pasik Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Zaglądnąłem do swojego dekodera i okazało się, gość mi nie wymienił kondensatorów co mi robił tuner. Chciałem wymienić sam i po wymianie na głowicy było ok z tunerem, działał poprawnie. Stwierdziłem, że wymienię jeszcze na płycie głównej i po tej operacji napis boot mi mruga i jak również optyk, a z dekodera słychać lekkie "pykanie". Potrzebuję zdjęcie spodu płyty z okolicy kondensatora C541. Nóżka plusowa o C541 spodu płyty jest łączona z jakimś punktem bo w tym miejscu już miałem płytę uszkodzoną i wydaje mi się że tu jest przyczyna. Czy u Was STV6412A się tak grzeje, że po około 1min nie można go dotknąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pppp Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Nie macaj tej płyty już. Oddaj do zrobienia komus kto ma pojęcie o elektronice. Druk jest wielowarstwowy i niewiele trzeba żeby powyrywać tulejki/przelotki z druku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasik Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Dałem już jednemu gościowi co ma serwis ale bez 2 takiej samej mówi że nie da rady zrobić, w sobotę podrzucę do innego serwisu na nim się nie zawiodłem to zobaczymy. Przy okazji gość mi sprawdził zasilacz na oscyloskopie i zasilacz już też do wyrzucenia, ma jakieś tętnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 (...) i zasilacz już też do wyrzucenia (...) W przypadku tych urządzeń, to dopóki startuje wystarczy otworzyć i wymienić kondensatory. Jeszcze mi się nie trafił taki, któremu nie pomogło ... chociaż tych z nboksa jeszcze nie otwierałem ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 @mickey → uwierz mi → te od nBoxa są jakieś dziwne. Jest wątek na forum gdzie nawet zdjęcia dawałem. Kondensator OK, mierzone miernikiem pojemności a jednak zasilacz świrował :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts