pasik Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Zaglądnąłem do swojego dekodera i okazało się, gość mi nie wymienił kondensatorów co mi robił tuner. Chciałem wymienić sam i po wymianie na głowicy było ok z tunerem, działał poprawnie. Stwierdziłem, że wymienię jeszcze na płycie głównej i po tej operacji napis boot mi mruga i jak również optyk, a z dekodera słychać lekkie "pykanie". Potrzebuję zdjęcie spodu płyty z okolicy kondensatora C541. Nóżka plusowa o C541 spodu płyty jest łączona z jakimś punktem bo w tym miejscu już miałem płytę uszkodzoną i wydaje mi się że tu jest przyczyna. Czy u Was STV6412A się tak grzeje, że po około 1min nie można go dotknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Nie macaj tej płyty już. Oddaj do zrobienia komus kto ma pojęcie o elektronice. Druk jest wielowarstwowy i niewiele trzeba żeby powyrywać tulejki/przelotki z druku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasik Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Dałem już jednemu gościowi co ma serwis ale bez 2 takiej samej mówi że nie da rady zrobić, w sobotę podrzucę do innego serwisu na nim się nie zawiodłem to zobaczymy. Przy okazji gość mi sprawdził zasilacz na oscyloskopie i zasilacz już też do wyrzucenia, ma jakieś tętnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (...) i zasilacz już też do wyrzucenia (...) W przypadku tych urządzeń, to dopóki startuje wystarczy otworzyć i wymienić kondensatory. Jeszcze mi się nie trafił taki, któremu nie pomogło ... chociaż tych z nboksa jeszcze nie otwierałem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 @mickey → uwierz mi → te od nBoxa są jakieś dziwne. Jest wątek na forum gdzie nawet zdjęcia dawałem. Kondensator OK, mierzone miernikiem pojemności a jednak zasilacz świrował :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi