Gość makkoo Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam Właśnie zaczynam zabawę z nboxem i mam problem z podłączeniem dysku sieciowego. Chciałbym po prostu mieć dostęp do filmów z dysku na laptopie po LAN na nboxa. czytałem już tyle opisów i nie bardzo łapię. Zaczynam od tego, iż u mnie w image OpenPLI (Graterlia OS )nie ma ostatniej opcji z następującej ścieżki - Menu Główne -> Konfiguracja -> System -> Sieć -> Menadżer NFS i CIFS. U mnie po prostu w opcji sieć jest tylko: ustawienia adaptera- ustawienia dns- test sieci-restart sieci i tyle. Może ktoś podpowie jak zainstalować ten dysk sieciowy ???? Jakiś plugin ? pewnie coś nie jest zainstalowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amigos26 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Pewnie "enigma2-plugin-networkbrowser" Jak ci się uda podłączyć to skopiuj sobie plik /etc/enigma2/automounts.xml będziesz miał konfiguracje zapasową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Pewnie "enigma2-plugin-networkbrowser" Jak ci się uda podłączyć to skopiuj sobie plik /etc/enigma2/automounts.xml będziesz miał konfiguracje zapasową. który podmontowanie ułatwia, ale nie jest do niego wymagany. Odsyłam tu ---> http://forum.xunil.pl/index.php/topic,81.msg17882.html#msg17882 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Jak ci się uda podłączyć to skopiuj sobie plik /etc/enigma2/automounts.xml będziesz miał konfiguracje zapasową. Już nieaktualne. Obecnie /etc/auto.network. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudek2006 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Witam, Ogólnie n box ma jakiś problem z montowaniem dysków sieciowych posiadam BSLA i walcze juz od 3 tygodni z tym zarówno Network Browser jak i konsola posiada ten sam problem. Po wpisaniu danych Cifs lub NFS nie jest montowany zasób. Lecz u mnie serwer NSA widzi ze jest połączenie z Adresu tunera lecz tuner nie pobiera zawartości ani nie jest w stanie nic dodać. mount -t cifs //192.168.0.100/nbox /media/net/test -o username=nbox,password=nbox Polecenie z konsoli ktore montuje w Debianie/SUSE lecz W Nboxie powoduje ze kursor miga i nic sie nie dzieje. http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1845.msg23852.html#msg23852 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Co prawda używam innych parametrów, ale to poszło bez chwili zawachania na 5800SX: mount -t cifs -o rw,noatime,noserverino,iocharset=utf8,rsize=4096,wsize=4096,username=nbox,password=nbox '//192.168.32.2/media' '/media/cifs/media' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudek2006 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 A jaki duży dysk masz podpięty ?? Spróbuje wieczorem te parametry które opisałeś może wskoczy :) Bo przez to juz jestem skłonny wyrzucić go za okno :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Trochę przekombinowna konfiguracja samby udostępniająca 4 dyski pod jednym linkiem, który po wywołaniu df -h identyfikuje się jako: //192.168.32.2/media 4.7T 4.1T 619.3G 17% /media/net/media Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudek2006 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Czyli wykluczam Za duży dysk :) Będę kolejny wieczór próbować dziś :) może końcu się uda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ja stawiam na konfigurację Serwera SAMBA. Tu trzeba naprawdę czasem się nagimnastykować. W przypadku NFS trzeba zadbać o jeden z dwóch scenariuszy: ustawić * zamiast IP lub zakres IP; ustawić IP tunera dla zasobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudek2006 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 wpisanie w NFS * lub zakresu z maska oraz pojedynczego adresu nie daje żadnego efektu Mój NSA widzi ze tuner podłącza się lecz nie montuje zasobów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 A zerknij jaką wersję NFS wspiera NAS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudek2006 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jedyne info jakie mam to Package: NFS Version: 1.1.4zypkg004 Description: NFS (Network File System) is a file-sharing protocol most commonly implemented on Unix-like systems. Depends: Size: 173646 Installed-Size: 803536 Architecture: arm Zy-Model: NSA-220, NSA-220 PLUS IsBuiltin: Y TreeLocation: Network:NFS ZyURL: NFS/NFS.html Filename: NFS_1.1.4_arm_004.zpkg MD5SUM: 14da145b4c09cbfff34c955f32ba07eb Ale gdzieś przypomina nie się ze to chyba V2 tylko teraz nie mogę odnaleźć informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 To nic nie mówi. Nie używają w nazwach wersji (chyba). Pytanie pozostaje - czy V3 czy V4. Jak V3 to OK, jak V4 to czy ma dołożoną wersję V3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudek2006 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 nie bardzo wiem jak to namierzyć zobaczę w konsoli --h może będzie jak wersje sprawdzić chyba ze to 004 na końcu oznacza wersje :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dudek2006 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 W załączniku screen. Dalej nie montuje zasobu ps. w załączniku 2 screen z Dm800 gdzie to polecenie zadziałalo bez sekundy .... Co jest z N-boxem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi