Jump to content

graterlia manager - opkg

Guest mario78

Recommended Posts

Guest mario78

Cześć !

Mam dekoder 2850st. Nie mogę używać w graterlia manager sekcji opg, gdyż wymagane jest 8mb wolnego miejsca, a ja mam tylko 1 lub 2. Czy można coś na to poradzić ? Mam również pytanie zmieniłem mocowanie dysku z /dev/sda na /hdd, co to właściwie daje ?

Na brak miejsca jest tylko jedna rada - usunąć to co jest zbędne :) Możesz również przenieść system na większy nośnik np. pendriva i wtedy będziesz mógł zapychać do woli. Podziwiam, że udało Ci się podwoić rozmiar systemu bo przypomnę, że czysty soft ma 30mb :D

Odnośnie drugiej części wypowiedzi to nie bardzo rozumiem, mocowanie dysku? zmiana z dev/sda na /hdd? ...

Guest j00zek

Ustawienie montowania na hdd powoduje, że ta partycja zawsze będzie montowana do hdd a więc będzie zawsze wykorzystywana do nagrywania filmow

Guest mario78

Właśnie nie instalowalem wiele pluginow mam iptv player, foreca, paczkę picon z opkg i to właściwie wszystko, a mimo to brakuje mi miejsca aby uruchomić opkg w graterlia manager. Czy mogą byc jakieś logi, ustawienia, epg ( miałem przez chwile zainstalowany plugin do ściągania epg) nagrania timeshift, ktore zajmują miejsce tunerze. Gdy usunę picony to moge uruchomić opkg z graterlia manageR, także to raczej nie jest brak pamiecioperacyjnej.

Guest mario78

dobra już znalazłem w czym problem. Zainstalowałem paczkę picon ocram (z opkg), a one zajmują prawie 30mb. Wybrałem tylko te, które używam, dorzuciłem z dvb-t i odinstalowałem tą mega pakę, a potem wrzuciłem je ręcznie. Mam jeszce pytanie, czy jest jakaś różnica w pracy dekodera (z punktu widzenia użytkownika) jeśli zmieniłem mocowanie dysku twardego z /dev/sda na /hdd ?

Guest j00zek

... Mam jeszce pytanie, czy jest jakaś różnica w pracy dekodera (z punktu widzenia użytkownika) jeśli zmieniłem mocowanie dysku twardego z /dev/sda na /hdd ?

na to pytanie już odpowiedziałem parę postów wyżej.

Nie mocowanie a MONTOWANIE (mount).

@j00zek już udzielił odpowiedzi. Żeby ją jednak zrozumieć należy dokształcić się z tego w jaki sposób Linux zarządza dyskami, partycjami i jaki sposób są one dostępne dla użytkownika.