Jump to content

BSKA po wymianie kondensatorów nie startuje, grzanie się STV6412A

pasik

Recommended Posts

Zaglądnąłem do swojego dekodera i okazało się, gość mi nie wymienił kondensatorów co mi robił tuner. Chciałem wymienić sam i po wymianie na głowicy było ok z tunerem, działał poprawnie. Stwierdziłem, że wymienię jeszcze na płycie głównej i po tej operacji napis boot mi mruga i jak również optyk, a z dekodera słychać lekkie "pykanie". Potrzebuję zdjęcie spodu płyty z okolicy kondensatora C541. Nóżka plusowa o C541 spodu płyty jest łączona z jakimś punktem bo w tym miejscu już miałem płytę uszkodzoną i wydaje mi się że tu jest przyczyna.

Czy u Was STV6412A się tak grzeje, że po około 1min nie można go  dotknąć?

Guest pppp

Nie macaj tej płyty już. Oddaj do zrobienia komus kto ma pojęcie o elektronice. Druk jest wielowarstwowy i niewiele trzeba żeby powyrywać

tulejki/przelotki z druku.

Dałem już jednemu gościowi co ma serwis ale bez 2 takiej samej mówi że nie da rady zrobić, w sobotę podrzucę do innego serwisu na nim się nie zawiodłem to zobaczymy. Przy okazji gość mi sprawdził zasilacz na oscyloskopie i zasilacz już też do wyrzucenia, ma jakieś tętnienia.

(...) i zasilacz już też do wyrzucenia (...)

W przypadku tych urządzeń, to dopóki startuje wystarczy otworzyć i wymienić kondensatory. Jeszcze mi się nie trafił taki, któremu nie pomogło ... chociaż tych z nboksa jeszcze nie otwierałem ;)