więc polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jednotalerzowy WD10EURX. W miarę rozsądna cena. Moim zdaniem cichy. Ale zbyt uczulony na hałas nie jestem. W porównaniu z "fabrycznym" Seagate ... nawet nie ma co porównywać, bo tego drugiego słychać z daleka ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zakupiłem wcześniej wspominanego hitachi 5K1000. Dziękuje panowie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Wracając do tematu adaptera... Ostatnio zamówiłem sobie dwa takowe z chin po 0.90$ z przesyłką za sztukę. Polecam zrobić to samo na znanym chyba wszystkim chińskim allegro :) nie warto kombinować żeby zaoszczędzić 3zł :P tym bardziej, że adaptery całkiem fajnej jakości. Gdyby ktoś chciał to http://aliexpress.com/ i wpisać w wyszukiwarkę: 2.5 to 3.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Może i zaoszczędzisz kilka złotych ale za to 2-3 tygodnie czekania murowane. ___________________ Edyta: Dziś przyszedł dysk. Zamawiałem 5K1000 a dostałem Z5K1000 czyli 7.0mm wersję a co ważniejsze cichszą. ___________________ Edyta(2): Dysk jest genialny. Nie słychać go kompletnie. Z odległości 50cm do dekodera słychać jedynie lekki szum wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi