Gość darekrocznik71 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Panowie wypowiedzcie się co lepiej zabrzmi, mam dobry coaxial Alphard Da Vinci i zastanawiam się czy dźwiękowo podłączony do mojego odtwarzacza sieciowego przy filmach i koncertach nie zabrzmi lepeij niż HDMI Vivanco, wiadomo przy pozycjach z dźwiękiem HD ( DTS HD Master przełączałbym dźwięk na HDMI ale przy zwykłym DTS czy Dolby Digital ? Na razie coaxiala nie mogę przetestować a może już ktoś się bawił w takie porównania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Zapytaj audiofili :) U nich lepiej brzmi każdy kabel powyżej 500 pln/1 metr A wracając do rzeczy... Zawracanie tzw. gitary. Każdy kabel "zabrzmi" identycznie w warunkach domowych z prostej przyczyny - transmisja cyfrowa jest niepodatna na markę kabla:) Przy dłuższych odległościach może mieć jedynie znaczenie bo będzie rwało trasmisję poniżej pewnego progu ale to ze względu na utratę jakości sygnału w nędznym kablu. Dla przykładu: Budżetowym kablem hdmi 1 czy 3 metry jest bez różnicy ale przy 10 metrach już nie wydoli i trzeba regenerator pchać po drodze bo dropi strasznie. No ale jak żyły są grubości włosa to czego wymagać. Przy czym tenże sam budżetowy kabel za 1 pln/1metr wymieniony na mniej budżetowy tj. 3 pln/metr działa na 10 metrach jak tralala. I ten co działa jak należy wcale się nie nazywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Doprecyzuję. Każdy kabel! Nie namiastka kabla. W przypadku pytającego mamy kabel :) Co do jakości. Trudno napisać. Już nie raz przekonałem się, że dźwięk po HDMI mimo iż cyfrowy to nie to samo co po S/PDIF. Niestety wychodzi na to, że są wprowadzane modyfikacje na drodze cyfrowej. Drugie niestety - zdarza się to i na HDMI, i na S/PDIF. Dzisiaj producenci przestają dbać o jakość - ma jak "najładniej" brzmieć - nawet jak z oryginałem ma to wspólnego tylko tyle co nazwa ścieżki audio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi