Gość fruit1fruit Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Kurczę może ktoś mi podpowie jak utworzyć symlinka do katalogu bo mam kłopot z zapętlaniem. Sytuacja jest taka: BSLA i 2850 spięte siecią, w BSLA stworzony na dysku katalog /hdd/2850_HDD udostępniony przez sambę do którego podpięty jest 2850 poprzez udział CIFS. Dotąd wszystko działa. Chciałem podlinkować na BSLA katalog /hdd/movies do /hdd/2850_HDD/movies tak by oba dekodery współdzieliły zawartość nagrań jednak gdy z poziomu 2850 wchodzi się w /hdd/moves całość zapętla się w nieskończoność tzn. można sobie wchodzić /hdd/movies/movies/movies/mov..... itd. Co robię źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Standardowo samba chyba nie podaje dalej przez symlinki. Spróbuj na BSLA w /etc/samba/smb.conf w sekcji [global] dodać wpisy: follow symlinks = yes wide links = yes unix extensions = no A potem restart samby. Jak powyższa rada nic nie da, to można jeszcze spróbować robić w BSLA hardlinka zamiast symlinka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Samba nie obsłuży HardSymlink. Taka konstrukcja CIFS. To co napisał @herpoi wyżej odnośnie konfiga zadziała ale nie będzie działać z UTF-8 co oznacza, że mogą być problemy z polskimi znakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Dzisiaj przetestuje, ale jakiś czas temu robiłem u szwagra na serwerze małe conieco i z tego co pamietam to korzystałem właśnie z hardlinków na Sambie. No ale może coś mi się pomerdało. Postaram się dzisiaj sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Samba hard traktuje jako soft. Po załączeniu "follow" działa ale problem z translacją znaków pozostaje. Ogólnie na Samba/CIFS zjazłem zęby. Kiedyś za czasów.....no w skrócie trzeba było zastąpić Windows2000 Server czymś co działa. Odpaliłem nawet AC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Mój podstawowy błąd to taki, że nie da się hardlinkować katalogów :) @fruit1fruit, jest jesze jedna opcja. Na BSLA udostępnij /hdd/movies jako odrębny udział. Podmontuj to sobie na 2850 przez CIFS np. w katalogu /bsla. Na koniec na tymże 2850 zrób symlinka /bsla -> /hdd/movies/movies Czyli podsumowując: BSLA ======= - udostępnić /hdd/movies - udostępnić /hdd/2850_HDD 2850 ======= - podmontować z BSLA /hdd/2850_HDD jako /hdd/movies - podmontować z BSLA /hdd/movies jako /bsla - linkować : ln -s /bsla /hdd/movies/movies Wtedy uzyskasz zamierzony efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fruit1fruit Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 .... i efekt ten sam :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Czy do podlinkowanego katalogu mozesz wejsc? Jezeli tak to czy mozesz wylistowac pliki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Najlepiej komendą: ls -al będzie widać ewentualne symlinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fruit1fruit Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Biednemu zawsze wiatr w oczy. @herpoi: follow symlinks = yes wide links = yes unix extensions = no Pomogło - faktycznie teraz idzie za linkiem gdzie trzeba. Ale oczywiście jest kolejny kłopot W rzeczonym katalogu movie znajdują się nagrania uczynione przez BSLA oraz garść .avi .mp4 i innych zassanych przez IPTVPlayer. Na 8250 odtwarzają się wszystkie za wyjątkiem.... tych nagranych przez BSLA a na tym mi zależało. po naciśnięciu OK na pliku otwiera się odtwarzacz i czarny ekran, tak jakby plik stał w miejscu. Można tylko dać STOP i wtedy wraca do listy plików. Jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Sprawdź czy masz jakieś inne znaki w nazwach plików niż podstawowe ASCII. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fruit1fruit Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 @tux: Są i takie i takie pliki - i te i te się nie odtwarzają na 2850 a idą bez kłopotu na BSLA. Natomiast te "nie nagrane" .avi i inne idą wszystkie niezależnie czy mają ąę w nazwie czy nie :-| ? Zrobiłem jeszcze eksperyment, podpiąwszy do BSLA pendrive'a skopiowałem (lista plików->setup->kopiuj) kilka pozycji na niego. Po podpięciu do 2850 - efekt taki sam, nie da się odtworzyć - stoi w miejscu :( tak jakby jedna E2 nie chciała połknąć pliku z drugiej. Ale jednocześnie gdy wyświetla się lista plików to po lewej stronie wyświetla informacje zassane z EPG o programie który jest nagrany a odtwarzacz - pomimo iż nie startuje materiału - pokazuje przy pasku postępu poprawny czas jego trwania i zaznaczone na nim te kolorowe kropki (cokolwiek nie oznaczają) ... Edit: 06-09-2014: Cała sprawa trąci paranoją. Po podłączeniu anteny (DVB-T) - bo nie miał podłączonej żadnej - do 2850 zaczęło działać. Jeśli to tylko zbieg okoliczności to bardzo dziwny, jeśli nie to nadal nie wiem o co chodziło. Tak czy inaczej - na razie działa więc temat zamykam i za pomoc dziękuję :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi